Arama

Peygamberler hakkında kısa bilgiler verir misiniz?

Güncelleme: 18 Aralık 2014 Gösterim: 3.703 Cevap: 1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
18 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Peygamberler hakkında kısa bilgiler verir misiniz?

Bilgi derken hayatları değil, sadece çok belirli şeyleri istiyorum, eğer yardım ederseniz çok mutlu olurum.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Aralık 2014       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Ziyaretçi adlı kullanıcıdan alıntı

Peygamberler hakkında kısa bilgiler verir misiniz?
Bilgi derken hayatları değil, sadece çok belirli şeyleri istiyorum, eğer yardım ederseniz çok mutlu olurum.

Kur'an'da adı geçen Peygamberler hakkında kısa bilgiler
Sponsorlu Bağlantılar

Âdem, Müslümanlara göre yaratılmış ilk insan ve ilk peygamberdir. İnanışa göre Allah O’nu Rahman suretinde yaratmış ve O’na kendi ruhundan üflemiştir. Âdem’in 1000 veya 2000 yıl yaşadığı kabul edilir. Âdem'den İslam dîninin kutsal kitabı Kuran'da sekiz sûrede bahsedilir. Kur'an dışı anlatımlarda kıssa, mitolojik bir hâle sokulmuştur. Buhari ve Müslim gibi güvenilen hadis kaynaklarına göre Âdem'in boyu 60 zira' (yaklaşık 35-48 metre) dir.
İslam'da Âdem'in topraktan yaratıldığına, Allah'ın ona diğer varlıklara öğretmediği isim koymayı, manalarını bulmayı öğrettiğine inanılır. Allah, meleklerin ona karşı secde etmesini istemiş, fakat İblis kibrinden ötürü ona secde etmemiştir. İblis bu yüzden Cennet'ten kovulur. Kur'an'da Kehf Suresi'nin 50. ayetinde İblis'in melek değil cin olduğu ifade edilir.

İdris, Kur'an'da adı geçen peygamberlerdendir. İlk kez onun döneminde insanların hayvan derileri giymekten kurtuldukları söylenir. Kumaşı bulduğu ve yazı yazmayı geliştirdiği söylenir.

Nuh, İbrahimi Dinler'de (Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam) kendisinden söz edilen Tufan peygamberidir. Tevrat'ta Nuh'un 950 yıl yaşadığı söylenir. Kuran'da ise kaç yıl yaşadığı bildirilmemiştir, yalnızca Nuh peygamberin 950 yıl kavmi içinde yaşam sürdüğü belirtilmiştir. O da dokuz yüz elli yıl onların arasında kaldı. (Ankebut 14) İnsanlığın ikinci babası sayılmaktadır. İnanışa göre tufandan önce tanrının emriyle büyük bir gemi inşa etmiş ve bu gemiye Nuh'un Gemisi denmiştir.
İslam geleneğinde Nuh ile İbrahim arasında da 950 yıl olduğuna inanılır. Kur’anda Nuh Müminun Suresi, ve Nuh Suresi'nde benzer ifadelerle anlatılır.

Hûd, Kur'an'da adı geçen peygamberlerden birisidir. İslam'a göre Âd kavmine Allah tarafından uyarıcı olarak gönderilmiştir. Âd Kavmi Hûd'u yalanlamış, Allah'ın tanrılığını inkar etmiştir. İnananlar hariç doğru yola gelmeyen Âd Kavmi, yıldırımlar ve yedi gece sekiz gün süren dondurucu bir rüzgârla helak edilmiştir. Âd Kavmi'nin helak edilişi, Ahkâf Suresi'nde anlatılır.

Sâlih, İslam dininde kutsal sayılan bir peygamberdir. Kur’an anlatımında Salih, Semud kavmine gönderilir ve buranın neresi olduğu konusunda Kur’anda hiçbir bilgi yoktur. Semud kavminin kendilerine bir mucize veya sınav olarak kaya deliğinden çıkan ve zaten kıt olan su kaynaklarıyla bilinen bölgede kuyudan su içmenin bir gün deve, bir gün de semud kavmi arasında nöbetleşe yapılması sonucu kavimden bazılarının bu duruma isyan etmesiyle deveyi kestikleri, ceza olarak ta kendilerine gönderilen korkunç bir sesle helak edildiklerine inanılır.

İbrahim, yaklaşık olarak MÖ 2. binyılda yaşadığına inanılan İslam'a göre bir peygamber, Musevilik ve Hristiyanlığa göre ise din büyüğüdür.
İbrahim müslümanlık açısından haniflik, kurban, Kabenin inşa edilmesi, Nemrut'la mücadele ve nemrut tarafından atıldığı ateşte yanmama gibi hikayelerin sembol kişisidir. Kur'anda birçok ayette ismi geçer. Peygamber olarak kabul edilir ve Allah kendisine samimiyetinden dolayı "Halil" yani dost sıfatını vermiştir. Ayrıca, İbrahim Peygamber'in "Hanif" yani Allah'ın birliğine inanan, Allah'a ortak koşmayan biri olduğu özellikle belirtilmiş ve Onu sevenlerin de Allah'ı bir olarak bilmeleri ve Allah'a ortak koşmamaları istenmiştir.
İbrahim'in Kabeyi oğlu İsmail ile birlikte inşa ettiğine ve insanları Hacca çağırdığına inanılır.
İslam'da İbrahim'in gördüğü rüyayı oğlu İsmail'i kurban etmesinin istenmesi şeklinde yorumlayarak O'nu kurban etmek üzere götürdüğüne ve bu teslimiyetin Tanrı tarafından ödüllendirilerek kendisine bir melek eşliğinde gökten bir koç indirildiğine inanılır. Kur'anda çocuğun isimi verilmeden anlatılan bu hikaye Kurban Bayramlarında tekrar anlatılır.
Kuran'da İbrahim'in, putperestlerle ve kendini ilah sayan Nemrutla yaptığı çetin mücadele anlatılmaktadır. Bu tartışmalarda ona cevap veremeyenler, onu ateşe atarak cezalandırmak istemişler fakat bunda başarılı olamamışlardır. Ateşin İbrahim için bir gül bahçesine dönüştüğü rivayet edilir.

Lut, bugünkü İsrail ile Ürdün sınırı arasındaki topraklarda yaşayan bir kavim olan Lut kavmine gönderildiğine inanılan peygamber. İbrahim'in akrabası olduğuna ve İbrahim'in peygamberliğini ilk kabul eden kişi olduğuna inanılır. Lût peygamberin gönderildigi kavmin erkekleri, kendi ailesine tecavüz etmekteydiler. Kur'ân'a göre; bu tür sapkınlık ilk defa bu kavim içinde görülmüştür. Allah, Lût peygamberden kavmini uyarmasını istemiş ve o da uyarmış ancak kavmi, Lût peygamberi umursamamıştır. Bu yüzden Allah; Lût peygamberin ailesiyle beraber şehirden uzaklaşmasını istemiş, bu arada hiç arkasına bakmamasını, eşinin de helâk olacağını bildirmiştir ve neticede Lût peygamberin eşi de Lût kavmiyle yok edilmiştir.

İsmail, Kur'an'da adı geçen peygamberlerdendir. Babasının İbrahim olduğu, annesinin ise Hacer olduğu kaydedilir. İsmail İbranice 'Ishmael (ishma: duymak, el: tanrı)' kökünden gelmektedir ve 'Allah duydu veya duyacak' anlamındadır. İbrahim peygamberin uzun süre çocuğu olmamış ve Allah'a defalarca çocuğu olması için yalvarmıştır. Sonunda Allah duasını kabul etmiş ve ona bir çocuk nasip etmiştir. Bunun üzerine de İbrahim çocuğun ismini 'Allah duamı kabul etti (ishmael)' anlamında ve günümüzde Arapça'da 'İsmail' olarak kalıplaşmış ismi koymuştur.
İslami inanışa göre İbrahim, karıcı Hacer ve oğlu İsmail'i bugünkü Mekke’nin bulunduğu yere getirip bırakır. Anne ve oğul burada Zemzem Kuyusu'nu bulurlar. Daha sonra da İbrahim gelerek Kabe’yi inşa eder. Ayrıca İbrahim’in İsmail’i kurban sunduğuna, sonra da tanrının İsmail'i kurtarmak için gökten bir koç indirdiğine inanılır.

