Arama

Bretanya Bölgesi (Bretanya Bölgesi Hakkında)

Güncelleme: 24 Eylül 2008 Gösterim: 4.370 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bretanya
Ad:  Bretagne_map.png
Gösterim: 557
Boyut:  28.7 KB
Bretanya veya Brötanya, (Fransızca: Bretagne [bʀəˈtaɲ], Bretonca: Breizh, Gallo: Bertaèyn), Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Fransa'nın kuzeybatısındaki geniş bir yarımadayı kapsar. Kuzeyinde Manş Denizi, güneyinde Biskay Körfezi vardır. Fransa'da en uzun sahile sahip olan bölgedir. Merkez şehri Rennes'dir.
Sponsorlu Bağlantılar
Adını, bölgede yerleşmiş bulunan ve Büyük Britanya'dan gelen Kelt halkı olan Bretonlardan alır.
Ad:  bretanya.jpg
Gösterim: 624
Boyut:  18.6 KB

Fransa'nın kuzeybatısında, At­las Okyanusu'na doğru uzanan büyük bir yarımadadır. Kuzeyinde Manş Denizi, gü­neyinde Biskay Körfezi bulunan Bretanya'nın kıyı kesimleri ile iç kesimleri apayrı iki bölgedir. İç kesimi, vadilerinde otlaklar ve ormanlar bulunan iki yüksekçe yayladan olu­şur. Kıyı kesimi ise özellikle Manş Denizi kıyılarında kayalıktır. Çok girintili çıkıntılı olan bu yörede ana geçim kaynağı balıkçı­lıktır.
Bretonlar denen Bretanya halkı denizcilik­te ün salmıştır. Balıkçı teknelerinden oluşan filolarla her yıl morina avı için İzlanda ve Nevvfoundland'a kadar giderler. Fransa'da avlanan balığın yaklaşık beşte ikisi bu bölge­den elde edilir. Yüzyıllar boyunca birçok gemi güçlü gelgitler ve sis yüzünden kayalık­larda parçalanmıştır. Ilık geçen kış mevsimin­de kıyılara yakın yerlerde turfanda sebze ve meyve yetiştirilir. En verimli alanlarda tahıl üretilir.
Roma döneminde Bretanya'da Kelt kabile­leri yaşardı. İÖ 56'da Jül Sezar, o zamanlar Armorica olarak bilinen bu bölgeyi işgal etti ve ülke İS 5. yüzyıla kadar Romalılar'ın yönetiminde kaldı. Daha sonra, İngiltere'de yaşayan bazı Kelt kabileleri Saksonlar'ın saldırısından kaçarak buraya göç ettiler ve ardından misyoner Keltler gelerek tüm ülkeye Hıristiyan dinini benimsettiler. Bretanya çok uzun bir süre İngiltere ile Fransa arasında bir tampon bölge konumun­da oldu. 1491'e kadar bağımsızlığını korudu. Bretanya Düşesi Anne'ın önce Fransa Kralı VIII. Charles, daha sonra da XII. Louis ile evlenmesi üzerine, Bretanya kesin olarak Fransız tahtına bağlandı. Ne var ki, bundan sonra bile, Fransız Devrimi'ne (1789) kadar, içişlerinde büyük ölçüde bağımsız kalabildi.
Bretonlar koyu Katolik'tir. Her köyün, hastalık ve yıkımlarda yardımına sığındığı yerel bir azizi vardır. Her yıl azizler gününde çok uzaklardan gelen hacılar kutsanmak ve günahlarından arınmak için dinsel törenlere katılırlar. Yol kenarlarındaki çarmıha geril­miş İsa heykelcikleri, özenle oyulmuş büyük­lü küçüklü haçlar Breton dindarlığının sanat­sal ürünleridir. Carnac'ta erken Taş Devri'nden kalma, tek tek ya da sıralar halindeki anıtlar arkeologlar için çok ilgi çekicidir. Bir­kaç bölgede hâlâ, bir Briton dili olan eski Bre-tonca konuşulmaktadır. Breton kültürü özel­likle edebiyat ve halk müziğinde bir uyanış dö­nemi yaşamaktadır.
Bretanya'nın başlıca kentleri, Loire Irmağı kıyısındaki Nantes, Saint-Nazaire, eski baş­kent ve üniversite kenti Rennes ile bir deniz üssünün bulunduğu Brest'tir.


MsXLabs.org & Temel Britannica


Benzer Konular

10 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Kasım 2015 / Lemo Cevaplanmış
19 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış