Arama

Karasal İklim ve Özellikleri

Güncelleme: 9 Nisan 2007 Gösterim: 12.557 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Nisan 2007       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Karasal iklim nedir?

Ad:  karasal iklim.jpg
Gösterim: 7528
Boyut:  48.3 KB

Karasal iklim deniz etkisinin bulunmadığı veya denizin ılımanlaştırıcı etkisinin olmadığı, denizden uzak yerlerde görülen iklim tipine verilen isimdir. Karasal iklimin tanımı özelliklerinin hepsini verilmek suretiyle en net olarak yapılabileceğinden kısaca deniz etkisinin ulaşmadığı kışlarının soğuk, yazlarının sıcak geçtiği, yine yağış olarak kışları kar yağışlarının görüldüğü yazları ise yağışın görülmediği veya çok az görüldüğü iklim tipidir diyebiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar

Karasal iklimin özellikleri nelerdir?

  • Karasal iklimin en önemli özelliği yazların sıcak ve kurak, kışların ise soğuk ve karlı geçmesidir.
  • İkinci en önemli özelliği ise gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının oldukça yüksek olmasıdır.
  • Karasal iklimin yağışları özellikle kış ve bahar aylarında yağmakta olup genel olarak yıllık yağış miktarı azdır.
  • Karasal iklimin belirleyici bitki örtüsü bozkırlar ve steplerdir.
  • Havası kurak ve nemsiz olur.
  • Karasal iklimlerde karın yerde kalma süresi 3 ay civarındadır.
  • Kış aylarında sıcaklık değeri genel olarak sıfır altında seyreder. Özellikle geceleri neredeyse kış boyunca – (eksi) derecelerde görülür.
  • Karasal iklimin hüküm sürdüğü özellikle kuzey yarımkürede bulunan ülkelerde yağışın en fazla olduğu mevsim ilkbahar mevsimidir. İlkbaharda özellikle nisan ayı yağışın en yoğun olduğu aydır. Yine yağışın en düşük olduğu aylar yaz aylarıdır. Bazı yerlerde yaz aylarında neredeyse hiç yağış görülmez.
  • Karasal iklimin görüldüğü yerlerdeki yıllık yağış miktarı 500-750 mm arasındadır.

Türkiyede Karasal İklim

Ad:  karasal iklim-2.jpg
Gösterim: 1796
Boyut:  10.1 KB

Bu tip iklim özellikle denizel etkilerden uzakta yükseltinin fazla olduğu Doğu Anadolu Bölgemizde dikkati çeker. Bu iklimin görüldüğü Doğu Anadolu Bölgemizde ülkemizdeki en düşük sıcaklık değerleri ile karşılaşılır, değerler -40°C, -46°C'ya kadar düşer.

Karasal iklim Doğu Anadolu Bölgemizde kendini iki şekilde belli eder:
• Yüksek platolarda en çok yağışın yaz mevsiminde görüldüğü her mevsim yağışlı tip,
• Alçak depresyonlarda vadi içlerinde yağışların kış aylarında görüldüğü yarı kurak tip
Bu iklim tipinde yıllık yağış tutarları 350 mm. ile 1200 mm. arasında değişir. Üst seviyelerde yüksek değerler dikkati çekerken alçak depresyon alanlarında ve vadi içlerinde düşük değerler görülür.

Diğer taraftan ülkemiz coğrafi bölgeleri farklı şekilde ortaya çıkan yağış rejimleri ile de değişiklikler gösterir. Bu bakımdan Türkiye'deki başlıca yağış rejimlerini Karadeniz yağış rejimi, Akdeniz yağış rejimi, Karasal yağış rejimi olmak üzere üç ana grupta toplayabiliriz.

Özellikle ülkemizin kuzeyinde Karadeniz kıyıları boyunca dikkati çeken Karadeniz yağış rejiminde yağış bütün mevsimlere düzenli bir şekilde dağılmıştır. Kurak mevsim yoktur. Yıl içinde fazla yağış sonbahar sonu ile kışın görülür. Ülkemizin yarısından fazlasını etkisi altına alan Akdeniz yağış rejimi ise şiddetli bir yaz kuraklığı ile dikkati çeker. Bu rejimin etkisi altında olan sahalarda bazı yıllar yaz aylarında hemen hiç yağış görülmez, yıl içinde en fazla yağış kış mevsimindedir. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerimiz tamamen bu rejimin etkisinde kalır.

Karasal rejim tipinde yağışlar en çok ilkbahar yaz aylarındadır. Bu tipte en az yağışlı mevsim ise kıştır. Ülkemizde Karasal rejimin etkisi altında bulunan alanlar genelde Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu'nun Kuzeydoğu kesimidir. Bu üç büyük tip dışında ayrıca Karadeniz, Akdeniz arasındaki geçişi sağlayan Marmara Tipi ile Akdeniz ile karasal tip arasında geçiş tipini oluşturan İç Anadolu geçiş tipleride ülkemizdeki diğer yağış rejim tiplerini oluştururlar. Bu tiplerden İç Anadolu geçiş tipinde yağış en çok kış en az yaz olurken Marmara tipinde ise yağış en çok ilkbahar en az ise yazdır.

MsXLabs.org
-derlemedir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Nisan 2007       Mesaj #2
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi

Karasal İklimin Özellikleri

Ad:  Karasal iklim-1.jpg
Gösterim: 1914
Boyut:  62.7 KB

Karasal iklim, kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde ve Kuzey Yarım Küre'de etkili olan iklim çeşitidir.sürekli rüzgar vardır Kışları genellikle sert soğuk, karlı geçer yazlar ise özellikle Orta Asya'da sıcak ve kurak geçer, Türkiye'nin büyük bir kısmında özellikle İç Anadolu Bölgesi'de, Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olur.
Sponsorlu Bağlantılar

Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve oldukça sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, yıllık sıcaklık farkı çok fazladır. Karasal iklimde yazları çok sıcak ve kurak,kışları soğuk ve genelde kar yağışlı geçer.

Son düzenleyen _Yağmur_; 5 Aralık 2016 14:52

Benzer Konular

5 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
26 Kasım 2013 / Misafir Türkiye Coğrafyası
26 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
29 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış