Arama

İngiltere Bölgesi (İngiltere Bölgesi Hakkında)

Güncelleme: 10 Ağustos 2009 Gösterim: 4.143 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Büyük Britanya Adası İngiltere Bölgesi
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

ukar

Büyük Britanya Adası'nın yarıdan fazlasını kaplayan İngiltere Bölgesi kuzeyde İskoçya ve batıda bir çıkıntı oluşturan Galler bölgeleriyle sınırlanmıştır. Doğu kıyısı Kuzey Denizi'ne bakarken, kuzeybatıda İrlanda Denizi ile İrlanda'dan ayrı­lır. Güneybatıda Cornwall, Atlas Okyanusu' na uzanır. Güney kıyısı ile Fransa arasında Manş Denizi vardır. Bölgenin yüzölçümü, tat­lı su alanlarıyla birlikte 130.362
km²'yi bulur.
İngiltere sözcüğü, Angıllar'ın ülkesi deyi­minden gelir. Angıllar, İS 5. ve 6. yüzyıllarda ülkeyi işgal ederek yerleşen bir Germen kabi­lesinin üyeleridir.
İngiltere Bölgesi büyüklüğünde başka hiç­bir ülke bu kadar fazla nüfusa, fabrikaya, ma­den işletmesi ve enerji santralına sahip değil­dir. Nüfusun büyük bir bölümü kentlerde ya­şar. Büyük kentler giderek çevreye yayılmış ya da küçük kentler birbirinin içine girerek geniş alanları kaplamıştır. Bölgenin en kala­balık kentleri Londra, Birmingham, Wolverhampton, Manchester, Liverpool, Leeds ve Bradford ile Tyne Irmağı üzerindeki Newcastle'dır. Londra ve çevresinde 6.775.000 ki­şi yani bölge nüfusunun beşte biri yaşar. Böy­lesine kalabalık kentsel alanlar dışında, İngil­tere bölgesinde, özel bir dikkatle korunan açık ve güzel kırsal alanlar da vardır.

Kıyılar, Akarsular ve Dağlar
İngiltere Bölgesi'nde kimse denizden 130 ki­lometreden daha uzakta yaşamaz. Kumsalla­rı, kayalıkları ve mağaraları ile 2.900 kilomet­reyi aşan kıyı şeridi birçok koy ve akarsu haliciyle bölünmüştür.
İngiltere'deki en uzun ırmaklar Thames ve Severn'dir. Her ikisinin uzunluğu da 320 kilo­metreyi aşar. Thames, Menway Irmağı'yla birleşerek Kuzey Denizi'ne dökülür, Severn Irmağı batıda Bristol Kanah'na bağlanır. Bü­yük Ouse Irmağı doğu kıyısında The Wash'a ulaşır. Midlands'in en önemli ırmağı olan Trent, Humber halicine akar. Kuzeybatının ve kuzeyin başlıca ırmaklarından Mersey batı­ya, Tyne ise doğuya doğru akar.
İngiltere Bölgesi kıyılarının en büyük adası olan Man, İrlanda Denizi'ndedir. Bu ada bütünüyle İngiltere'ye bağlı değildir. Güney kıyılarındaki Wight Adası, güneybatıda Land's End'in 40 km kadar uzağında bulunan Scilly Adaları, Devon kıyısının kuzeyindeki Lundy Adası bölgenin öteki önemli adalarıdır.
Kuzeydoğuda Middlesbourgh ile güneyba­tıda Exeter arasını düz bir çizgiyle birleştirdi­ğimizde, batıda kalan topraklar, Britanya Adası'nın yüksek bölgeleridir. Çizginin doğu­su ise genellikle düzlüktür. Yüksek bölge, te­peler, dağlar ve bozkırlardan oluşur. Bu böl­gede koyun yetiştirilir. İklim yağışlı olduğu için buradaki akarsular hızla akar. Düzlükler­de yağış daha azdır. Çayırlar, meralar ve mey­ve bahçelerinin olduğu bu topraklarda ırmak­lar daha ağır ve kıvrımlar çizerek akar.
İngiltere'deki en yüksek nokta 980 metre yüksekliğindeki Scafell Pike'tır. Göller Böl­gesi olarak bilinen bütün bu bölgede İngilte­re'nin en uzun ırmakları ve en büyük gölleri bulunur. Bölge, İngiltere'nin ulusal parkların­dan biridir. İskoçya sınırı boyunca uzanan Cheviot Dağları güneye doğru kıvrılarak Pennine Sıradağları'nı oluşturur. Sert kireçtaşı ve kumtaşından oluşan Pennine Sıradağlan'nda kömür yatakları vardır.
Daha alçak olan Costwold Tepeleri kireçta-şıdır. İngiltere'de birçok kaya türü vardır ve bunlar büyük ölçüde birbirine karışmış du­rumdadır. Sert kireçtaşının yanı sıra yumuşak kireçtaşı ya da tebeşir bölgeleri de bulunur. Güney İngiltere'nin büyük bölümü tebeşir ta­bakalarından oluşur. Dover'in ünlü beyaz ka­yalıklarının rengi tebeşirden gelir.

Ormanlar, Yabanıl Yaşam ve İklim
Korulukların yaygın olduğu İngiltere'de or­manlar oldukça azdır. Eski krallık ormanla­rından pek azı bugüne kalmıştır. Nottingham-shire'de efsanevi Robin Hood ve arkadaşları­nın yaşadığı söylenen Sherwood ormanlarının yalnızca bazı bölümleri günümüze ulaşmıştır. İngiltere'nin daha eski korularında daha çok meşe, karaağaç, kızılağaç ve huşağacı gö­rülür.
Günümüzde İngiltere'de yaşayan memeli­ler arasında koypu, boz sincap, mink, yarasa, keme, tilki, kakım, tavşan ve susamuru sayı­labilir. İngiltere'ye özgü en büyük yabanıl hayvan kızıl geyiktir. Bölgede yaşayan çayır yılanı, engerek ve taçlı yılandan yalnızca en­gerek zehirlidir.
En çok görülen kuşlar kırlangıç, sığırcık, ispinoz ve kara bakaldır. Kıyılarda ilkbaharda ve sonbaharda yuvalarını kayalıklara yapan martı, denizpapağanı ve dalıcımartı gibi kıyı kuşları yaşar.
İngiltere'de iklim ne çok soğuk, ne de çok sıcaktır. Sıcaklık genellikle 29°C'nin üzerine çıkmadığı gibi —4°C'nin altına da pek düş­mez. Güneybatıdan esen rüzgârlar Atlas Okyanusu'nun kuzey bölümlerinde Gulf Stream Akıntısı'nın ılık yüzey suları üzerinden ge­çerken ısınır. Kanada'nın Labrador yöresinde görülen şiddetli soğukların, aynı enlemde yer alan İngiltere'de olmamasının nedeni bu akın­tıdır. Bölgenin güneybatısı kışın genellikle öteki bölgelerden daha ılıktır. Yazın ise doğu bölgeleri daha sı­cak olur.
Batı İngiltere, özellikle kuzey bölümündeki dağlık bölge çok yağış alır. Doğu bölgesi dı­şında İngiltere'de kar ve buz uzun süre yerde kalmaz.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

11 Nisan 2013 / kompetankedi Tarih
26 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
26 Mart 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Mayıs 2011 / şerife Soru-Cevap
7 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap