Cevap Yaz Yazdır
En İyi Cevap Var|Gösterim: 124.644|Cevap: 7|Güncelleme: 11 Kasım 2016

Bu kelimelerin zıt anlamlısı nedir?

Mesaja atla
Misafir
8 Ekim 2009 19:27   |   Mesaj #1   |   
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu kelimelerin zıt anlamlısı nedir?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
ZIT ANLAMLI
Birbirine karşıt anlamları karşılayan sözcüklerdir.
Ör: Güzel - çirkin ağla - gül
Sponsorlu Bağlantılar
Not: Bir sözcüğün olumsuzluk eki almış hali ile zıt anlam yapılmaz.
Ör: gel - git ( gelme zıt anlam olmaz)
Not: Her sözcüğün eş anlamlısı, eş seslisi, ya da zıt anlamlısı yoktur.
Not: sözcüklerin bu anlam özellikleri cümledeki kullanılışı ile bulunur. Örneğin “ince" sözcüğünün zıt anlamlısı “kalıri’dır. Oysa "çok inçe bir insansın" cümlesindeki “ince" sözcüğünün zıt anlamlısı “kaba''dır.

A Harfi ile Başlayan Zıt Anlamlı Kelimeler
abartmak ↔ küçültmek
abes ↔ anlamlı, mantıklı
abullabut ↔ zarif, nazik
abus ↔ güleç
acar ↔ güçsüz, beceriksiz
acayip ↔ normal, doğal
acele ↔ yavaş, ağır
acemi ↔ usta
acı ↔ tatlı
acı ↔ sevinç, neşe
acıklı ↔ neşeli
acımasız ↔ merhametli
acıtmak ↔ hoşnut etmek
aç ↔ tok
açık ↔ kapalı
açık ↔ koyu

DEVAMI Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 17:13
8 Kasım 2010 13:59   |   Mesaj #2   |   
_Yağmur_ - avatarı
SMD MsXTeam
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cesur eş ve zıt anlamı

cesur: yürekli eş anlam
cesur: korkak zıt anlam

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

mrb ya neden misafir in zıt anlamlısı çıkmıyo şekerler uff

Misafir bir addır ve adların zıt anlamlısı olmaz. Sıfatların zıttı olur.

Son düzenleyen _Yağmur_; 8 Kasım 2010 14:00 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
7 Şubat 2011 14:21   |   Mesaj #3   |   
_Yağmur_ - avatarı
SMD MsXTeam
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

beyazın zıt anlamı nedir

Beyaz = Kara, siyah
9 Şubat 2011 09:06   |   Mesaj #4   |   
_Yağmur_ - avatarı
SMD MsXTeam
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

berrak kelimesinin zıttı nedir?............

Berrak = Bulanık
Misafir
21 Mart 2011 15:22   |   Mesaj #5   |   
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sessiz_Ses
Neşeli_ üzgün
Yvaş _hızlı
Sponsorlu Bağlantılar
karanlık-ayduınlık
küçük- büyük
cabuk yavas
5 Ocak 2012 15:18   |   Mesaj #6   |   
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
hüzün -sevinç
mutlu-üzgün
çabuk -yavaş
sessiz-sesli
yüksek-lçak
neşeli-üzüntülü
karanlık-aydınlık
soğuk -sıcak
küçük-büyük
yukarı- aşağı
yavaş -hızlı
kısa-uzun
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 17:13
30 Eylül 2013 15:56   |   Mesaj #7   |   
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
TÜRKÇE DERSİ ÇALIŞMA SORULARI -8-
(Eş Anlam-Zıt Anlam)
1. “kavuşmak” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. bırakmak B. dağılmak C. ayrılmak D. darılmak
2. “tesirsiz” sözcüğünün zıt (karşıt) anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. güçlü B. etkili C. becerikli D. dayanıklı
3. “taze” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. bayat B. eski C. kuru D. çirkin
4. Aşağıdakilerden hangisi “sağlam” sözcüğünün karşıt anlamlısı değildir?
A. kırık B. çürük C. eski D. bozuk
5. “çıkıntı” kelimesinin zıt anlamlısı hangisidir?
A. oyuk B. burun C. höyük D. girinti
6. “istiklal” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. tutsaklık B. kimsesizlik C. suçluluk D. hürriyet
7. “sakat” kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. özürlü B. çürük C. hasta D. sağlam
8. “genel” kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. herkes B. bazısı C. özel D. kısmen
9. “cesur” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. korkak B. yiğit C. yürekli D. cesaretli
10. “uygar” kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. yıkık B. ilkel C. geri D. gelişmiş
11. “ilkin” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. sonra B. arasıra C. sonuç D. kesinlikle
12. “sevgi” sözcüğünün karşıtı aşağıdakilerden hangisidir?
A. saygı B. sevinç C. muhabbet D. nefret
13. “mesafe” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. yakınlık B. kısa C. uzaklık D. dar
14. “ilkel” kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. zengin B. gelişmiş C. çalışkan D. güçlü
15. “zarif” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. kalın B. kullanışlı C. kaba D. kibar
16. “çözmek” kelimesi, hangi cümlede “bağlamak” kelimesinin zıt anlamlısı olarak kullanılmıştır?
A. Uğraşa uğraşa bulmacayı çözdü. B. Atın ayağındaki ipleri çözdü.
C. Esen lodos buzları çözdü. D. Üst geçitler trafik sorununu çözdü.
17. “sonuç” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. ilk B. başlangıç C. önce D. hemen
18. “kurak” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. bolluk B. sulak C. bereket D. çorak
19. “sevinçli” kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. güleç B. mutlu C. üzüntülü D. memnun
20. Aşağıdaki sözcükler zıt anlamlarıyla birlikte karışık olarak verilmiştir. Zıt anlamlısı olmayan sözcük hangisidir?
koşmak-çıkmak- durmak-kısa-girmek-uzun-geniş
A. geniş B. kısa C. çıkmak D. durmak
21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birbiriyle zıt anlamlı kelimeler yoktur?
A. Odanın içi dışı kitap doluydu. B. Evin önünde üç, yanında iki ağaç var.
C. Geniş araba dar yola girdi. D. Karşıya geçerken önce sola, sonra sağa bakmalıyız.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, zıt anlamlı kelimeler yer almıştır?
A. Çocukluğum ve gençliğim buralarda geçti. B. Bu hareketin ilk ve son olmasını istiyorum.
C. Kapıyı ufak tefek bir adam açtı. D. Bu mektubu günlerce aylarca bekledim.
23. Yazılışları ayrı anlamları aynı sözcüklere ne ad verilir?
A. Eşanlamlı sözcük B. Terim C. Eşsesli sözcük D. Deyim
24. Aşağıdaki sözcükler arasından, “beceri” sözcüğünün eşanlamlısını belirtiniz.
A. Bilgi B. Çabukluk C. Düşünce D. Hüner
25. “sınav” sözcüğünün eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Deneme B. Sözlü C. Yazılı D. İmtihan
26. “sevimli” sözcüğünün eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. şirin B. güzel C. nazik D. güleç
27. “yürekli” sözcüğünün eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. heyecanlı B. cesur C. duygulu D. kurnaz
28. “iletmek” sözcüğünün eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. ulaştırmak B. uğurlamak C. geçirmek D. duyurmak
29. “aziz” kelimesinin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. saygılı B. kibar C. olgun D. değerli
30. Aşağıdakilerden hangisi, “ulaşmak” sözcüğünün eşanlamlısı değildir?
A. yetişmek B. varmak C. erişmek D. durmak
31. “itina” kelimesinin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. hassas B. özen C. titizce D. tenkit
32. “alınmak” kelimesinin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. gücenmek B. şaşırmak C. üzülmek D. ummak
33. “yargıç” sözcüğünün eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. savcı B. avukat C. hakim D. mahkeme
34. “rehber” kelimesinin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. bilgin B. kılavuz C. araştırıcı D. anlayışlı
35. Aşağıdaki kelimeler, eşanlamlarıyla birlikte karışık olarak verilmiştir. Eşanlamlısı olmayan kelime hangisidir?
küçük-ak-şahıs-ufak-beyaz-zayıf-kişi
A. beyaz B. şahıs C. küçük D. zayıf
36. “Gerçek sevgi özveriyle kanıtlanır.” Cümlesindeki altı çizili sözcükler yerine aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi kullanılabilir?
A. büyük-iyilikle B. anne-saygıyla C. hakiki-fedakarlıkla D. içten-armağanla
37. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “konuk” sözcüğüyle eşanlamlı bir sözcük vardır?
A. Dostlarımızla yolda karşılaştık. B. Sizi akrabamla görüştüreceğim.
C. Az sonra misafirlerimiz gelecek. D. Geziye tanıdıklarımızla çıkarız.
38. “olmak” kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yetişmek” anlamında kullanılmıştır?
A. İnsan sabırlı olmalıdır. B. Birden sınıfta sessizlik oldu.
C. Meyveler daha olmadı. D. Hastamız iyi oldu.
39. “Kuşların böyle topluca öldürülmesine kayıtsız kalamazdım.” Cümlesindeki “kayıtsız” kelimesi yerine cümlenin anlamını değiştirmeden aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
A. ilgisiz B. duygusuz C. uzak D. habersiz
40. “Babam olanaksızlıklar içinde üniversiteyi bitirmiş.” Cümlesindeki altı çizili sözcüğün eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A. güzellikler B. başarılar C. imkânsızlıklar D. rahatlıklar

