Arama

Buz neden ve nasıl erir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 30 Mayıs 2018 Gösterim: 4.925 Cevap: 1
fatma eryılmaz - avatarı
fatma eryılmaz
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #1
fatma eryılmaz - avatarı
Ziyaretçi
Buz neden ve nasıl erir?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
buz erir çünkü buz katı bir maddedir katı maddeler ise ısıya dayanamaz ve erir
Buz, sıvı bir maddenin soğuk havanın etkisiyle sıvı halden katı hale geçmesi şeklinde olur. Eğer sıcaklık sıfır ve sıfır derecenin altında ise buz oluşur. Buz, sıfır dereceden daha yüksek sıcaklıkta erir. Sıcak havalarda buzun eridiğine kolayca görebiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar

Buz oluşumu
İdeal buz sıcaklığı nedir ?
Buzun soğutma kapasitesi:

0° C´de 1 kilo buzun eritilmesiyle, 80 kcal enerji serbest bırakılır. Bu değer, suyu 1 ° C ısıtmak için 1 kcal, buzu 1 ° C ısıtmak için 0.5 kcal olarak saptanmıştır. Buzun asıl soğutma kapasitesi erime noktasına bağlıdır; buzun sıcaklığı, toplam soğutma kapasitesi belirlemede hiç bir rol oynamaz.

Buz üretimi için gerekli enerji ihtiyacı:

Sonradan soğutma kapasitesini belirlemede kullanılacak olan enerji, ilk olarak buz üretmede kullanılmalıdır. Hipotermanın üstesinden gelecek yalıtım etkisine sahip olmasından dolayı, alt soğutulmuş buz için (0° C altında buz), çok fazla enerji kullanılmak zorundadır.

İdeal buz sıcaklığı:
En uygun buz sıcaklığı, donma noktası altında olan -0.5 ° C´dir. Burada buz, üretimi için aşırı enerjiye ihtiyaç olmadan tam soğutma kapasitesine sahiptir.

Buz ne zaman birbirine yapışarak donar ?
Buz her zaman belli bir miktar neme maruz kalmaktadır ve erime esnasında her zaman bir miktar nem açığa çıkmaktadır. Bu nem donduğu zaman, buz da donar.
Buz ne kadar soğuk olursa, nem o kadar çabuk donar. Eğer yoğuşan su buzulun üzerinde toplanırsa, buzun içerisine doğru akar ve orada donar, bu da buz parçalarının birbirine yapışarak donmasına neden olur. Bu etki nem miktarı arttıkça daha yoğun bir şekilde görülür.

Bundan dolayı, örneğin -7 ° C ´deki yaprak buzun bir kaç saat sonra yumru halinde topaklanarak donması göz önüne alınırsa, depolanma esnasında ek olarak -5 ° C´ye soğutulmuş odada muhafaza edilmesiyle bu durum geciktirilebilir.

-0.5 ° C sıcaklığa sahip kırık buzdaki nem donmaz. Çünkü aradaki sıcaklık farkı çok düşüktür. Böylece 0° C üzerindeki sıcaklıkta donmadan günlerce depolanabilir.( ideal olarak 4 ° C dereceye kadar düşük ciğ noktasında). İnce bir sert tabaka sadece yüzeyde oluşmaktadır ve içeride ince taneli bir yapı elde edilmektedir.

Buzun birim ağırlığı:
Depolama hacmi için buzun hacimsel yoğunluğu önemlidir:
1.00 t/m3 su için
0,92 t/ m³ blok buz için
Yaklaşık 0,50 t/ m³ kırık veya yaprak buz için
Böylece, 1000 kg kırık buzun depolanması için 2 m³`lük alan gereklidir ve ek olarak silo rezervi için de yaklaşık 2.5 – 3 m³`lük alan gereklidir.

Buz ne kadar hızla erir ?
Hacmine oranla yüzey alanı arttıkça buz daha hızlı erir.
Mikro buz (küçük parcacıklar) makro buz´dan ( büyük parçacıklar ) daha hızlı erir
Yaprak buz (yaklaşık 2 mm kalınlığında) makro buz´dan ( yaklaşık 9.5 mm kalınlığında) daha hızlı erir

Eğer hızlı erime ve hızlı soğutma isteniyorsa, mikro buz veya akar buz seçilmelidir.

Eğer uzun raf ömrü (örn. Sıcak bölgelere balık nakliyesi) isteniyorsa, makro buz seçilmelidir.
Son düzenleyen Safi; 30 Mayıs 2018 00:26
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2014       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
buz erir çünkü buz katı bir maddedir katı maddeler ise ısıya dayanamaz ve erir
Buz, sıvı bir maddenin soğuk havanın etkisiyle sıvı halden katı hale geçmesi şeklinde olur. Eğer sıcaklık sıfır ve sıfır derecenin altında ise buz oluşur. Buz, sıfır dereceden daha yüksek sıcaklıkta erir. Sıcak havalarda buzun eridiğine kolayca görebiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar

Buz oluşumu
İdeal buz sıcaklığı nedir ?
Buzun soğutma kapasitesi:

0° C´de 1 kilo buzun eritilmesiyle, 80 kcal enerji serbest bırakılır. Bu değer, suyu 1 ° C ısıtmak için 1 kcal, buzu 1 ° C ısıtmak için 0.5 kcal olarak saptanmıştır. Buzun asıl soğutma kapasitesi erime noktasına bağlıdır; buzun sıcaklığı, toplam soğutma kapasitesi belirlemede hiç bir rol oynamaz.

Buz üretimi için gerekli enerji ihtiyacı:

Sonradan soğutma kapasitesini belirlemede kullanılacak olan enerji, ilk olarak buz üretmede kullanılmalıdır. Hipotermanın üstesinden gelecek yalıtım etkisine sahip olmasından dolayı, alt soğutulmuş buz için (0° C altında buz), çok fazla enerji kullanılmak zorundadır.

İdeal buz sıcaklığı:
En uygun buz sıcaklığı, donma noktası altında olan -0.5 ° C´dir. Burada buz, üretimi için aşırı enerjiye ihtiyaç olmadan tam soğutma kapasitesine sahiptir.

Buz ne zaman birbirine yapışarak donar ?
Buz her zaman belli bir miktar neme maruz kalmaktadır ve erime esnasında her zaman bir miktar nem açığa çıkmaktadır. Bu nem donduğu zaman, buz da donar.
Buz ne kadar soğuk olursa, nem o kadar çabuk donar. Eğer yoğuşan su buzulun üzerinde toplanırsa, buzun içerisine doğru akar ve orada donar, bu da buz parçalarının birbirine yapışarak donmasına neden olur. Bu etki nem miktarı arttıkça daha yoğun bir şekilde görülür.

Bundan dolayı, örneğin -7 ° C ´deki yaprak buzun bir kaç saat sonra yumru halinde topaklanarak donması göz önüne alınırsa, depolanma esnasında ek olarak -5 ° C´ye soğutulmuş odada muhafaza edilmesiyle bu durum geciktirilebilir.

-0.5 ° C sıcaklığa sahip kırık buzdaki nem donmaz. Çünkü aradaki sıcaklık farkı çok düşüktür. Böylece 0° C üzerindeki sıcaklıkta donmadan günlerce depolanabilir.( ideal olarak 4 ° C dereceye kadar düşük ciğ noktasında). İnce bir sert tabaka sadece yüzeyde oluşmaktadır ve içeride ince taneli bir yapı elde edilmektedir.

Buzun birim ağırlığı:
Depolama hacmi için buzun hacimsel yoğunluğu önemlidir:
1.00 t/m3 su için
0,92 t/ m³ blok buz için
Yaklaşık 0,50 t/ m³ kırık veya yaprak buz için
Böylece, 1000 kg kırık buzun depolanması için 2 m³`lük alan gereklidir ve ek olarak silo rezervi için de yaklaşık 2.5 – 3 m³`lük alan gereklidir.

Buz ne kadar hızla erir ?
Hacmine oranla yüzey alanı arttıkça buz daha hızlı erir.
Mikro buz (küçük parcacıklar) makro buz´dan ( büyük parçacıklar ) daha hızlı erir
Yaprak buz (yaklaşık 2 mm kalınlığında) makro buz´dan ( yaklaşık 9.5 mm kalınlığında) daha hızlı erir

Eğer hızlı erime ve hızlı soğutma isteniyorsa, mikro buz veya akar buz seçilmelidir.

Eğer uzun raf ömrü (örn. Sıcak bölgelere balık nakliyesi) isteniyorsa, makro buz seçilmelidir.
Son düzenleyen Safi; 30 Mayıs 2018 01:07

Benzer Konular

13 Mart 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Mayıs 2011 / 999PasaLéé999 Soru-Cevap
15 Ocak 2012 / rebeLLisch_ Soru-Cevap