İshak, üç İlâhi dinin de atası kabul edilen İbrahim'in iki oğlundan biridir. Diğer oğlu İsmail'dir. İshak, Allah'ın İbrahime vaat ettiği ve kısır olan eşi Sara'dan mucizevi bir şekilde doğan oğuldur. Yakup Peygamberin babasıdır. Yani İsrailoğulları, İshak peygamberin soyundan gelmektedir. Türkçedeki anlami güler yüz olan bir isimdir.

Yakup, İslamiyet'e göre peygamberdir. Babası İshak, amcası İsmail, büyükbabası İbrahim'dir. Yusuf'un babasıdır. Yakup'a tanrı tarafından İsrail ismi verilmiştir (Yaradılış 32:28). Kur'an'da da İsrail ismi Yakub yerine kullanılmıştır (Al-i İmran, 93). Bu nedenle Yakup'un on iki oğlunun soyundan gelenlere "İsrailoğulları" denir.

Yusuf, Yakup'un (İsrail) on iki oğlundan en küçüğünün (Bünyamin) bir büyüğüdür. İslamiyete göre peygamberdir. İsrailoğullarını meydana getiren on iki boydan birinin başıdır. Büyükbabası İshak, büyük-büyükbabası İbrahim'dir. Yakup'un en sevgili eşinden olan en sevgili oğludur.
Tanah'a göre Yakup tarafından Yusuf'a rengarenk bir kaftan hediye edilmiştir. Yusuf'a Tanrı tarafından rüyaları yorumlama ilmi bahşedilmiştir. Kıskanç ağabeyleri tarafından önce kuyuya atılmış, sonra Mısır'lılara köle olarak satılmıştır.
Musevi ve İslami kaynaklardaki Yusuf bahsi büyük benzerlik göstermektedir. Hristiyanlıktaki Yosef bahsi Musevilikteki ile aynıdır. Tanah ve Eski Ahit'in Yaratılış (Tekvin) kısmı ile Kur'an'da Yusuf Suresi'nde yaşam hikâyesi anlatılır.

Eyyub ya da Eyüp, İbrahim oğlu İshak'ın soyundan gelen, hastalık ve sıkıntılara karşı sabır konusunda örnek gösterilen bir peygamberdir. Eyyub'dan Kur'an'da dört yerde bahsedilir ve sabır örneği olarak takdim edilir.

Şuayb, Kur'an ve Tevrat'ta adı geçen bir peygamberdir. Şuayb ismi "Doğru yolu gösteren kişi" anlamına gelir.
Kur'an'a göre Medyen halkının peygamberi olan Şuayb, İbrahim soyundandır. Musa Mısır'dan kaçtıktan sonra geldiği Medyen ülkesinde Şuayb'in kızıyla evlenir. Şuayb Medyenlilere Allahın birliğine inanmalarını, ölçü ve tartıda dürüst olmalarını ve münafıklıktan uzak durmalarını bildirir. Onlar bu öğütlere uymayınca Allah tarafından lanetlenirler, deprem ve ateş yağmuruyla yok edilirler. (Araf 85, Hud 84, Şuara 186)

Musa, İslam, Hıristiyanlık, Yahudilik ve Bahailikte peygamber kabul edilir. MÖ 13. yüzyılda halkını Mısır'daki esaretten kurtarmıştır.

Musa İslamiyet'e göre kendisine kitap verilen peygamberlerdendir. Kızıldeniz'i mucizevi bir şekilde asasıyla yararak İsrailoğulları'nı Mısır'dan çıkarmış, Firavun ve ordusu İsrailoğullarının peşinden gelirken Kızıldeniz'de boğulmuşlardır. Ayrıca asasıyla çölde İsrailoğulları için kayadan on iki pınar fışkırtmıştır. İnanca göre Tevrat, Allah tarafından Musa'ya indirilmiş, Sina yarımadasında, Eymen vadisinde, Tur dağında kavmine "on emir" adı altında Allah'ın şeriatını bildirmiştir.

Harun, Musa'nın ağabeyidir. İslam'a göre Allah Musa peygamberin isteği üzerine abisi Harun'u kendisine yardımcı tayin etmiş ve böylece İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilmiştir.

Dâvud, Tanah ve Kur'an'da nebi (peygamber) olarak zikredilir. Kur'an'da adı 17 yerde geçer. Kur'an'da Allah'ın Dâvud'a krallık ve bilgelik verdiği, Dâvud'a demiri işleme sanatını bahşedip ondan bedeni koruyan örtüp koruyan zırhlar yapma yeteneği verdiği, Dâvud'un bir savaşta güçlü bir kral olan Câlût'u öldürdüğü, Allah'ın bazı peygamberleri diğerlerinden üstün kıldığı ve Davud'a Zebur'u verdiği, onu ve soyunu dünyaya hakim kıldığı, Dâvud'un koyunlarla ilgili ihtilafa düşen iki ortağın davasında yargıçlık ederek adalet konusunda düştüğü çelişkiden kurtulmasının sağlandığı, dağların ve kuşların Dâvud'la Süleyman'ı yücelttiği ifade edilir. Kuran'da kral Şaul'un adı Tâlût olarak geçer.
İslâm geleneğinde Dâvud'un sesinin çok güzel olduğu söylenir. "Dâvûdî ses" deyimi buradan gelmektedir. Yine bir gün oruç tutup bir gün tutmamaya da ''Dâvudi orucu'' denmektedir.

Süleyman, Kuran'da nebi (peygamber) olarak zikredilir. Kral Davut ile Batşeba'nın oğlu ve İsrail Krallığı'nın üçüncü kralı. Kudüs kentindeki büyük tapınağı inşa etmiştir. Hıristiyan inancında yasa koyucu ve kral olarak saygı görür.
İslam kaynaklarına göre Süleyman'ın kuş dilini bildiği, rüzgara, hayvanlara ve cinlere hakim olduğu ifade edilir. Kur'an'da Neml ve Sebe surelerinde kıssası anlatılır. Anlatıma göre Saba Melikesi Belkıs'ın Süleyman'ı ziyaret edip müslüman olduğu, Hüdhüd adlı bir kuş ile haberleştiklerinden bahsedilmiştir. Yine tahtına atılan bir cesetle sınandığı; Cinler'in Süleyman'ın emriyle heykeller, havuzlar ve Süleyman Tapınağı'nı yaptığı söylenir. Kur'an'a göre Süleyman peygamber, asasına dayanır halde ölmüş, uzun süre öldüğü anlaşılamamış, ancak kurtların kemirmesi ile bastonunun düşmesi sonucu öldüğü anlaşıldıktan sonra defnedilmiştir. Bu ayetle cinlerin gaibi bilemeyecekleri anlatılmak istenir. Rivayetlere göre Süleyman'ın yeşil yakuttan yüzüğü cennetten getirilmedir. Süleyman'ın mührü, edebiyatta kullanılan bir alegoridir. Mühründe İsmi azam yazılıdır. Pers ve İran folklöründeki pek çok kuş figürünün kullanıldığı masada, sırrı bilge ve kuş dilinden anlayan Süleyman çözer. bunlardan elde edilen tılsımlarla, tapınağın yapım sürecini hızlandırır.

Zulkifl, Kur'ân'da adı geçen peygamberlerden birisidir. İnsanları tevhide çağıran, Allah'ın sevgi ve övgülerini kazanan bu peygamberden biri de, Zülkifl peygamber'dir.

Yunus, Kur'an´da adı geçen peygamberlerdendir. Kur'anın Yunus Suresi adını bu peygamberden alır ve hikayenin ayrıntıları hakkında Saffat suresinde bilgi verilmektedir. İnanca göre Yunus Ninova halkına gönderilen peygamberdir ve azaptan kurtulan tek halk Ninova halkıdır. Azap yaklaşmaktayken tövbe ettikleri ve tövbelerinin Allah tarafından kabul edilerek affedildiklerine inanılır.

İlyas, Hıristiyanlık, İslam ve Musevilik dinlerinde kutsal bir peygamberdir. İsmi Kur'an'da geçen bir peygamberdir, fakat hakkında fazla bilgiye rastlanmamaktadır.

Elyesa, Kur'an´da adı geçen peygamberlerdendir, İslam ve Musevilik dinlerinde kutsal olan bir peygamberdir. İlyas peygamberden sonra gelmektedir. Eski Ahit'te İlyas'ın çağdaşı olduğu belirtilen Elyasa'nın, İlyas göğe yükselirken onun ruhundan pay istediğine, İlyas'ın yükselmesiyle birlikte, düşen cübbesini alarak, bu güce eriştiğine inanılır. Bundan sonra Elyasa'nın, bir ölüyü dirilttiğinden; kendisiyle kel kafalı diyerek dalga geçen çocukları lanetlediğinden bahsedilir.

Zekeriyâ, İslam'a göre peygamberdir. Zekeriya, Meryem’in teyzesinin kocası (eniştesi) idi. Meryem’in Beyt-i Makdis’te bakımını Zekeriya peygamber üstlenmişti. Kur'an'da Zekeriyâ'dan Âl-i İmrân, En’âm, Meryem ve Enbiyâ surelerinde bahsedilmektedir.

Yahya, Zekeriya'nın oğludur. Hıristiyanlıkta Vaftizci Yahya olarak anılır ve aziz kabul edilir. Müslümanlar, Sâbiîler (Mandenistler) ve Bahailer tarafından peygamber kabul edilir.

İsa (MÖ 8-1 - MS 24-36), İslam dinine göre kendisine İncil indirilen peygamberdir ve mesihtir. İslam'da İsa saygı duyulan bir peygamberdir. Kur'an'da İsa'nın Allah'ın emri ile mucize olarak biyolojik bir babası olmadan doğduğu belirtilir ve sık sık 'Meryem oğlu İsa' şeklinde anılır.
Kur'anda Meryem'in annesinin Meryem'i doğurması anlatılır. İsa'nın daha beşikte iken konuştuğu ve babasının olmadığı, İsa'nın yaratılmasının Adem'in yaratılması gibi yoktan olduğu, onu asanlara asılmış gibi gösterildiği, kendisinin Allah katına yükseltildiği yazılır.
İslam'a göre İsa Ulu'l azm olarak ifade dilen beş büyük peygamberden birisidir. Ayrıca müslümanlar İncil'in İsa'ya vahiy yoluyla indirilen ilahi bir kitap olduğuna inanırlar. İslamiyet, İsa'nın Tanrı veya Tanrı'nın oğlu olduğunu kabul etmez.
Kur'an da İsa'nın İslam Peygamberi Muhammed'in geleceğini bildirdiği belirtilir.

Muhammed bin Abdullah, İslam'da son peygamber kabul edilen toplumsal, dini, siyasi, askeri önderdir. Mekke'den başlayarak Arap Yarımadası'nı, İslam hakimiyetinde tek bir yönetim altında birleştirmiştir. Müslümanlar tarafından, Muhammed'in Adem, Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin tahrif edilmiş tektanrılı dinlerini onardığına ve tamamladığına inanılır.
İslam dinine göre, Muhammed'in ölümüne kadar Allah tarafından vahyedilen ayetler Kuran'ı oluşturdu. Kuran'ın yanı sıra, Muhammed'in hayatının ve gelenekleşmiş uygulamalarının şeriatın kaynakları olduğu kabul edilir. Bazı Müslümanlar Muhammed'den bahsedilirken ona saygı göstermek amacıyla isminden sonra "Allah'ın salat ve selamı O'nun üzerine olsun." manasına gelen salavat (s.a.v) söyler.
İslam inancına göre Kur'an Allah tarafından Cebrail isimli melek aracılığıyla Muhammed bin Abdullah'a peygamberliği boyunca (23 yıl) ayetler halinde indirilen kutsal kitaptır. İslamda inanç, ibadet, şeriat, ahlak, tasavvuf gibi uygulamaların dayandırıldığı ana kaynak Kur'an'dır.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

17 Aralık 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
11 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
10 Aralık 2014 / palta6842 Cevaplanmış