Arama

Jülyen Takvimi Nedir?

Güncelleme: 31 Aralık 2016 Gösterim: 9.066 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Jülyen Takvimi

Ad:  jülyen.jpg
Gösterim: 4999
Boyut:  66.1 KB

Jülyen takvim, JULİUS TAKVİMİ olarak da bilinir,
Sponsorlu Bağlantılar
Julius Caesar’ın Roma Cumhuriyet takvimini yeniden düzenleyerek geliştirdiği tarihleme sistemi.

Caesar, İskenderiyeli astronom Sosigenes’in önerisi uyarınca yeni takvimi Ay’ın değil, Güneş’in görünürdeki hareketlerine bağlı duruma getirdi ve güneş yılının uzunluğunu 365 lA gün olarak aldı. Bir güneş yılını, şubat ayının dışında hepsinde 30 ya da 31 gün bulunan 12 aya böldü. Şubat ayının uzunluğunu ise, 365 gün süren normal yıllarda 28, her dört yılda bir gelen ve 366 gün süren artıkyıllarda ise 29 gün olarak saptadı. Yanlış anlamalar yüzünden takvim İS 8’e değin düzgün bir biçimde kullanılamadı.

Sosigenes, bir yılın uzunluğunu olduğundan yaklaşık 11 dakika daha fazla hesaplamıştı. Bu farkın birikmesiyle, 1582’ye gelindiğinde mevsimlerin tarihleri, Caesar’ın zamanına göre 14 gün kaymıştı. Papa XIII. Gregorius’un yaptığı yeniliklerle (Gregoryen takvim) mevsim tarihleri İS 325’teki durumuna getirildi. 1582’den sonra Jülyen takvim giderek yerini Gregoryen takvime bıraktı.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 31 Aralık 2016 17:16
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Nisan 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Jülyen Takvimi
Ad:  julyen.JPG
Gösterim: 10346
Boyut:  105.4 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Jülyen Takvimi
Batı Avrupalı toplumlar tarafından yaklaşık olarak 16. yüzyıla kadar kullanıldığı kabul edilen Jülyen Takvimi, M.Ö. 46 yılında Jül Sezar tarafından oluşturulmuştur. Jülyen Takvimi devrine göre oldukça hassas bir şekilde dünyanın güneş etrafındaki hareketlerini hesaplasa da, her 126 yıllık periyotta bir günlük sapmaya neden olmaktadır. Jülyen Takvimi’nden Gregoryen Takvimine yani günümüzdeki adıyla Miladi Takvime geçen Avrupa toplumları bu 126 yıllık sapma nedeniyle değişikliğe gittiğini söylese de, aslında takvim değişikliğinin dini etkileri de bulunmaktadır. Zira günümüzde dünya genelinde kullanılan Miladi Takvim, Papa 13. Gregory tarafından yapılmıştır. Bu nedenle geçmiş dönemlerde çoğu Müslüman toplum Gregoryen Takvimi’nden “Hıristiyan Takvimi” olarak söz etmiştir.

Jül Sezar tarafından geliştirilmesi emri verilen Jülyen Takvimi, dönemin zaman hesaplamalarında kullanılan sistemlerin karışıklığından kurtulma imkanı sağlamıştır. Sezar bizzat emir vererek dönemin astronomi alanında en ileri toplumlarından olan İskenderiyelilerden yeni bir takvim yapmalarını istemiştir. İskenderiye’nin en ünlü astronomlarından biri olan Sosigenes yeni takvim üzerinde çalışmalar yapmış ve Jülyen Takvimi’nin oluşturulmasını sağlamıştır. 1 yılı 365,25 gün olarak hesaplayan Sosigenes, mevsim kaymaları nedeniyle oluşan gün sapmalarını da engellemeye çalışmıştır.

Jülyen Takvimi 4’e tam bölünemeyen 365 günlük bir yılı ile kullanıma hazır hale gelmiştir. İskenderiyeli Sosigenes yeni takvim üzerinde yaptığı çalışmalarda bir yılı 365,25 gün olarak kabul ettiğinden, Jülyen takviminde her 3 yılın ardından gelen yeni yıla bir gün eklenmesi şartı konulmuştur. Böylece her 4 yıllık periyotta bir yıl 366 gün sürecektir. Jülyen Takviminin bu kadar geniş bir coğrafyada kabul görmesini ve yüzyıllar boyunca kullanılmasını sağlayan hassas ayarı yapan İskenderiyeli Sosigenes, ayrıca bir yılın 12 ay kalabilmesi üzerinde de çalışmıştır. Sosigenes kendinden önceki dönemlerde yeni bir takvim üzerinde çalışan birçok kişinin karşılaştığı bu sorundan kurtulmak için bir yılın 6 ayını 30, 6 ayını da 31 gün olarak hesaplamıştır. Jülyen Takvimi’nde kullanılan bu 30 ve 31 günlük aylar sayesinde artık yıllara rağmen her yıl 12 aydan oluşmaya devam etmektedir.

Jülyen Takvimi ve bu devirden önceki birçok takvimde yılbaşı 1 Ocak yerine 1 Mart olarak kabul edildiğinden, Sosigenes 4 yıllık periyotta arta kalan 1 günün Şubat ayına eklenmesine karar vermiştir. Böylece artık yıllarda Şubat ayı 30, normal yıllardaysa 29 gün sürmektedir. Sezar yeni takviminde kendi isminin de geçmesini istediğinden takvim ismi Jülyen Takvimi olmuştur. Ayrıca Jülyen Takvimi’nde Temmuz ayının ismi de değiştirilmiş ve “July” olmuştur ki, günümüzde dünya genelinde kullanılan tüm Miladi Takvimlerde de İngilizce “July” terimi hala kullanılmaya devam etmektedir.

Fakat Sezar'ın öldürülmesinden sonra takvimde yapılan bu ıslahat düzgün uygulanamadı. Takvim düzenlemelerini yapan Pontifeksler, 3 yılda 1 artık yıl uygulaması yaparak takvimde tekrar bozulmalara sebep olmuştur. Bu uygulamanın yapıldığı yaklaşık 40 yıl boyunca 3 gün kayma meydana gelmiş ve MÖ 8. yy'da Augustus 12 yıl boyunca artık yıl uygulamasını durdurarak bu kaymayı düzeltmiştir. Augustus tıpkı Jül Sezar gibi takvimde değişiklik yaptığı için Ağustos ayının adını değiştirip kendi ismi olan Augustus'u vermiştir. Fakat ismi Sezar'dan gelen Temmuz ayının 31, Ağustos ayının ise 30 çekmesinden dolayı Şubat ayından 1 gün alınıp Ağustos ayına eklenmiştir. Böylece Şubat ayı artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 güne düşmüştür.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Aralık 2016 05:24
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Takvimler
İnsanların doğada bazı şeylerin periyodik bir döngü içerisinde olduğunu fark etmeleri zaman kavramını hissetmelerini sağlamıştır. Mevsimlerin değişmesi, ağaçların yılın belli bir döneminde meyve vermesi, hayvanların mevsimlere göre davranışları gibi gözlemler tekrarlanan zaman algısı olarak ilk insanların dikkatini çekmiştir. Bu tür periyodik tekrarlanan olaylar ve süregiden olayların ilkel biçimde not alınmasıyla ilk takvimlerin temeli atılmış oldu.

DEVAMI Takvim Çeşitleri ve Özellikleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Nisan 2016 / Misafir Coğrafya
15 Nisan 2016 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
15 Nisan 2016 / _AERYU_ Astroloji/Fallar
15 Nisan 2016 / Jumong Coğrafya