Arama

Kastamonu'nun meşhur yemekleri nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Eylül 2017 Gösterim: 7.038 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kastamonu' nun meşhur yemekleri nelerdir?
EN İYİ CEVABI perlina verdi
Kastamonu yemekleri:
  • Etli ekmek
  • Banduma
  • Mıklama
  • Ala pilav
  • Ekşili pilav
  • Paça
  • Çekme helva
  • Tirit simidi
  • Püryan- Kuyu kebabı
  • Oğmaç çorbası
  • Köle hamuru
  • Cırık tatlısı
  • Üryani eriği hoşafı...

DEVAMI >>>> Kastamonu


Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen perlina; 22 Eylül 2017 11:32
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
28 Mart 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kastamonu yiyecek-içecek hususunda zengin bir mutfağa sahiptir. Bu zenginliğin başlıca sebebi; bitki örtüsündeki çeşitli ve tabiata dayalı yetiştirilen hayvan varlığıdır. Yiyecek olarak kullanılan yabani otlar, bitkiler, mantarlar, dağ çileği yanında her türlü sebze ile birçok meyve Kastamonu topraklarında yetişmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye'nin en güzel ve kaliteli sarımsakları bu İl'de yetişmekte ve ihraç edilmektedir.

Üryani eriğini sadece bu İlde yemek mümkündür. Kastamonu bölgesine ait 812 çeşit yiyecek derlemesi yapılmıştır. Bunlardan 38 çeşit çorba ve 51 çeşit ekmek tarifi görülmektedir. Kastamonu mutfağının ünlü yiyeceği sac üzerinde pişirilen" etli ekmek"tir.

Bu etli ekmeği bir bardak yayık ayranı, "ekşi-eşi" yada " pelverde ezmesi" eşliğinde yiyen artık Kastamonu'nun adını unutamaz. İl' de hazırlanan, kışlık yiyecek "tarhana" nın çorbası en besleyici çorbadır. Hazırlanmasında kullanılan un-yoğurt hamuru içindeki çok çeşitli bitki özleri, tadı-lezzetini farklı hale getirmektedir. Ayrıca besin değerini artırmaktadır.

Her mevsim yerli halkın ve ziyarete gelenlerin yemekten vazgeçemediği "döner" in kömür ateşinde pişenin tadı doyumsuzdur.Kış mevsiminde, yöreye has olarak yapılan "pastırmalı ekmek" bir başka lezzettedir.

Özel olarak hazırlanan çimensiz pastırma ince dilimler halinde doğranıp, soğan piyazı ile karıştırılıp, içine yeteri kadar baharatta karıştırıldıktan sonra, fırınlarda açılan hamur içine kapalı olarak konup, pişirildikten sonra, üzeri zevke göre az veya çok tereyağ ile yağlandıktan sonra afiyetle yenir.

Baharın gelmesi ile, kuzuların büyümesi bir diğer yöresel yiyecek olan "biran-kuyu kebabı" nın ortaya çıkması görülür. Kastamonu merkez ve bilhassa Taşköprü İlçesinde pişirilen biran meşhur et yiyeceği'dir.

Tatlılar içinde, asırlardır süregelen "çekme helva" gerek elde özel olarak hazırlanışı, gerek ince ince tat telleri ile bölgeye hastır. İl dışına her gidenin mutlaka dostlarına aldıkları makbûl hediye'dir.

Kış günlerinin bir diğer yöresel yiyeceği, Kastamonu simitinden yapılan "simit tiridi" dir. Simit tiridini yiyemeyenler, İl dışına giderken dost ve arkadaşlarına mutlaka bir dizin Kastamonu Simiti alıp, getirirler.

In science we trust.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Eylül 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kastamonu yemekleri:
  • Etli ekmek
  • Banduma
  • Mıklama
  • Ala pilav
  • Ekşili pilav
  • Paça
  • Çekme helva
  • Tirit simidi
  • Püryan- Kuyu kebabı
  • Oğmaç çorbası
  • Köle hamuru
  • Cırık tatlısı
  • Üryani eriği hoşafı...

DEVAMI >>>> Kastamonu


Benzer Konular

22 Eylül 2017 / Misafir Cevaplanmış
29 Ocak 2012 / pelin_gulay Soru-Cevap
27 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
22 Nisan 2013 / şevval temiz Soru-Cevap