Arama

Şeytantersi (Ferula assafoetida)

Güncelleme: 17 Ocak 2012 Gösterim: 4.574 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Şeytantersi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Koeh 061
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Apiales
            • Familya: Apiaceae (Maydonozgiller)
              • Cins: Ferula
                • Tür: F. assafoetida
  • Binominal adı Ferula assafoetida
  • L.
Şeytantersi (Ferula assafoetida), maydanozgillerden anavatanı İran olan bir Ferula türüdür. Şeytantersinin çiğ halde iken sarımsağa benzer kuvvetli bir kokusu vardır ancak pişirildiğinde pırasayı andıran yumuşak bir tadı vardır. İsmi çok kötü kokusu yüzünden verilmiştir. Halk arasında şeytanboku olarak da anılır. Diğer pekçok dilde de Türkçe'dekine yakın manalara gelen isimleri vardır. Kokusu o kadar kuvvetlidir ki hava almayan kaplarda saklanması gerekir yoksa kokusu diğer baharatlara geçer.

Kullanımı

Mutfak

Hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici etkisi dolayısıyla hazmı zor veya gaz yaptığı bilinen bazı yiyeceklerle yapılan yemeklere tad ve koku verici bir baharat olarak kullanılır. Pişirildiğinde tadı soğan ve sarımsağı andırır. Bu sebepten çoğu zaman hazım sorunları yüzünden soğan yemenin sakıncalı olduğu durumlarda bir alternatif olarak kullanılır. Ayrıca soğan ve sarımsak yemenin yasak olduğu bazı Hindu tarikatlarında ve özellikle tüccar Hint kastları tarafından kullanılır.

İlaç

Hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici etkisi vardır. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır. Ayrıca gebelik önleyici ve çocuk düşürücü etkisi olduğu da bildirilmiştir ve etkisi daha güçlü olan ancak şu an nesli tükenmiş olan, akrabası Ferula silphium bitkisinin yerine kullanılır. Ayrıca Unani tıbbına ait yazılarda epilepsiyi önlediği söylenir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ocak 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Şeytantersi bilimsel Ferula assafoetida olarak bilinen, geniş kullanım için bilinir. Bu bir bitkisel ilaç, parfüm ve besin öğeleri ve içecek ajan lezzet olarak kullanılır. Bu yaygın bir madde olarak Hint mutfağında kullanılır. Harika bir tadı var olmasa bile, onun faydalarını da bilinir. Bitki, yaklaşık 2 metre boyunda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Kırmızı ve beyaz sütlü şeytantersi şeytantersi toz formunda kullanılmak üzere yaygın olarak bulunan iki çeşit.

Sponsorlu Bağlantılar
Şeytantersi Kullanım Alanları


Bu margarin sakız reçinesi Tıbbi kullanır çoktur. Şeytantersi kullanarak, H1N1 domuz gribi, hava geçişleri iltihabı ve astım nedeniyle kaynaklanan solunum problemleri tedavi edilir. Ayrıca mide, irritabl barsak sendromu ve diğer sindirim ile ilgili sorunları için kullanılır. Pek çok kadın menopozdan sonra adet kanamasının başlatmak için kullanılır. Konvülsiyonlar, histeri ve depresyon gibi tıbbi durumlar da kullanımı yarar ve insanlar da nasır tedavisi olarak kullanmakta.

Bunun dışında, daha önce de belirtildiği, yaygın olarak kozmetik ürünlerde bir koku olarak, birçok mutfaklarının bir tatlandırıcı olarak kullanılan ve gıda korunması için bir araç olarak. Her yararlı şey, kendi artıları ve eksileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Benzer şekilde, şeytantersi kullanımı ile gözlenen bazı istenmeyen etkilere de sahip olduğu bilinmektedir.

