Arama

Neden insan vücudunda omurga vardır?

Güncelleme: 25 Nisan 2016 Gösterim: 6.390 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Neden insanların vcutlarında omurga vardır?
Son düzenleyen Safi; 25 Nisan 2016 04:22
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
26 Nisan 2010       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Omurga : Omurga, omur denilen 33 kısa kemiğin birbirleri üzerinde dizilmesiyle oluşmuştur. Vücudumuzun üst kısmının ağırlığını taşırOmurga boynun içinden geçerek kafatasına bağlanır ve başa destek olur; ensede, boynun sırta bağlandığı yerde belirgin bir omur çıkın tısı vardır. Omurganın alt ucunda ise, içe doğru kıvrılarak kasların arasına gömülmüş olan kuyruksokumu kemiği bulunur. Bu ke mik, insanın ilk atalarında var olan ve evrim sürecinde körelen kuyruğun tek kalıntısıdır.
Gövde iskeletinin omurga dışındaki temel bölümleri, yukarıdan aşağıya doğru omuz kemeri, göğüs kafesi ve leğen olarak adlandırı lır. Köprücükkemiği ile kürekkemiğinden oluşan omuz kemeri kolların gövdeyle bağ lantısını sağlar. Göğüs kafesi ise arkada omurgaya, önde göğüs kemiğine bağlanmış olan kaburgaların oluşturduğu kemikten bir kafes gibidir. Bu sağlam kafes, göğüs boşlu-ğundaki kalp ve akciğerler gibi organlar için çok korunaklı bir yapı oluşturur. İnsanda 12 çift kaburga vardır. Dar, yassı ve yay gibi eğik olan bu kemiklerin yalnızca ilk yedi çifti kıkırdaklarla doğrudan göğüs kemiğine bağla nır. Geri kalan beş çiftten üçü yedinci kabur ga kemiğiyle birleşir; daha kısa olan son iki çiftin ucu ise serbesttir. Ama hepsinin sırtta omurlarla bağlantısı vardır. Kaburgaların kıkırdaksı eklemleri bu kemik kafesin genişle mesine yardımcı olarak solunumu kolaylaş tırır.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 25 Nisan 2016 04:19
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Omurga
Yandan görünüşü tersine S harfine benzer ve 33 omurdan meydana gelmiştir.Omurda iki yan çıkıntı ,bir dikensi çıkıntı,omur cismi,omur deliği,omur yayları ve eklem çıkıntıları vardır.Omurlar kıkırdak disklerle bağlanarak omurgayı üst üste yerleşen omurların omur deliklerine omurga kanalını meydana getirir.Kanalın içinde omurilik bulunur.
Omurganın Görevleri:
  • Omuriliği korur.
  • Vücudun dik durmasını sağlar.
  • Kaburga ve iç organların bağlanma yerini oluşturur.
DEVAMI Omur ve Omurga Nedir - Omur ve Omurganın Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
28 Ekim 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
24 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
9 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap
20 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap