Arama

Dünya Nehirleri - Sen (Seine) Nehri

Güncelleme: 14 Eylül 2012 Gösterim: 16.630 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sen Nehri
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Eyfel Kulesi üzerinden Sen Nehri'nin görünümü
800pxaftnntheseinefromt800pxaftnntheseinefromto
Kaynak: Burgonya
Ağız: Manş Denizi
Havza ülkeleri: Fransa
Uzunluk: 776 km
Kaynak rakımı: 471 m
Havza alanı: 78,650 km²

Sen Nehri (Fransızca: Seine), kuzeybatı Fransa'da önemli bir akarsu. Burgonya'dan doğar ve Manş Denizi'ne dökülür. 776 km. uzunluğundaki nehrin debisi ortalama 500 m3/s 'dir.
Paris'in ortasındaki adalarda (Île de la Cité ve Île Saint-Louis) ve iki kıyısına kurulduğu bu nehir, turistik açıdan da önemlidir.

Sen Nehri, Fransa'nın kuzeyindeki en önemli akarsudur. Loire'dan sonra Fransa'nın ikinci uzun ırmağı olan Sen, Dijon yakın­larındaki Langres Yaylası'ndan doğar, kuzey­batıya doğru 780 km uzunluğunda dolambaçlı bir yol çizerek Le Havre limanında Manş Denizi'ne dökülür. Çeşitli yönlerden gelerek ırmağa katılan kollarından en önemlileri Au­be, Marne ve Oise ırmaklarıdır. Bu kollardan birkaçı Sen'e Paris yakınlarında katılır. Yük taşımacılığına elverişli olan bu ırmaklarda işleyen mavnalarla ırmak havzasından elde edilen ürünler kente ulaştırılır. Yapı gereçleri ve petrol de ırmak yoluyla taşınır. Sen havzası çoğu kez Paris havzası diye adlandırılır.
Fransa'nın merkezini oluşturan Sen havzası zengin ve tarihsel bir bölgedir; çeşitli nitelik­teki topraklarından ötürü de Batı Avrupa'nın en verimli tarım alanıdır. Yılda 10-11 kez ürün alınan bu bölgede üzüm bağları için elverişli kireçli topraklar, koyunlar için kuru otlaklar, süt sığırları için akarsu kıyılarında yemyeşil çayırlar, buğday tarımına elverişli killi ve yalnızca iğneyapraklılara uygun olan kumlu topraklar bulunur.
Açık deniz gemileri Sen'in aşağı çığırı üzerindeki Rouen'e kadar yol alabilmektedir. Sen Irmağı Meuse (Maaş), Schelde, Ren ve Rhöne gibi Avrupa'nın öteki önemli ırmakla­rına çeşitli kanallarla bağlanmıştır. Bu yüzden de Fransa'nın en önemli suyoludur.
Sen Nehri'nden toplu görünüm, solda Aziz Mişel köprüsü ve sağda Notr Dam katedrali
sennehrigenic59f

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sen (Seine) Nehri
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Paris-France-2.jpg
Gösterim: 497
Boyut:  56.4 KB

Kuzey Fransa'da Paris'i ortasından ikiye bölen ve çığırının büyük bölümünde ulaşıma elverişli ırmak. Doğu Fransa'da, Cote-d'Or departmanında, 471 m. yükseklikteki Langres Platosu'nda doğar. Kuzeybatıya doğru akarak Troyes, Paris ve Rouen'den geçtikten sonra, Le Havre ile Honfleur arasında Manş'a açılan bir halice karışır. Başlıca kolları Yonne, Loing, Essone, Eure ve Risle'dir. Kanallarla Escaut, Meuse, Rhein, Rhone ve Loire ırmaklarına bağlıdır Uzunluğu 776 km, maksimum debisi saniyede 35 m3'tür.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya