Arama

Kara Kavak (Populus nigra)

Güncelleme: 25 Temmuz 2012 Gösterim: 3.347 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Kara Kavak - Kara Kavak Bitkisi - Kara Kavak Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Karakavak (Populus nigra), söğütgiller (Salicaceae) familyasından anavatanı Avrupa, güneybatı ve Orta Asya olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan bir kavaktürü.

450px Populus nigra 08 VII 2007 082

Morfolojik Özellikleri

30 m'ye kadar boylanan karakavağın tacı geniş yumurtamsı; kabuğu soluk gri renkte, yaşlandıkça oluklaşır. Sürgünler sarımsı renkte tüysüz, düz ve yuvarlaktır. Tomurcuklar kırmızımsı kahverengi yumurtamsı şekilde çok yapışkandır. Yaprak sapı yapraktan daha uzunca yan tarafı yassıdır. Yaprak rombik (eşkenar dörtgen biçiminde) ve rombik-yumurtamsı veya üçgenimsi, 5-10 × 4-8 cm, alt yüzü yeşilimsi, üstü yeşil renkte; yaprak tabanı kama şeklinde veya geniş kama şeklinde nadiren kesikli, yaprak kenarı tırtıllı-testere dişli, kirpikli, ucu uzun sivri uçludur. Dişi tomurcuklar uçta dışa doğru eğrilmiştir. Erkek kedicikler 5-6 cm uzunluğunda ekseni tüysüzdür. Brahteler kahverengimsi 3-4 mm, zarımsı ve saçaklıdır. Stamenler 15-30 kadar; anterler morumsu kırmızıdır. Ovaryum yumurtamsı, tüysüz; 2 sitigmalı kapsül yumurtamsı, 5-7 × 3-4 mm, 2 kapakçıklıdır. 2n = ?19*, 38*, 57.

Kara Kavak (Populus nigra)
Fiziksel Özellikleri

Çiçekler Nisan ayında açarken, tohumlar Haziranda tamamen olgunlaşır. Çiçekler iki evciklidir. Bitki kendi kendini dölleyemez. Gölgede iyi büyüyeme yapamaz, yetişmesi için nemli toprak gerekir.
Alt Türler

Üç alt türe ayrılır:
  • Populus nigra subsp. nigra. Orta ve doğu Avrupa. Yapraklar ve sürgünler tüysüz; kabuk gri-kahverengi, kalın, düz ve yuvarlaktır.
  • Populus nigra subsp. betulifolia. Kuzeybatı Avrupa. Yaprak damarları ve sürgünler ince tüylü; kabuk gri-kahverengi, kalın, düz ve yuvarlaktır.
  • Populus nigra subsp. caudina. Akdeniz.
Dağılımı

İç Anadolu ve Batı kardeniz bölümü doğal yayılış alanıdır. Ancak kolay üretildiğinden bütün bölgelerde yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Çit bitkisi olarak ve dere kenarlarında sıklıkla yetiştirilir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kara Kavak
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Hızlı büyüyen bir kavak türü (Pupulus nigra). 35 metreye kadar boylanabilir. Esmer beyaz renkli odunu başta selüloz ve kâğıt yapımı olmak üzere çeşitli yerlerde kullanılır. Türkiye'de doğal olarak bulunur.

In science we trust.

Benzer Konular

23 Ocak 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
5 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
26 Temmuz 2012 / The Unique Taslak Konular
1 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik