Ziyaretçi
Marmara Bölgesi'nde ayçiçeği neden yetişir?
Ayçiçeği tarımı
Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biridir. Ülkemizde, Marmara, Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde Ayçiçeği yetiştirilir.Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye'de genelde yağlık olarak yetiştirilir. Yağlık olarak ekiminin % 70'inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir. Marmara Bölgesi'nde daha çok Trakya'da toprağın, suyun ve ısının uygunluğu nedeniyle ayçiçek tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. yoğunluk gösterir. Ayçiçeğinin üstündeki çekirdekler fabrikalarda işlenerek satılır.
Sponsorlu Bağlantılar
İklim ve toprak istekleri
Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100-150 gün) 2600-2850 °C civarında toplam sıcaklık ister. Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklığa dayanımı fazladır. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr PH (6,5 - 7,5)'a sahip ve su tutması yüksek toprakları daha fazla sever. Taban suyu yüksek, asitli topraklardan hoşlanmaz. Tuzluluğa dayanması ortadır.
Ayçiçeğinin çimlenmesi için en az toprak sıcaklığı 8-10 °C olmalıdır. Bu nedenle genelde Nisan ayı başı-Mayıs ortası arasında ekimi yapılır. Erken ekim, verimi önemli ölçüde arttırır. Ayçiçeği soğuğa dayanıklı olup, genelde ilk donlardan 4-6 yapraklı devreye kadar zarar görmez. Ancak ısının -4 °C nin altına düşmesiyle oluşan dondan oldukça fazla etkilenir.
BAKINIZ
Ayçiçeği Yetiştiriciliği
Marmara Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2019 11:16