Arama

3D Bitki Deneyi

Güncelleme: 30 Temmuz 2013 Gösterim: 2.414 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Temmuz 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Şeffaf toprakta 3D bitki gözlemi, bitki hareketleri
Genetiği değiştirilmiş bitkiler
Sponsorlu Bağlantılar
3D Bitki Deneyi


f4qx

İngiliz bilim insanları, bitkilerin nasıl büyüdüğünü gözlemleyebilmek için şeffaf toprak geliştirerek lazer teknolojisiyle 3D gözlem yapmayı başardı. Elde edilen başarı, bitkilerin toprak altındaki hareketleri hakkında yeni ve önemli bilgiler sundu.

Araştırmacılar, bitkilerin geçmişte gözlemlenmesi çok zor olan toprak altındaki hareketlerini yeni teknolojilerle gözleme imkanı buldu. Dundee kentindeki James Hutton Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar, pahalı ve zor olan X-ray tarama yöntemi yerine, şeffaf toprak geliştirerek bitkilerin toprak altındaki büyümesini gözlemlemeyi başardı. Dundee Üniversitesi ile birlikte çalışan araştırmacılar, lazer teknolojisi kullanarak bitki köklerinin yüksek büyütmeli (high magnification) 3D görüntülerini elde etmeyi başardı.

Geliştirilen şeffaf toprak, temiz sıvıya konan plastik parçacıklar içeriyor. Suda ıslatılan plastik parçalar ile sıvı, aynı yansıtıcı indekse sahip olduğu için, tek bir madde ortaya koyuyormuşçasına optik özellik sergiliyor.Newscientist'in verdiği bilgiye göre, geliştirilen yöntemle bitki köklerinin gelişimi gözlemlenebiliyor ancak büyüme tam olarak ölçülemiyor. Doğru ölçümler yapabilmek için, bitkilerin metabolizmasını etkileyen floresan boyalar veya floreson proteinler üretmek için genetiği değiştirilmiş bitkiler kullanılması gerekiyor.


Birçok Bitki Gözlemlenebilecek

Dundee Üniversitesi’nden araştırmaya katılan Zhengyi Yang ve meslektaşları, bitki kök hareketlerini takip etmek için geliştirdikleri optik sistemde, ince bir yüzeye maviden yeşile uzayan lazer yansıttı. Şeffaf topraktan düz bir şekilde geçen ışın, bitki köküke geldiği zaman her yönde yansıma yapıyor. Yang, “Lazerin gönderildiği hafif ince yüzeyi dikey görüntüleyerek, tek bir atışta 2D görüntü alabiliyoruz... Görüntülenen numunenin aşağı yukarı hareket ettirilerek elde edilen 2D görüntülerin üst üste konması, köklere ait 3D görüntü oluşturuyor” dedi.

Yang ve meslektaşlarının 18 saate kadar gözlemleyebildiği ve biki kökleri hakkında birçok önemli detayı gözler önüne seren yöntem, birçok tahıl türünde de kullanılabiecek.Geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha ucuz olan şeffaf toprak ve lazer yöntemi hakkında yorum yapan İskoçya Rural Yüksekokulu’ndan Robin Walker, ''Bu sayede bitkilerin büyümesinde ihtiyaçları olan besin değeri ve su miktarını anlayabileceğiz... Yine de laboratuvardaki sonuçların doğal ortamda aynı sonucu vermeyebileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.


Kaynak: Ntvmsnbc / Newscientist (08 Temmuz 2013, 11:30)


Benzer Konular

1 Ekim 2011 / nünü Uzay Bilimleri
26 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Akademik
19 Kasım 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Psikoloji ve Psikiyatri
26 Mart 2009 / HipHopRocK Psikoloji ve Psikiyatri