Arama

Kenevir (Cannabis)

Güncelleme: 22 Ağustos 2012 Gösterim: 10.024 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kenevir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar



260px Cannabis sativa Koehler drawing
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Şube: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Urticales
            • Familya: Cannabaceae
              • Cins: Cannabis

Türler
  • Cannabis sativa
  • Cannabis indica
  • Cannabis ruderalis
Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir.
İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya'dır. Ilıman ve Tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Tür; sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. TohumuSabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir. ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır.
Cinsin yağ ve lif eldesinde kullanılan türü Cannabis sativadır. Esrar eldesinde kullanılan türü ise, Cannabis indicadır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Tarım Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmemiştir. Kenevir Türkiye'de yetiştiği yerler: Kastamonu-Samsun-Amasya-Kayseri-Sivas-İzmir-Kütahya. Mutedil iklimlerde yetiştirilen, temmuz-ağustos aylarında soluk yeşilimsi renkli çiçekler açan, kültürü yapılan ve yabani olarak da yol kenarlarında, ekilmemiş alanlarda rastlanan, 50 cm-3 m boylarında, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitki. Esrar otu olarak da bilinir. Gövdeleri dik ve içi boş olup üzerleri dikenimsi tüylerden dolayı pürtüklüdür.

Tarihte

Kenevir bitkisi, 1930'larda ABD'de çıkarılan "Marihuana Vergi Yasası" ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım tüm dünyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın bilimsel açıdan çok, ekonomik ve siyasi çıkar gruplarınca yapıldığı düşünülmektedir. Bir dönüm kenevir 4 dönüm ağaça denk kâğıt hamuru sağlayabilecek, selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitkidir. Lifleri ise, petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yagınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde dünyadaki tarım ilaçlarının büyük bir kısmı, lif üretiminde kullanılan pamuk yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Keneviri yasaklamada önderlik eden çıkar çevrelerinin aynı zamanda da petrol ve ilaç endüstrisiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Dişi kenevirin yasaklanması için neden olarak gösterilen döllenmemiş bitkinin goncalı üst kısımlarında yoğun olarak bulunan tetra-hidro-kanabinol (THC) maddesi insanlık var olalı beri "esrar" olarak kullanılmıştır ve tıbbi kullanımlarının olduğunu gösteren bilimsel dergilerde yayınlanmış birçok araştırma vardır. Erkek bitkiyle aynı ortamda bulunan dişi bitkide etken madde oluşmaz. Günümüzde Hollanda'da kullanımı, yetiştirilmesi serbestleştirilmiştir. Çok kullanımında bağımlılık yapabilir.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Kenevir (Cannabis)

Sponsorlu Bağlantılar
Morfolojik Özellikleri:

Kök:
Kenevir 4 m’ye kadar derine inebilen bir, kazık kökle,toprağın 15-20 cm derinliğinde,buna bağlı olarak 80 cm lik boylarıyla ağ şeklinde yayılmış,kuvvetli bir kök sistemine sahiptir.

Sap:
Kenevir yetiştiği çevreye ve çeşidine bağlı olarak 1-16 m arasında boylanabilen,sert otsu bir yapıya sahiptir.Gençken usareli olan kenevir sapı yaşlanınca odunlaşır.Boy erkek kenevirlerde dişilere göre daha uzundur.Beyaz olan odun kısmını,yeşil bir kabuk sarmıştır.
Sapın kesiti,hypocotyl kısmında yuvarlak,bunun üstünde 4,daha yukarıda ise 6 köşelidir.Hatta 4 köşenin her biri üçer çıkıntı meydana getirerek sapın 12 köşeli ve boydan boya oluklu bir görünüm kazanmasına yol açar.
Kenevir sapı,sayısı 9-11 arasında bulunan boğum ve boğum aralarından oluşmuştur. Uzun boylu kenevirlerde boğum araları uzundur.Kenevir bitkisinin boğum araları sapın ortasında en uzun olup,tepeye ve dibe doğru gidildikçe kısalır.Kenevir lifleri,keten liflerine göre daha fazla ligninleşmişlerdir ve ne kadar sık ekilirse ekilsin,keten lifleri kadar ince olmaz.Lif kalitesi bakımından en uygun sap kalınlığı 5-20 mm arasındadır.Kenevir sapının lif oranı % 16-20 lif ürününün % 65’i dişi kenevir lifleridir.

Yaprak:
Kenevir yaprakları,sapın boğumları üzerinde,teknik sap içerisinde karşılıklı,bunun üzerinde ise almaşıklı olarak yer alırlar.Dişi bitkilerde uçtaki çiçek durumu sık yapraklı,erkek bitkilerde uçtaki çiçek durumu çok daha seyrek yapraklıdır.Yaprakçıklar dar uzun ve kenarları kabaca dişlidir.En uzun yaprak ortadadır.Yaprakçıklar sayısı sapın ortasında 9-11 arasındadır.

Çiçekler:
İki evcikli bir bitkidir.Erkek bitkilerde sarımsı-yeşil görünüşlü erkek çiçeklerden oluşan seyrek çiçek salkımları;dişi bitkilerde de yine yeşil görünüşlü dişi çiçeklerden oluşan sık çiçek demetleri,yaprak koltuklarında yer almışlardır.
Erkek bitki üzerinde çiçekler,salkım sapına kısa sapçıklarla birleşmişlerdir.Erkek çiçeklerde en dışta 3 adet koruyucu yaprak,bunların içerisinde 5 adet periant kalıntısı; onlarında içerisinde,ince flamentleri beyaz yuvarlak başçıkları ile 5 adet erkek organ yer alır.
Dişi çiçekler,dişi bitkiler üzerinde,çiçek durumu ekseni üzerinde sapsız olarak,sık, başak benzeri bir şekilde karşılıklı olarak çifter çifter yerleşmişlerdir.Periant kalıntıları birleşerek yumurtalık etrafında fincan şeklinde kesintisiz bir kılıf oluşturmuşlardır.

Meyve ve Tohumu:
Kenevir meyvesi yeşilimsi-kahverengi bir cevizciktir.Cevizcik içerisinde bulunan tohum endospermik olup,embriyo,meyve içerisinde kıvrılmış durumdadır.Tohumun bünyesinde % 30-35 yağ,% 22-23 protein ve % 21 civarında da karbonhidrat bulunur.

Esrar:
Esrar,etkin maddeleri cannabinol,cannabidol ve tetrahyrocannabinol olan ve kenevir bitkisinin her yanına dağılmış bulunan salgı tüylerince salgılanan kendine has kokusuyla, yapışkan reçinemsi bir maddedir.Salgı tüyleri bitkilerin uç kısımlarında daha yoğun bir vaziyettedir.
Esrar elde etmek için kenevir seyrek ekilir.Erkek bitkiler aradan çekilerek dişi bitkilerin uzun süre tarlada kalmaları sağlanır.


Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 21:40
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kenevir
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kendirgillerden, kendir adıyla da bilinen bir bitki (Cannabis sativa). Bir yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 2-4 m. arasında değişir, çiçekleri ikievciklidir. Nemli ve ılıman iklimlerde yetişir. Lif lif ayrılan saplarından elde edilen sağlam ve dayanıklı kaba iplik; ip, sicim, halat, urgan, çuval yapımında kullanılır. Öbür türü olan hintkenevirinin (C. sativa indica) yapraklarından esrar elde edildiğinden ekimi izne bağlıdır.
In science we trust.

Benzer Konular

14 Nisan 2015 / bi quan Botanik
28 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap
2 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular