Arama

Astenosfer

Güncelleme: 9 Aralık 2016 Gösterim: 3.841 Cevap: 1
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2016       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  33elhs2.jpg
Gösterim: 488
Boyut:  17.1 KB

ASTENOSFER, Yerin içinde bulunan kuşak, mekanik direnci zayıftır ve üstünde taşküre yer alır. Kayaçların kısmi erimesi nedeniyle, astenosfer zayıf bir mekanik direnç gösterir ve sismik hızı zayıf bir kuşağa denk düşer. Derinlerde, geçiş kuşağı aracılığıyla yavaş yavaş sert mezosfere (600 km’ye doğru) geçer.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen nötrino; 19 Mayıs 2016 15:46
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Aralık 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Astenosfer (Üst Manto) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Astenosfer Hakkında


Litosferin altından 700 km derinliğe kadar uzanan kuşağa üst manto veya astenosfer denilir. Bu kuşağın yoğunluğu 3.3-4.3 gr/cm3 arasında değişmekte olup, bileşiminde ultrabazik ve ultramafik (olivinli ve piroksenli), yani fazla miktarda alkali madde ve mineral içeren magma veya ergimiş malzeme bulunur, üst mantonun alt kısmında P dalga hızı yoğunluk artışından dolayı 10.7-11 km/s'yi bulur.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  lithosfer dan astenosfer.jpg
Gösterim: 430
Boyut:  41.8 KB

Yerkabuğu parçaları veya plakalar, üst mantonun üzerinde yüzerler. Çünkü bu seviyelerde mantonun bir kısmı ergiyebilir. Bunun için de, belli bir sıcaklıkta mantonun bir miktar su içermesi yeterlidir. Bu durum gerçekleşince, kısmen eriyen astenosfer hemen hiçbir direnç göstermeden biçim değiştirir. Litosferden daha yoğun olan astenosfer, mantonun üst katmanını oluşturur ve bu nedenle üst manto olarak da adlandırılır. Kabuk çeşitli minerallerden oluşan magma ve eriyik malzemelerden meydana gelen ve elastik bir madde gibi davranan bu tabakanın üzerinde yüzer. Astenosferin altında yerin yaklaşık 2900 km derinliklerine kadar inen hamurumsu bir kıvamda olan alt manto yer alır. Sıcaklığı en derin noktasında 3700 santigrad dereceye ulaşır.


Kaynak: Bilimnet