Şeytantersi Yan Etkileri

Limit şey insan vücudu için güvenli. Ancak, aşırı kullanılan şey, istenmeyen olumsuz bir tepki ile yanıt bağlıdır. Normal sınırlar içinde şeytantersi de insanlar için güvenli. Bu reçine yaklaşık 15 g Alma kötü etkiler üretir. Bu güvenli sınırın ötesinde bir şey istenmeyen etkilere neden olur. Yaygın şeytantersi aşırı alımı nedeniyle gözlenen yan etkiler aşağıda tartışılmıştır.
  • Hayvancılık Kanama
Ferula communis Kumarin bileşenleri, doğada zehirli ve hayvancılık kanamaya neden, böylece protrombin konsantrasyonları azaltmak için bilinmektedir .
  • Kontakt Dermatit
Ferula galbaniflua ve Ferula rubricaulis şeytantersi kızartıcı ve tahriş edici özelliklere sahip bir sakız içeren diğer iki türü vardır. Bu türlerin duyarlı kişiler, kontakt dermatit bir yan etkisi olarak gelişir.
  • Şişmiş Dudaklar
Şeytantersi ile tedavi edilen hastalar bir yan etkisi olarak şişmiş dudakları gelişir. Dudakları doz aldıktan sonra genişlemiş ve kabarık olur ve bir süre sonra normale geri almak. Bazı hastalarda aynı zamanda etkileri daha yatkındır yalnızca yüz ve boğazda şişme, geliştirmek.
  • Karın Gaz ve İshal
Şeytantersi bitkisel tedavi alan hastalar, gaz ve ishal gibi karın sorunları muzdarip olabilir. Sık gevşek dışkı hasta sefalet, ve, geğirme ve geğirme karın gaz sonuçları ekleyin. Bu yan etkiler önce atıştırma reçine doz alarak minimize edilebilir.
  • Deri döküntüleri
Bazı hastalarda deri döküntüleri şeytantersi kullanımı yanıt gelişir. Kızarıklık, kaşıntı ve karıncalanma hissi sonucu döküntüler aşırı rahatsızlık. Bu gibi hastaların durumu kötüleştirebilir sensitize cilt çizmekten kaçınmak gerekir.
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
Bu yan etkiler şeytantersi yüksek dozda alarak sıradışı bir alışkanlığı var hastalarda görülmektedir. Baş ağrısı, baş dönmesi, uygun şekilde hareket edememe neden olurken, konsantrasyon ve düzenli faaliyetler yürüten zorluk açar.

Yukarıda belirtilen yan etkilerin yanı sıra, uzun süreli kullanımda bu sakız kişilerde bulantı, kusma, boğaz tahrişine neden olduğu bilinmektedir. Şeytantersi formülasyonu, idrar ve aynı zamanda adet kanamasının zamanını değiştirmek için bilinen yanma hissine neden olabilir tentür şeklinde de kullanılabilir.

Kontrendikasyonlar

Bu reçine kullanılması, aşağıda belirtilen bazı durumlarda kontrendikedir.
  • Şeytantersi, hamile ve emziren kadınların tedavisinde kullanımı son derece güvensiz ve kaçınılmalıdır.
  • Vücutta kan basıncını kontrol rahatsız bilindiği gibi, hipertansiyon veya hipotansiyon gibi kan basıncı ile ilgili sorunları olan insanlar, uzakta şeytantersi tutulmalıdır.
  • Gastrointestinal tahriş olan bireyler için de güvenli değildir.
  • Bebekler potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olabilir kan bozukluklarına neden olan eğilimi nedeniyle, doz verilmemelidir.
  • Şeytantersi bağlı olarak görülebilen yan etkileri gösteren herhangi bir kişi hemen bir doktor bir sağlık kontrolü için alınmalıdır. Doktor kritiklik analiz ve onu yönetmek için uygun önlemleri alabilir. Kişi bilinen şeytantersi faydaları çağlardan beri, ama bir zaman sağlık için tehlike yaratabilir ve bir kişinin refahını rahatsız olabilir bir şey kullanırken çok dikkatli olmalıdır.
Priyanka Kosta Sonkushre

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ocak 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

5X8J7I7U8J zahter seytantersi
Şeytan tersi, Hantit, Hıtıt; Yaklaşık üç metre boyunda horasan çevresinde ve hindistanda yetişen bir bitkidir. Çok pis kokusu olduğundan şeytan tersi (hantit) denilmiştir. Hantit’in genel olarak sıvısı kullanılır. Hasat zamanı kökleri kesilir. akan sıvı zamk haline dönüşür. Zamanla tamamen kurur. Kuruyunca toz halinde öğütülerek un halinde kullanılır. Tıpta bir çok hastalığın tedavisi için hazırlanan karışımlarda kullanıldığı gibi, çok kötü koktuğundan süfli konularda tütsü olarak da kullanılır.

Sinir sistemini yatıştırıcı(bilhassa histeriye karşı) hazmı kolaylaştırıcı, gaz söktürücü ve kurt düşürücü etkileri vardır İran, Hindistan, Pakistan ve bunlara yakın ülkelerde,baharat olarak (sarımsak yerine)yemeklerde çok kullanılır.Bu bileşik bütün ifrazlar(ter solunum idrar)ile dışarı atılır.Ses kısıklığı sesin güzelleşmesi için çok kullanılır.
In science we trust.

Benzer Konular

10 Mart 2010 / Misafir Botanik
30 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular