Ziyaretçi
Oran ve orantı soruları nasıl çözülür, orantı sorularının çözümünde kullanılan orantı yöntemleri nelerdir, hangi orantı yöntemi, ne zaman kullanılır?
Orantı sorularını ne şekilde, nasıl çözebilirim?
Orantı sorularını ne şekilde, nasıl çözebilirim?
Oran ve orantı soruları, soruda cevabı istenen verinin azlık, çokluk özelliğine bağlı olarak çözülür.Bu bağlamda orantı sorularının çözümünde genellikle 2 yöntem kullanılır!
Doğru Orantı Yöntemi
Sponsorlu Bağlantılar
- Verilerden biri artarken ona bağlı olan ilgili veride de paralel bir artış gözleniyorsa bu tür orantı soruları doğru orantı yöntemiyle çözülür!
Örnek Soru: 5 saatte 400 km yol giden bir araç aynı sabit hızla 8 saatte kaç km yol alır?
Çözüm: Araç 5 saatte 400 km yol alıyorsa 8 saatte daha fazla yol alacaktır (hem zamanda hem de alınan yolda bir artış söz konusudur).Bu bağlamda doğru orantı mantığıyla 8x400/5=640 km yol alınmış olur!
- Verilerden biri artarken ona bağlı olan ilgili veride de paralel bir azalış gözleniyorsa bu tür orantı soruları ters orantı yöntemiyle çözülür!
Örnek Soru: 6 ustanın 30 günde yaptığı bir binayı 9 usta kaç günde yapabilir?
Çözüm: 6 usta binayı 30 günde yapabiliyorsa 9 usta daha az günde işi bitirecektir (usta sayısında artış varken yapılan işin gün sayısında azalma vardır).Bu bağlamda ters orantı mantığıyla 6.30=9.x => x=20 gün bulunur!
Son düzenleyen nötrino; 3 Haziran 2015 12:35
Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!