Arama

Çobançantası (Capsella bursa-pastoris)

Güncelleme: 29 Ağustos 2016 Gösterim: 2.824 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Şubat 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çobançantası
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Çobançantası
393pxcapsellabursapasto
APG III sistemi
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım: Brassicales
  • Familya: Brassicaceae (Turpgiller)
  • Cins: Capsella
  • Tür: C. bursa-pastoris
  • İkili adı: Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.
Çobançantası (Capsella bursa-pastoris), turpgiller (Brassicaceae) familyasından tarım alanları ve çorak arazilerde yaşayan bir yıllık, dik gövdesi yıdızsı tüylerle kaplı olan otsu bir bitki türü.

Boyu 40–50 cm olan çobançantası Ocak-Aralık aylarında çiçek açar. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olmasıyla bilinir. Kalp şeklindeki meyve kapsülleri, çobançantasını andırdığı için bu şekilde adlandırımıştır ve dünyanın birçok yerinde bu isimle bilinir.
Yabancı ot olarak tarıma zararı

Yakma yöntemi de denilen alevlemenin gelişme dönemlerine göre başarılı sonuç verdiği yabancı ot türleri arasında yer alır

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
29 Ağustos 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Çobançantası


Ad:  cobancanta.gif
Gösterim: 226
Boyut:  104.3 KB

Sponsorlu Bağlantılar

Botanik Bilgi :

Turpgillerden bir çeşit yaban bitkisidir. Yol kenarlarında tarla kenarlarında yetişir. Boyu yarım metre kadardır. Meyveleri torbaya benzer. Yaprakları rozet şeklinde olup, demet görünümündedir. Çiçekleri beyazdır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

---Latince adı ‘Capsella bursa pastoris' olan Çobançantası, turpgiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz havzasıdır. Ülkemizde Ege, Trakya, Akdeniz ve Anadolu bölgesinde yetişir. Kalp şeklindeki meyve kapsülleri çobançantasını andırdığı için bu isimle anılır. Gövdesindeki yaprakları küçücük ve ok biçimlidir. Kuraklığa, soğuğa dayanıklılığıyla bilinen tek yıllık otsu yabani bir bitkidir.

Diğer isimleri Cıngıldak otu, Çoban kesesi, Çoban torbası ve Kuşkuş otudur. İlkbahardan sonbaharın sonlarına dek beyaz renkli minik minik çiçekler açar. Çiçekleri toplu halde dalın ucunda bulunur. Dar yaprakları, uzun, parçalı kenarları dişlidir. Kalbi andıran meyveleriyle hemen diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebilmektedir.

Çobançantası kokusuz ve hiç de hoş olmayan acımtırak bir tada sahiptir. Buna rağmen ortaçağdan beri çok çeşitli kültürler tarafından şifasal özelliği nedeniyle kullanılmaktadır. Ünlü Hipokrates dölyatağı rahatsızlıklarında Çobançantasını önermiştir. İltihaplı iç yaraların tedavisinde Dioskarides ve Galen bu bitkiyi kullanmışlardır. M.Gurtner bitkinin tohumunu kabızlığın giderilmesi için önermiştir. Ve tarihe geçmiş birçok şifacı Çobançantası bitkisinden çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalanmışlardır. Anadolu’da tıpkı ıspanak yemeği gibi pişirilerek de tüketilir. Japonya’da doğanın pozitif enerjisinin vücudunu yenilemesini sağlamak ve uzun ömürlü olmak için kullanılan yedi ottan biridir Çobançantası. Yeni yıl yemekleri arasında 1000 yılı aşkın bir süredir ritüel olarak yerini almıştır.

Çobançantası bitkisinden; çobançantası çayı, çobançantası yağı, çobançantası ekstraktı, çobançantası macunu, çobançantası merhemi, çobançantası kremi, çobançantası sirkesi, çobançantası sabunu ve şampuanı üretilir. Ayrıca içeriğindeki vitaminlerin, minerallerin ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Halk arasında çobançantası çayı içmenin böbrek iltihabına, kum ve taş düşürmeye, menopoz rahatsızlıklarına, adet kanamalarının düzenlenmesine, dişeti kanamalarına iyi geldiğine inanılır.

Uygun şartlarda kurutulan çobançantası, ağzı kapalı bir kapta, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.



Faydaları



Hatmi ile karıştırılıp haşlanarak suyu içildiğinde böbreklerdeki ve idrar torbasındaki iltihaplara, sıkıntılara faydalıdır.

Basur ve yaralara lapa yapıldığında faydalı olur.Kan dolaşımını düzenleme etkisi olan, hem tansiyonu düşürebilen hem de yükselterek normalleştiren ender bitkilerden biridir.

Yüzeysel kas yapısı hastalıklarının ve iç organ kasları gevşekliğinin tedavisinde, kas fıtıklarında, kas erimelerinde çok önemli bir yardımcıdır.

Rahatsızlık veren bölgeler tentürü ile ovalanır ve aslan pençesi ile karıştırılmış çayı içilir.

Peklik verici özelliği vardır. İshali kesmede yararlı olur.



Zararları


Çoban çantasının en önemli faydası kanamaları durdurmasıdır. Yaralardaki, mide ve bağırsaktaki tüm kanamalar çaban çantası ile kolay bir şekilde engelleyebilmektedir. Ayrıca adet kanamaları da yine çoban çantası ile durdurulabiliyor.

Yıllardır en çok şikâyet edilen rahatsızlıklardan bir tanesi basur kanamalarıdır. Basur kanamalarını tedavi etmek için çok fazla tedavi uygulanır. Ancak bunlardan istenilen sonuçlar alınamaz. Çoban çantası ise bu basur kanamalarını da ortadan kaldırıyor. Oturma banyosu şekliden uygulanan bu tedavi ile kanamalar sona ermektedir. Bunun yanı sıra varis, karaciğer ve damarlarda meydana gelen şişkinlikler içinde yine çoban çantası kullanılabilir.
Çoban çantası idrar söktürme amacıyla da kullanılıyor. Özellikle böbreklerde şişkinliği olanlar için idrar söktürme amacıyla kullanılan çoban çantası bu sayede tüm rahatsızlıkları ortadan kaldırabilmektedir.
Kısacası çoban çantası günümüzde birçok rahatsızlığı tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ancak bilinen herhangi Çoban çantası zararları bulunmuyor. Yıllardır yapılan araştırmalar ve uzman doktorlarda yaptıkları araştırmalar ile çoban çantasının herhangi bir zararı olmadığı üzerinde durmaktadır. Bu nedenle çoban çantasını gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Eğer sizde kanama ile ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız ya da yukarıda belirtilen rahatsızlıklar varsa çoban çantasını doğru bir şekilde uygulayarak tüm şikayetlerinizden kısa sürede sorunsuz bir şekilde kurtulabilirsiniz.

-derlemedir-


Benzer Konular

 Bursa
1 Ocak 2010 / Misafir Türkiye Coğrafyası
9 Ağustos 2011 / pesimist Sağlıklı Yaşam