TÜRKÇE DERSİ ÇALIŞMA SORULARI -8-
1-C 2-B 3-A 4-C 5-D 6-A 7-D 8-C 9-A 10-B 11-A 12-D 13-A
14-B 15-A* 16-B 17-B 18-A 19-C 20-A 21-B 22-B 23-A 24-D 25-D 26-D
27-B 28-A 29-D 30-D 31-B 32-A 33-C 34- 35-D 36-C 37-C 38-C 39-A
40-C
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 17:14
11 Kasım 2016 17:14   |   Mesaj #8   |   
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
ZIT ANLAMLI
Birbirine karşıt anlamları karşılayan sözcüklerdir.
Ör: Güzel - çirkin ağla - gül
Sponsorlu Bağlantılar
Not: Bir sözcüğün olumsuzluk eki almış hali ile zıt anlam yapılmaz.
Ör: gel - git ( gelme zıt anlam olmaz)
Not: Her sözcüğün eş anlamlısı, eş seslisi, ya da zıt anlamlısı yoktur.
Not: sözcüklerin bu anlam özellikleri cümledeki kullanılışı ile bulunur. Örneğin “ince" sözcüğünün zıt anlamlısı “kalıri’dır. Oysa "çok inçe bir insansın" cümlesindeki “ince" sözcüğünün zıt anlamlısı “kaba''dır.

A Harfi ile Başlayan Zıt Anlamlı Kelimeler
abartmak ↔ küçültmek
abes ↔ anlamlı, mantıklı
abullabut ↔ zarif, nazik
abus ↔ güleç
acar ↔ güçsüz, beceriksiz
acayip ↔ normal, doğal
acele ↔ yavaş, ağır
acemi ↔ usta
acı ↔ tatlı
acı ↔ sevinç, neşe
acıklı ↔ neşeli
acımasız ↔ merhametli
acıtmak ↔ hoşnut etmek
aç ↔ tok
açık ↔ kapalı
açık ↔ koyu

DEVAMI Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler

Daha fazla sonuç:
bilmek zıt anlamı nedir

Hızlı Cevap
Mesaj:



Bu sayfalarımıza baktınız mı
paneli aç