Ziyaretçi
D vitamini hangi sebzelerde ve nerede bulunur?
D Vitamininin Özellikleri
- Renksiz ve kokusuz kristaller seklinde bulunur.
- Suda çözünmez, yağda ve yağ çözücülerde çözünür.
- Isı, oksidasyonu, alkol ve asit ortama karşı dayanıklıdır.
- D vitamini içeren gıdalar çok ince katmanlar hâlinde bulunursa O2 ile oksitlenir.
- Kısa dalgalı UV ışınları yapısında değişiklik yaparak toksik steroller oluşabilir, D vitamini özelliğinde kayıplara yol açabilir.
- D vitamini parathormon ve kalsitonin ile etkileşerek kemiklerden kana Ca ve P’un emilimini kolaylaştırır ve arttırır.
- Kemiklerden kana Ca geçişinde etkilidir. Raşitizm ve osteomalazia hastalıklarını önler.
- Kalsiyum ve fosforun ince bağırsaklarda emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar.
- Kollajen sentezinde ve kemiklerdeki etkili enzimlerin aktif hâle geçmesinde rol alır.
- İdrarla kalsiyum ve fosfor atılımını azaltır.
- Kollajen sentezinde ve kemiklerdeki etkili enzimlerin aktif hâle geçmesinde rol alır.
- D vitaminini asıl kaynağı güneştir.
- D vitamininin hayvansal kaynakları; karaciğer, balık yağı, yumurta sarısı, süt, tereyağıdır. Doğal D vitamin kaynağı morina balığı karaciğeridir. Kalkan, pisi, köpek balığı karaciğerleri de D vitaminince zengindir.
- Hayvansal ürünlerde D vitamini miktarı bu ürünlerin elde edildiği hayvanların güneş görme derecesine bağlıdır. Ayrıca ışınlandırma yolu ile gıdalarda D vitamini arttırılabilir.
- Anne yeteri kadar D vitamini alıyor ve güneşten yararlanıyorsa bebeğin D vitamini gereksinimi karşılanır.
- Bitkisel yağlar özellikle zeytinyağında D vitamini yoktur.
Son düzenleyen Safi; 14 Haziran 2016 02:12