Arama

Ural Dağları

Güncelleme: 9 Ağustos 2011 Gösterim: 3.246 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ural Dağları
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ural Dağları

800pxlandscapeviewincir

  • Konum
    • Başkurdistan, Sverdlovsk eyaleti, Kray, Chelyabinsk eyaleti, Kurgan eyaleti, Orenburg eyaleti, Tyumen eyaleti, Khanty-Mansi Özerk Bölgesi, Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi, Batı Kazakistan
  • Yükseklik
    • 1895 m.
  • Tür
    • Sıradağ
Rusya'da kuzeyde Karadeniz'den, güneyde Kazakistan'daki Kırgız Bozkırı'nın batısına kadar uzanan; yaklaşık 2.650 km. uzunlukta sıradağ. Asya ile Avrupa arasında sınır olarak kabul edilen Urallar, orta yükseklikte dağlardır (en yüksek doruğu Varodnaya, 1.896 m.). Urallar'ın orta kesimi alçaktır ve 130 km. genişlikte, yoğun ormanla örtülü, daha çok bir plato görünümündedir. Urallar'ın bu kesimi yeraltı kaynakları bakımından son derece zengindir ve ülkenin "Ural Endüstri Bölgesi"ni meydana getirir.

Ural Dağları (Rusça: Уральские горы) Kazakistan steplerinden Kuzey Kutbu'na kadar uzanan 2,498 km uzunluğunda sıra dağlar oluşumudur. Vaygaç Adası ve Novaya Zemliya Adası sıradağların devamıdır. Ural Dağları, Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayırmaktadır. En yüksek noktası Narodnaya Dağı'dır (1,895 m).

Kelime anlamı

Urallar, ilk kez merkezi asya kuzeyinin yerli halkları olan Uralyan kabileler tarafından isimlendirilmiştir. Uralyanlar avcı toplayıcıydılar, ancak bölgelerindeki kaynakların tükenmesi orta asya boyunca gerçekleşen bir yayılmayı beraberinde getirdi. Bir başka açıklamaya göre Ural kelimesi Türk kökenlidir ve taş kemer anlamındadır.

Madenler

703pxgorskii04428u

1910 yılında Ural Dağları'nda bir maden

Ayrıca Ural Dağları çeşitli maden kaynakları bakımından, özellikle; altın, platin, manganez, nikel, demir, bakır madenleri bakımından çok zengindir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Kasım 2011 / reyan Türkiye Coğrafyası
5 Temmuz 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
26 Temmuz 2012 / Mavi Peri Türkiye Coğrafyası
27 Ağustos 2009 / reyan Taslak Konular
10 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular