Arama

Yalan söyleme hastalığım var ne yapmalıyım?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 1 Nisan 2015 Gösterim: 22.411 Cevap: 16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Haziran 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mitomani nedir, nasıl tedavi edilir, mitoman kişilerin belirgin özellikleri nelerdir?

Liseden beri sürekli yalan söylüyorum doğru düzgün cümlelerim olmuyor doktora gittim sakinleştiriciler uyku ilaçları verdiler ama kesmedi kendimi çok zor kontrol ediyorum ve istemediğim bir şey olduğu zaman yalan söylüyorum. İstediğim şeylere ulaşamayınca da yalan söylüyorum ne yapmalıyım?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Alıntı

Kendi kendime bu hastalığı yenme şansım var mı? kendimden nefret eder oldum.

Yalan söyleme hastalığına mitomani ve bu hastalığa yakalanan kişilere de mitoman denir.Bu hastalığın altında yatan en önemli neden kişinin sürekli gündemde kalıp ilgi çekmek istemesidir ve bu minvalde artan derecelerde yalana başvurur.Kişi yalan söylediğinin farkında olmasına rağmen sonrasında pişman olsa da bu işlemi yapmaktan zevk duyar.Öncelikle kendinize güvenin, bu tür düşünce ve kaygılarınız var ise içinize dönük olumlu yönde telkinlerde bulunarak, çevrenizin de desteği ile bu hastalığı yenebilirsiniz.Bu şekilde çözüme ulaşamıyorsanız konuyla ilgili psikoterapi yardımı alabilirsiniz!

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Allah yalan söyleyeni affeder mi, yalan söyledikten sonra kendimizi affettirmek
için ne yapmalıyız?

Samimi bir şekilde bir daha yalan söylemeyeceğinize dair tevbe edip bu davranışınızdan vazgeçmeniz gerekir!
Son düzenleyen nötrino; 8 Şubat 2015 11:13 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
Just fly - avatarı
Just fly
VIP Beşer
9 Haziran 2010       Mesaj #2
Just fly - avatarı
VIP Beşer
Yalan Söyleme Hastalığı

İstediği bir işe girmeyi başaran genç bir kadın. Başlangıçta herşey yolunda gidiyordu, iki ay gibi bir süreden sonra yalanları ortaya çıkmaya başlar. Hayatta neredeyse herkesin başına gelebileceği düşünülen olumsuzluklar ve talihsizliklerle o her hafta karşılaşıyordu. Bir gün hiç yara almadan kurtulduğu trafik kazası geçirebiliyor, başka bir gün annesi zehirleniyor, bir sonraki hafta ise teyzesini kaybediyordu. Çok ilginç yine bir gün annesinin hasta olduğunu söyleyip de işe gitmediğinde annesi iş yerinden onu arıyordu. En sonunda yalanlar ortaya çıkmaya başlar ve müdüre hesap vermek zorunda kalır. Yine aynı şekilde yalanı başka bir yalanla kapatmaya çalışır.
Sponsorlu Bağlantılar

Buradaki örneğe benzer bir çok olay belki herkesin zaman zaman karşılaştığı olaylardır. Karşınızdaki kişinin yalan söylediğine şahit olduğunuzda tepkiniz, tavrınız ne olur bilemeyiz, acaba her yalan söyleyen mitomani midir? İnciten belki de çok acıtan yalanlarla karşılaşıyor olabilirsiniz, öyleyse bu konuyla ilgili Prof.Dr.Arif Verimli'nin açıklamalarını dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Aşağılık Kompleksleri Vardır:
Kimler mitomani hastası olur?
Mitomanlar, günlük yaşantılarında gerçek dışı fikirlerle insanları yönlendiren, aynı zamanda belli bir amacı olmayan kişilerdir.

Bu kişiler söyledikleri yalanlarla kendileri dışında çevrelerine de zarar verirler mi?
Mitomani hastalığına yakalanmış kişiler; yalan bilgiler üzerine kendilerince kurgulanan bir hayat geliştirirler. Bunun temelinde sevgi ve ilgi arayışı vardır. Bir kısmında aşağılık kompleksi altta yatan sebeptir ve genel olarak çocukluğundan beri önemsenmediğine inanmıştır.
Bilinçaltında önemseneceğine inandığı kurgusal bir hikaye hazırlar. Kendileri bunun gerçek dışı olduğunun farkında değildir. Bu durumda çevrelerinden önce ve hatta daha çok kendilerine zarar verirler.

Önce Haz Duyar Sonra Pişmanlık;
Mitomani€™ye dürtü kontrol bozukluğu da denir. Kleptomani bilinen diğer adıyla çalma hastalığı, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı, kaş, saç yolma hastalığı gibi. Kişi yalan söylemede kendine engel olamaz. Bu, kendisinin karşı koyamadığı bir dürtüsüdür. Yalan söylerken önemli ölçüde haz duyar yalnız ardından pişmanlığını yaşar. Mitoman, yalan söylemenin suçluluğunu yaşar hatta çevresindekilere tekrarlanmayacağını söylerse de engel olamadığından yine de yalan söylemeye devam eder. Çok basit şeyler için gereksiz yere yalan söyler. Mitomanlar, yalan söylerken kandırmak amacında değildirler. Üstelik yalanları son derece gelişigüzel ve umarsızdır, bu sebeple nasıl toparlayacakları hakkında bir planları yoktur. Daha kötü olanı ise eşleriyle yaşadıkları sorunlardır.

Mitomaniye Sebep Olan Psikiyatrik Sorunlar Nelerdir?
Kişilik bozuklukları
Narsistik kişilik
Asosyal kişilik
Histerik (histriyonik) kişilik
Çocukluk yıllarında istismara uğramış olmak.
Bu bilgiler doğrultusunda biz de diyoruz ki; ailenizde ya da çevrenizde yalan söyleyen kişiler hatta mitoman olduğuna inandığınız kişiler varsa onu aşağılamak ya da dışlamak yerine tedavi olması amacıyla doğru yönlendirmelisiniz.
Son düzenleyen nötrino; 8 Şubat 2015 11:08 Sebep: Yazım yanlışı!
All Alone
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
9 Haziran 2010       Mesaj #3
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Yalan, kişinin gerçeği saklayıp, bildiğinin aksini söylemesidir. Yalan, çok çirkin bir huydur. Dinimiz İslam yalanı haram kılmış ve şiddetle yasaklamıştır.

Yalanın en büyük kötülüğü; insanı, Allah(c.c.)'€™ın rızasından uzaklaştırıp cehenneme götürmesidir. Ayrıca yalan, insanları birbirine düşürür, güven duygusunu yok eder, toplum içinde karışıklıklara sebep olur; dostlukları yıkar,yerine düşmanlık tohumları eker.Yalan ergeç ortaya çıkacağından,yalancılar kendilerine güvenilemeyen, saygı duyulmayan ve sevilmeyen insanlar durumuna düşerler.Kısaca yalan, insanı dünyada da, ahirette de felakete sürükler.

Kur'an'da Yalan

Allah (cc) Kur'an-ı Kerim'de yalancılardan şöyle bahseder:

Nihayet, Allah'a verdikleri sözden döndüklerinden ve yalan söylediklerinden dolayı Allah, kendileriyle karşılaşacakları güne kadar onların kalbine nifak (iki yüzlülük) soktu.(Tevbe,77)

€™Kahrolsun o yalancılar. (Zariyat,10)
€œİslam'€™a çağrıldığı halde Allah'a (c.c.) karşı yalan uydurandan daha zalim kim olabilir.(Saf,7)

Hadislerde Yalan

Kim devamlı yalan söyler ve yalan peşinde olursa, Allah (c.c) katında çok yalancı bir kul olarak yazılır. (Buhari, Müslim)

Yalancıların alametlerinden biri de, kendisinden istenmeden Allah (c.c) adına yemin edip durmasıdır.€™

€™Kul yalan söyleyip, yalan söyleme niyetini taşımaya devam edince, bir an gelir ki; kalbinde önce siyah bir nokta belirir. Sonra bu nokta büyür ve kalbin tamamı simsiyah olur. Sonunda o, Allah (cc) katında ‘yalancılar' arasına kaydedilir.(Muvatta, Kelam,18)

Ashap: €™Ey Allah(c.c)'ın Rasulü! Mümin korkak olur mu? €™diye sordu. 'Evet olabilir' €™buyurdu. €™Peki cimri olur mu? dediler, yine '€™Evet olabilir' €™buyurdu. Sonra; €™Peki yalancı olur mu? diye sordular.Bu sefer, 'Hayır olamaz!' buyurdu.€™(Muvatta,Kelam,19)

Yazıklar olsun insanları güldürmek için konuşup yalan söyleyene! Yazık ona.(Ebu Davud, Tirmizi)

Abdullah b. Amir anlatıyor: €™Bir gün, Rasulullah (sav) evimizde otururken annem beni çağırdı ve; hele bir gel, sana ne vereceğim?€™ dedi. Peygamber (sav) Anneme: çocuğa ne vereceksin?diye sordu. Ona bir hurma verecektim deyince; Peygamber (sav): 'Dikkat et! Eğer ona bir şey vermeyecek olursan,üzerine bir yalan yazılır' €™buyurdu.€™ (Ebu Davud, Edep,88)(3)

Şüphesiz yalan, kötülüğe götürür, kötülükte cehenneme götürür. (Abdullah b.Mes'ud ra)(4)

Şaka da olsa yalan söylemeyiniz.

Yalan Yemin

Vakıaya aykırı olan bir şeyin dosdoğru olduğuna yemin etmek. Yalan yere yemin eden kişi, Allah(cc)'€™ı yeminine şahit göstererek insanları kandırmak istediği için, O'€™nun mukaddes adını istismar etmekte, O'€™na iftirada bulunmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. Bir kimse geleceğe yönelik bir yemini bozduğunda, kefaretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur. Fakat yalan yemin, öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını kefaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde kefaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahit gösterdiği Allah'a tevbe etmeli, O'ndan af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahını ancak Allah affedebilir. Yalan yemin ile başkalarının hakkı alınmışsa, velev ki bu kanun yoluyla olsun ikinci bir günah işlemiş olur, haksız yere elde edilen bu hak sahibine ödenmedikçe tevbe ile kurtuluş olmaz. Gelişigüzel, lüzumsuz yere Allah'€™ın adını anmak da bir günahtır. Bu nedenle dile hâkim olmalı, yemini alışkanlık haline getirmemeli, ancak çok önemli durumlarda yemin etmelidir.
v.s...

Şimdi zannımca yalan hastalıktan ziyade kişinin kendini avutmasıdır.Yalan söylemeye ihtiyaç duyacak kadar çaresiz kaldığınız durumlar çok oluyorsa o zaman doğru ortamda değilsiniz demektir, ortamınızı arkadaşlarınızı değiştirin daha yalın daha sade bir hayat sürmeye çalışın ama öncelikle şimdi kendinizle yüzleşin, söz verin kendinize sonra dışarıya yalan söylemezsiniz fakat kendi içinizde beyninizde bitirmeniz gerekli önce.
Son düzenleyen nötrino; 8 Şubat 2015 11:40 Sebep: Yazım yanlışı!
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
9 Haziran 2010       Mesaj #4
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
o yalanları nasıl hatırlayacağını düşün. (doğruyu söyleki, hatırlamak zorunda kalmayasın)

yatsıya kadar tamam, sonra ne edeceksin? (yalancının mumu yatsıya kadar yanar)
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende çok yalan söylüyorum ama istemeden yapıyorum kendimi durduramıyorum yardım edermisiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Temmuz 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
herkese iyi günler . ben 17 yaşındayım ve aileme birçok yalan söyledim şimdi ise doğruları söylemek istiyorum bu arada ben malesef sigara içiyorum sigara içtiğimi ve doğruları nasıl söylemem gerekir?
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
17 Temmuz 2011       Mesaj #7
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

herkese iyi günler . ben 17 yaşındayım ve aileme birçok yalan söyledim şimdi ise doğruları söylemek istiyorum bu arada ben malesef sigara içiyorum sigara içtiğimi ve doğruları nasıl söylemem gerekir?

Bence ilk önce annenize söyleyin, anneler daha affedici olur Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ocak 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kendi kendime bu hastalığı yenme şansım var mı? kendimden nefret eder oldum Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2013       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Allah yalan söyleyeni affeder mi, yalan söyledikten sonra kendimizi affettirmek için ne yapmalıyız?
Son düzenleyen nötrino; 8 Şubat 2015 11:15 Sebep: Soru düzeni!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Nisan 2013       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı

Kendi kendime bu hastalığı yenme şansım var mı? kendimden nefret eder oldum.

Yalan söyleme hastalığına mitomani ve bu hastalığa yakalanan kişilere de mitoman denir.Bu hastalığın altında yatan en önemli neden kişinin sürekli gündemde kalıp ilgi çekmek istemesidir ve bu minvalde artan derecelerde yalana başvurur.Kişi yalan söylediğinin farkında olmasına rağmen sonrasında pişman olsa da bu işlemi yapmaktan zevk duyar.Öncelikle kendinize güvenin, bu tür düşünce ve kaygılarınız var ise içinize dönük olumlu yönde telkinlerde bulunarak, çevrenizin de desteği ile bu hastalığı yenebilirsiniz.Bu şekilde çözüme ulaşamıyorsanız konuyla ilgili psikoterapi yardımı alabilirsiniz!

Alıntı

Allah yalan söyleyeni affeder mi, yalan söyledikten sonra kendimizi affettirmek
için ne yapmalıyız?

Samimi bir şekilde bir daha yalan söylemeyeceğinize dair tevbe edip bu davranışınızdan vazgeçmeniz gerekir!
Son düzenleyen nötrino; 8 Şubat 2015 11:14

Benzer Konular

5 Haziran 2013 / _EKSELANS_ Psikoloji ve Psikiyatri
27 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
4 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış