Arama

Pedoloji

Güncelleme: 6 Aralık 2018 Gösterim: 5.788 Cevap: 2
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
8 Haziran 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

PEDOLOJİ

Ad:  pedoloji.JPG
Gösterim: 456
Boyut:  36.5 KB

a. (fr. pedologie).
Sponsorlu Bağlantılar
Toprakları inceleyen bilim dalı.
(Eşanl. TOPRAKBİLİM.)

Toprak, alttaki kayaçtan miras kalan basit cansız bir dayanak değil, iklim, canlı organizmalar (fauna ve mikroorganizmalar) ve ana kayaçta bulunan mineral malzeme arasındaki karmaşık etkileşimlerin bir sonucu olan dengenin yarattığı canlı bir ortamdır. (TOPRAK OLUŞUMU.) Bütün canlı sistemler gibi gençlik ve olgunluk evrelerinden geçtikten sonra, toprağı ve toprak-bitki ekosistemini belirleyen denge durumuna ulaşır.

XVIII. yy.'da Van Helmont ve Saussure, XIX. yy.'da Liebig ve Boussaingault gibi öncüler, tarım kimyasının bilimsel temellerini attılar. Ancak toprakbilimi ayrı bir bilim dalı olarak ele alan rus okulu oldu; Dokuçayev (1846-1903) ve öğrencileri Sibirtsev, Glinka, Zaharov toprakbilimini gerçek kimliğine kavuşturdular; bu bilim adamları pedolojinin tanımsal ve genetik temellerini attılar, toprakların oluşumu kuşaksal yayılışında iklimin başlıca rolü oynadığını öne sürdüler. Fransız okulu A. Demolon (1881-1954) tarafından gerçek anlamda kuruldu. Ecole des eaux et forâts müdürü A. Oudin'in teşvikiyle Nancy’ de bir orman pedolojisi eğitiminin başlatılması, daha sonra gerek Fransa’da, gerekse Afrika topraklarında G. Aubert’in yaptığı çalışmalar ve R Duchaufour'un araştırmaları toprakbilime ekolojik, morfolojik ve genetik bir yaklaşım sunan transız pedolojinin uluslararası bir önem kazanmasına neden oldu.

Pedoloji toprağın bileşenlerinin kaynağını ve özelliklerini ele alır, bunları, ortam etkenlerine ve toprağın tarihine bağlar Toprak profillerinin incelenmesinde, arazinin morfolojik betimlemesinden, birkaç mikron ölçeğinde altyapı incelemelerine (geçişli ve süpürmeli elektronik mikroskopiler) kadar uzanan çeşitli gözlem ölçeklerinden yararlanılır. Pedolojinin analitik temeli çok çeşitlidir: fiziksel çözümlemeler, kimyasal ve spektrometrik yolla temel çözümlemeler; yerinde yapılan mineraloji ve kristalkimyasal çözümlemeleri (X ışınlarının kırınımı); humuslu maddelerin biyokimyası ve mikrobiyoloji teknikleri.

Deneysel incelemeler de oldukça gelişmiştir: toprak minerallerinin kimyasal ve biyolojik ayrışma mekanizmalarının laboratuvar modelleriyle simülasyonu; bitki -mikroorganizma-toprak sistemlerinin incelenmesinde fitotronik teknikler; nihayet, doğal deney istasyonlarında incelemeler (lizimetri ve izotopluk).

Pedolojik araştırma alanları çok çeşitli ve geniştir:
  1. pedojenez (toprakların evrim türleri, tarihi ve bilimsel sınıflanması);
  2. tarım, ormancılık ve çevreye (kirlenme) uygulanan toprak-bitki-mikroorganizma ilişkileri.
Bu iki yönüyle pedoloji, doğal ortamların bilimi olarak tanımlanan ekolojinin temel taşlarındandır.

Pedolojinin şu bilim dallarıyla da önemli bağları vardır:
  • jeoloji (yararlı metal yataklarının oluşumu, denizaltı toprakları olarak kabul edilen bugünkü deniz çökellerinin evrimi),
  • jeomorfoloji (yüzey biçimlerinin oluşumu ve evrimi),
  • hidrojeoloji ve hidroloji (yerüstü ve yeraltı sularının rejimi ve niteliğinde toprakların rolü).
Pedoloji yer bilimleriyle yaşam bilimleri sınırında yer alır.
Uluslararası toprak incelemeleri birliği' nin 1982'de Yeni Delhi'de yapılan XII. kongresinde, toprakların dünya çapında bir dökümünü yapma gerekliliği üzerinde önemle durulmuş ve toprak rezervlerinin, üretim kapasitelerinin ve bozulma risklerinin ancak bu yolla saptanabileceği belirtilmiştir.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 01:36
In science we trust.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
25 Ocak 2013       Mesaj #2
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Pedoloji
Pedoloji toprakların yapısını, oluşumunu, dağılışını inceleyen ve topraktaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar ile bunların ortaya çıkardığı sonuçları konu edinen bilim dalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Pedoloji toprak bilimi toprak yapısı, arazi kullanımı gibi uygulamaya yönelik çalışmalara da kaynaklık eden önemli bir bilim dalıdır.Aynı zamanda Jeomorfoloji'nin de alt gruplarından biridir. Pedoloji ile ilgilenen bilim insanına 'Pedolog' denir.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 01:29
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Aralık 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
pedoloji
TOPRAKBİLİM olarak da bilinir, toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi, organizmaların tarım topraklan üzerindeki etkilerinin ve toprak tipi ile olan ilişkilerinin belirlenmesi, toprak birimlerinin tanımlanması ve haritalandınlması ile toprakların kökeninin ve oluşumunun araştırılmasını konu edinen bilim dalı.

Bu çerçevede pedoloji, toprak kimyası, toprak fiziği ve toprak mikrobiyolojisi gibi alt dallara aynlır. Bu dalların hepsinde, genel olarak fizik, kimya ve mikrobiyoloji alanlarında kullanılanlara benzer karmaşık araştırma yöntemlerinden ve laboratuvar donanımlarından yararlanılır.

Toprak birimlerinin tanımlanması, sınıflandırılması ve haritalandırılması, stratigrafidekine (katmanbilim) benzer işlem ve tekniklerle yapılır. Aslında toprak üzerindeki araştırma çalışmaları, zaman zaman stratigrafların ve jeologların çalışmalarıyla çakışır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Ekim 2009 / Misafir Cevaplanmış