Arama

Tevbe ettim, Allah beni affeder mi?

Güncelleme: 24 Aralık 2014 Gösterim: 37.037 Cevap: 45
uslu_girl_09 - avatarı
uslu_girl_09
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #1
uslu_girl_09 - avatarı
Ziyaretçi
Allah herşeyi affeder mi, tevbe nasıl edilir, Allah (c.c.) hangi günahı işleyenleri affetmez?

Ben ilkokuldayken 1-2 arkadaşımın eşyasını çalmıştım ama çok pişman oldum ve tevbe ettim.O günden sonra kimsenin malında ya da eşyasında gözüm yok artık ve çok pişmanım. Allah beni affeder mi?
Son düzenleyen nötrino; 6 Temmuz 2014 14:13 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
AriThmetiCs - avatarı
AriThmetiCs
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #2
AriThmetiCs - avatarı
Ziyaretçi
Bu yazı aydınlanmana yardımcı olur umarım..

Sponsorlu Bağlantılar
TÖVBE EDENLER


Tevbe veya tövbe; yaptığı kötülükten pişmanlık duymak, bir daha yapmamaya karar vererek, Cenâbı Allah'tan af dilemektir. Yalnız günah işlemiş olanların değil, bütün mü'minlerin günahlardan arınarak kurtulmaları, ancak tövbe etmekle mümkün olur. Tövbe, bir kulluk görevidir ve her zaman yapılması gerekli bir ibadet şeklidir. Hucurat 49/11: " Kim ki tövbe etmez, işte böyleleri zalimdir. "

ALLAH TÖVBE EDENLERİ SEVER

2/222: ... Allah, çok tövbe edenleri sever...
9/118: ... Şüphesiz ki Allah TEVVÂB'tır, Tövbeleri çok kabul edicidir, RAHÎM'dir, merhameti sınırsızdır.


Tövbe edenler, Cenâbı Allah'ın sevgisi ile yücelmiş mutlu benliklerdir. Onlar Allahü Teâlâ'ya yönelerek her zaman çok ve pek çok tövbe ederek kulluk görevlerini yerine getirirler. Cenâbı Allah'ın bir isim sıfatı da tövbeleri çok kabul eden, tövbe nasip eden, Kendisine yönelenleri karşılıksız bırakmayan anlamında TEVVÂB oluşudur. Tevvâb'lık ve kuldaki " tövbe etme " ilişkisi, bir yaratılış yasası olarak her zaman devam etmektedir. Kul, bilip bilmediği günahlardan dolayı Cenâbı Allah'a sığınarak tövbe edecek ve çok affedici ve merhametli olan Yüce Allah'da kulunu bağışlayacaktır.

AF DİLEMEK BİR İBADET ŞEKLİDİR

24/31: ... Ey mü'minler, hepiniz topluca Allah'a tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz.
51/18: Takva sahipleri seher vakitlerinde af dilerlerdi.


Tövbe, sadece günahlardan kurtulma değil, aynı zamanda bir ibadet şeklidir. Cenâbı Allah, bütün mü'minleri tövbe etmeye çağırmaktadır. Allahü Teâlâ'ya sığınarak tövbe etmek, aynı zamanda imanın kuvvetlenmesini de gerçekleştirir. Böylece bilip bilmediği günahlardan affa erişen mü'min, günahsız olarak bir üst mertebeye çıkarak yücelecektir. Hadis de: " Tövbe eden hiç günah işlememiştir. " diye buyrulması tövbenin önemini vurgulamaktadır.

Kur'ân; kemale ermiş benliklerin temsilcisi takva sahiplerinin tövbe ibadetlerini gecenin son üçte biri olan seher vakitlerinde yaptıklarını belirtmektedir. Tövbe, günün her vaktinde yapılırsa da seher vakti; dua, af ve merhametin kabulü bakımından çok önemli bir zaman dilimidir. Peygamber Efendimiz : " Ben her gün 70 defadan çok tövbe ederim. " diye buyurmakla tövbenin her zaman yapılması gereğine açıklık getirmiştir.

TÖVBE İLE İMANA YÖNELİŞ

5/74: Halâ Allah'a yönelip tövbe ederek O'ndan af dilemiyorlar mı?...
9/126: İman etmeyenler her sene bir veya iki defa çeşitli belâlara çarptırılarak imtihan edildiklerini görmüyorlar mı? Böyle iken yine tövbe etmiyorlar, ibret almıyorlar.
7/153: Günahları işledikten sonra tövbe edip imana sarılanlara gelince, tövbe ve imandan sonra Allah çok affedici, çok merhametli olacaktır.


Cenâbı Allah, birçok ayetlerle günahkarları ve yanılgı halindeki insanları tövbe etmeye çağırıyor. Onlar görmüyorlarmı ki, her sene bir iki defa çeşitli belalar ile sınava tabi oluyorlar. Hastalık, kaza, sıkıntı v.s. onları perişan ediyor. Halâ tövbe etmiyor, gerçekleri göremiyorlar. Ancak kalplerinde iman ışığı yanar da; " Suçluyum, kötülük yaptım, pişmanım, vazgeçiyorum. " derlerse durum değişir. O zaman Allah'ı çok affedici ve çok merhamet edici bulacaklardır. Cenâbı Allah'a giden yolda bir köprü durumunda olan tövbe etme sırrı, imanı gönlünde hissetmenin de bir neticesidir.

SEN AFFETMEYİ ESAS AL

7/199: Sen affetmeyi esas al...
42/40: Kötülüğün cezası, ona denk bir kötülüktür. Fakat affedip barışmayı esas alanın ödülünü bizzat Allah verir...
3/134: Takva sahipleri... insanların kusurlarını affederler. Allah da o iyilik edenleri sever.
24/22: Affetsinler, hoş görsünler. Allah'ın sizi affetmesini istemez misiniz?


Kur'ân yapılan bir kötülüğe, ancak eş ve dengi bir cezayı öngörmekte, adaletin böylece işleyeceğini açıklamaktadır. Kötülüklerin karşılığı olarak ceza verilirken, haddi aşarak zulüm de yapılmamalıdır. Ancak, affetmeyi esas almanın ödülü ise bizzat Cenâbı Hakk tarafından verilir. En sevgili kul olan takva sahipleri; kendilerine yapılan kötülükleri ve kusurları, ceza vermeye güçleri yettiği halde, hep hoş görmeyi ve affetmeyi tercih ederler. Nasıl ki Allahü Teâlâ bizlerin günahlarını affediyorsa, sen de affı tercih ederek barışmayı esas al.

RAHMETİMDEN ÜMİT KESMEYİN

39/53-54: De ki : Ey günah işlemekte haddi aşarak kendilerine zulmetmiş kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, bütün günahları bağışlar. Çünkü O; çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. Öyle ise azap yakanıza yapışmadan Rabbinize dönüp O'na teslim olun. Sonra size yardım edilmez.
23/118: Şöyle yakar: Rabbim! Affet, merhamet et, Sen merhametlilerin en hayırlısısın.


İslâm bilginleri bu ayeti, kulun işlemiş olduğu en büyük günahlarını bile affedebileceğinin müjdesi olarak görmüşlerdir. Bu suça teşvik değil, insanların en kötü şartlarda bile Cenâbı Allah'a sığınmak sureti ile af edilebileceklerinin bir kanıtıdır. Şu halde bütün günahlar, hatta şirk (Allah'a ortak koşma) bile Yüce Yaratıcı'nın sonsuz rahmetinin lütfu olarak tövbe ile affedilmektedir. Nisa 4/116: " Doğrusu, Allah Kendine şirk koşulmasını asla bağışlamaz..." ayetinin hüküm ihtiva etmesi, kulun af dilemediği takdirdedir. Yoksa tövbe edildiği zaman Cenâbı Allah'ın affetmeyeceği hiçbir günah yoktur. Ancak kul, aynı suçu bir daha tekrarlamamalıdır.

TÖVBELERİ ASLA KABUL EDİLMEZ

3/90: İmanlarının arkasından inkâr yoluna sapmış, sonra da inkârlarında daha da azıtmış kimselerin tövbeleri asla kabul edilmez. Onlar sapıkların ta kendileridir.

İman ettikten sonra; nankörlük ederek hak ve hakikatten, İslâmiyet yolundan sapanlar ve sonra inkârlarında daha da ileri gidenler için sonsuz kurtuluşlarını sağlayacak tövbe yolu onlara tamamiyle kapatılır. Çünkü onlar, ne yaptığını bilmeyen sapıklardan başkası değildir. Kur'ân inkâr etmeyi adet haline getirenler için kalbin mühürlenmesi ifadesini kullanmaktadır. Araf 7/101: "... Allah, inkar etmeyi adet haline getirenlerin kalblerini işte böyle mühürler. "

ÖLÜM DÖŞEĞİNDE TÖVBE

10/90-91: Ve İsrailoğullarını denizden geçirdik. Firavun ve ordusu azgınlık ve düşmanlıkla onları izlemekteydi. Nihayet suda boğulmaya başlayınca: " İnandım; gerçekten İsrailoğullarının iman ettiğinden başka tanrı yok. Ben de O'na teslim olanlardanım. " dedi. Ona: " Şimdi mi iman ediyorsun? Halbuki bundan evvel isyan etmiş ve bozgunculardan olmuştun. " dendi.
4/18: Devamlı kötülük yapıp da herbirine ölüm gelince: " İşte ben şimdi tövbe ettim. " diyenler için tövbe yoktur. Kâfir olarak ölenlere de tövbe yoktur. Böylelerine Biz korkunç bir azab hazırladık.


Kur'ân; kötülükleri yapıp yapıp da, ölümün acı gerçeği ile can çekişirken " İman ettim " demenin geçersiz olacağını açıklamaktadır. Ancak akıl ve şuur yerinde iken ve ölüm ile karşılaşmadan daha evvel, Cenâbı Allah'a sığınması, tövbe ederek de iman etmesi ile af gerçekleşebilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #3
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
Buna yani affedeceğine inanıyorsan affeder. İnanamıyorsan asla affetmez. Msn Happy
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #4
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
ispermecet adlı kullanıcıdan alıntı

Buna yani affedeceğine inanıyorsan affeder. İnanamıyorsan asla affetmez. Msn Happy

Lütfen mesajlarda "kendi kişisel görüşünüzü yazmak adına" yorum yapıyorsanız;

Cümlelerinizde : "benim fikrime göre" ya da "bence .." gibi ilaveler yapınız. Özellikle de uzmanı olmadığımız konularda buna dikkat ederseniz sevinirim.

Teşekkürler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çok affedici bizi affeder inanıyorum ona sığınıyorum canım ALALHIM Msn Happy
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ekim 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benim bir erkek arkadasim vardi birbirimizi cok seviyoruz ve cok ciddiyiz, biz evlenmek istiyoduk ama ailem onay vermedigi icin evlenemedik...onla cinsel iliskiye girdik ama bu erkek arkadasimin zoruyla oldu ama ben sonrasinda cok pisman oldum ve bunu tekrar islemeyecegime yemin ettim her vakit namaz kildigimda Allahin affetmesi icin dua ediyorum...kabul olurmu? yoksa ne yapmam gerekiyor...bu gunah ciktigim kisiyle evlenincedemi devam eder?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bencede affeder ama ayn şeyi tekrarlarsanz bilmem
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Aralık 2009       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Allah (C.C); kendisine şirk koşmak (ortak koşmak) dışında affetmeyeceği hiç bir günahın olmadığını kullarına bildirmiştir. Çünkü insan acizdir ve her insan hata yapar, günah işler bilmeden veya bilerek. Bunun yanında ne olursa olsun sağlam bir şekilde ihlasla içten samimi olarak tevbe edilirse Rabbimiz mutlaka affeder. O'nun merhameti geniştir.Fakat günahta ısrar edilmemesi, nasılsa Allah beni affediyordur diyerek aynı hataya devam edilmemesi gerekir!
Son düzenleyen nötrino; 6 Temmuz 2014 13:59
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
allah affeder umarı benide inşALLAH YARABBİM SEN BÜYÜKSÜN YARABBİM TÜM ASKERLERİMİZ TÜM MÜMİNLERİ KORUR VE GÜNAHLARI AFEDER CANIM RABBİM ALLAHIM
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mayıs 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir günahı bir kaç kez ve belli aralıklarla tekararladığın halde en son işlediği günahtan sonra kul tövbe etse bidaha asla böyle yapmayacagına tövbesi kabul olur mu acaba... yinede hersey Allah'ın taktırı.. cevap beklıyorum. şimdiden teşekkür ederim
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

31 Mayıs 2015 / melek_ Cevaplanmış
1 Şubat 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Mayıs 2010 / ik_ra Müslümanlık/İslamiyet