Arama

Dünya Kentleri - Hiroşima

Güncelleme: 12 Kasım 2016 Gösterim: 2.799 Cevap: 5
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Kasım 2016       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  kullerinden-dogan-sehir-hirosima.jpg
Gösterim: 795
Boyut:  35.1 KB

Hiroşima

, Japonya’da Honşu Adasının güneybatısında il (ken). Yüzölçümü 8.4İ67 km2’dir. Kuzey sının boyunca Çugoku Sıradağları uzanır; güneyde, Japon Iç Denizi kıyısında ise geniş delta ovaları bulunur. Nüfusun çoğunluğu tarımla uğraşır; ilde pirinç, portakal yetiştirilir, çiçekçilik ve sığır besiciliği yapılır. Küre ve Onomiçi kentleriyle İnno Adasında (şima) tersaneler vardır.Kıyı açıklannda bulunan birkaç adayı da içine alır; bunlann en önemlisi, başta İtsuku Adası Tapınağı olmak üzere, birçok tapınağın bulunduğu İtsuka (Miya) Adasıdır. Nüfus (1990 geç.) 2.849.822.
Hiroşima, Japonya’da, Honşu Adasının güneybatısındaki Hiroşima ilinin (ken) merkezi kent. Japon İç Denizi (Seto-Naikai) kıyısındaki Hiroşima Körfezinde, Ota Irmağının oluşturduğu deltanın üzerinde yer alır. 16. yüzyılda kurulan bir kalenin çevresinde gelişen kent, 1868’den başlayarak askeri bir üs haline geldi.
Sponsorlu Bağlantılar

İlk atom bombası, ABD Hava Kuvvetleri tarafından 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atıldı. Bu saldırı sırasında kentin büyük bölümü yıkıldı ve 70-80 bin kişi öldü. Radyasyonun etkisi yıllarca sürdü ve sonraki yıllarda da binlerce kişi bu nedenle öldü ya da sakat kaldı.

Kentin yeniden inşası, 1950’lerde İnari Köprüsü’nün onarılmasıyla başladı. Hiroşima bugün, Çugoku ve Şikoku bölgeleri (çiho) arasında kalan kesimin en büyük sanayi kentidir. Kentte resmî yapılar, kamu hizmeti gören kuruluşların merkezleri ve bir üniversite vardır. Başlıca sanayi ürünleri çelik, kauçuk, kimyasal madde, gemi ve taşıt araçları olan kent, Japonya’nın en büyük iğne üreticisidir.
Hiroşima bugün, nükleer silahların yasaklanmasını amaçlayan barış hareketinin merkezi durumundadır. Radyasyonun etkileri üzerinde tıbbi ve biyolojik araştırmalar yapmak üzere 1947’de kentte Atom Bombası Kurbanları Komisyonu kuruldu. Bugün, beş devlet hastanesiyle 40 özel klinikte bomba kurbanlarına ücretsiz hizmet verilmektedir. 1957’de yenilenen Hiroşima Kalesi kent müzesini barındırır. Barış Parkı’nda atom bombasından ölenlerin anısına dikilmiş anıtlar ve bir müze vardır. Bu anıtların en önemlisi eski Japon mezarlarındaki semer biçimli küçük kil figürler örnek alınarak yapılan kenotaftır (boş mezar biçimindeki anıt); kenotafın içinde bombadan ölenlerin listesinin bulunduğu büyük bir taş yer alır.
Kentin bombardımandan kurtulabilen tek yapısının kalıntıları bu olayın anısını yaşatmak için koruma altına alınmıştır. Nüfus (1990) 1.085.677.
kaynak : Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Kasım 2016       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
"Bura Hiroşima" adlı şiir Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya aittir, 1970 yılında Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle hayatını kaybedenleri anmak amacıyla yazılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bura Hiroşima
Sarı bir ışıkla
Yeşil bir ışıkla
Kara bir ışıkla, sessiz
Uçtu gövdeleri 245 bin kişinin
90 bin yapıdan 62 bini artık masal,
Ötesi, bir baca, bir duvar, bir direk
Yalnız beş yapı ayakta
Ta içi kavruldu 245 bin kişinin
Bura Hiroşima'dır, bu ilk atom bombasıdır
Resmi çıktı
Kulelerin atlarını kamçılayan arabacinın taşa toprağa,
Çınladı canı 245 bin kişinin.

Fazıl Hüsnü Dağlarca

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Kasım 2016 11:15
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Kasım 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  hiroşima japonya.jpg
Gösterim: 640
Boyut:  23.6 KB

HİROŞİMA

, Japonya'da kent, il yönetim merkezi, Honşu'nun G.-B.’sında, iç deniz kıyısında; 1 085 677 nüf. (1990). 1594'te kurulmuş, surlarla çevrili bir kent ve Çugoku bölgesinin merkezi olan Hiroşima, Ota deltasının altı adasına yayılır.
Çin-Japon (1894-95) ve Rus-Japon (1904-05) savaşı’nda ordu genel karargâhı olan kentin nüfusu, ikinci Dünya savaşı’nda 400 000’di ve kentin % 90'ı, 6 ağustos 1945’te saat 8.15’te amerikan Enola Gay uçan kalesinin attığı birinci atom bombasıyla (A bombası) haritadan silindi. Nüfus sıklığı km2’de 13 500'ü bulan kentin 12 km2 lik bölümü yıkıldı ve 80 bini hemen olmak üzere 130 000 kişi öldü. Yeniden yapılmasından sonra Hiroşima, Osaka ile Fukuoka arasındaki en büyük yerleşme oldu. Çeşitli sanayileri (otomobil) ve ticareti besleyen limanı, körfezin polderleri üzerinde kurulmuştur. Hiroşima ili, 8 455 km2; 2 739 200 nüf.

Hiroşima sevgilim (Hiroshima mon amouı), Alain Resnais'nin yönettiği Fransız filmi (1959). Genç bir Fransız kızı (Emmanuelle Riva), atom bombasını konu alan bir filmin çekimi için Japonya'ya yaptığı bir gezi sırasında, Hiroşima'da, japon bir mimarla (Okada Eici) tanışır. Bu ilişki ona birden, alman işgali sırasında Fransa'da, Nevers'de yaşadığı bir başka ilişkiyi anımsatır.
Bu film Fransız sinema tarihinde bir dönüm noktasıdır ve Fransız yeni dalga okulunun en iddialı, en mükemmel ve en sıradışı yapıtı olarak kalmıştır. Marguerite Duras'nın zaman zaman, saplantı haline gelmiş bir şiir gibi kesik kesik ve çok edebi diyalogları, çekici bir sahneleme arayışı ve alabildiğine yoğun bir müzik yorumlamasıyla (Giovanni Fusco ve Georges Delerue) bütünleşir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Kasım 2016 00:22
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Kasım 2016       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Hiroşima Sevgilim

( Hiroshima, mon amour )
Ad:  hiroşima sevgilim.jpg
Gösterim: 500
Boyut:  67.7 KB

Yıl 1959. Hiroşima'ya atılan bombanın ardından barışla ilgili çekilen bir filmde oynayan Emmanuelle Riva , Hiroşima'da kalan son iki gecesini Eiji Okada ile geçirir. İkisinin mutlu bir evlilikleri olmasına rağmen birbirlerine aşık olurlar. Eiji, Emmanuelle'nin kısa zaman içinde ülkesi olan Fransa’ya döneceğini öğrenince, Hiroşima'da onunla kalması için uğraşır. Bu esnada Emanuelle, İkinci Dünya Savaşı'nda Alman bir asker olan ilk aşkını hatırlar...

Yönetmen : Alain Resnais
Yapımcı : Samy Halfon, Anatole Dauman
Senarist:Marguerite Duras
Oyuncular : Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Stella Dassas, Pierre Barbaud
Müzik : Georges Delerue, Giovanni Fusco
Yapım yılı : 1959
Süre : 90 dakika
Ülke
:Fransa / Japonya
Dil :Fransızca, Japonca, İngilizce
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
11 Kasım 2016       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  hirosima barış anıtı-380x380.jpg
Gösterim: 450
Boyut:  49.2 KB

Hiroşima Barış Anıtı

Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi (Japonca: Genbaku Dōmu) olarak da bilinen Hiroşima Barış Anıtı, Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bölümlerinden biridir. 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdan biri olan yapı, Hiroşima'ya atom bombası saldırısı sonucunda yaşamını yitiren kişilerin anıldığı başlıca yerlerdendir.

Çek mimar Jan Letzel tarafından tasarlanan yapı Nisan 1915'te tamamlanmış ve Hiroşima İli Ürün Sergi Salonu Hiroshima Ken Bussan Chinretsu-kan) adıyla açılmıştır. 1921'de Hiroşima İli Ticari Eşya Sergi Yeri Hiroshima Ken Shōhin Chinretsu-jo) adını alan yapı 1933'ten bu yana Hiroşima İli Sanayi Teşvik Salonu Hirosima Ken Sangō Shōrei-kan) adını taşımaktadır.

Atom bombası saldırısı İnsanlığa karşı kullanılan ilk nükleer bomba 6 Ağustos 1945 tarihinde saat 08:15'te gerçek hedefini ("T" biçimindeki Aioi Köprüsü) ıskalamış ve kubbenin hemen tam üstünde (patlamanın meydana geldiği yer kubbeye 150 m uzaklıkta ve yerin 600 m üstündeydi) patlamıştır.
Diğer yıkıntılarla birlikte ortadan kaldırılması planlanan Genbaku Kubbesi görece az zarar gördüğü gerekçesiyle yerini korumuştur. Hiroşima yeniden kurulurken eski günlerin simgesi olan kubbenin varlığını sürdürmesi tartışma konusu olmuştur.
Anıtın Dünya Mirasları'na kabulü sırasında Çin farklı çekinceleri olduğunu belirtmiş ve Birleşik Devletler temsilcisi alınan kararda imza sahibi olmamıştır. Çin, anıtın resmen tanınmasının Japonya'nın savaş sırasındaki saldırgan tutumundan doğan can ve mal yitimlerini gölgeleyeceğini öne sürmüştür. Birleşik Devletler ise bir "savaş alanı" anıtının tarihsel bağlamla tam olarak örtüşmediği kanısındadır.

Hiroşima Barış Anıtı adıyla da bilinen Atom Bombası Kubbesi ve çevresinin panoramik manzarası: solda atom bombasının asıl hedefi olan "T" harfi şeklindeki Aioi Köprüsü, sağda Hiroşima Barış Anıtı ve sağda Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nı birbirine bağlayan Motoyasu Köprüsü görülmektedir.

🌘 🚀
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Kasım 2016       Mesaj #6
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Hiroşima

; Honşu Adası'nda, iç denizin batı ucunda liman kenti (Japonya). II. Dünya Savaşı'ndan önce, artülkesine demir, kara, ırmak ve kanal yollarıyla bağlı çok önemli bir ticaret merkeziydi. 6 Ağustos 1945'te ABD tarafından atılan ilk atom bombasıyla % 60'ı yok oldu. 80.000 kişi yaşamını yitirdi.
Bugün Barış Parkı'nda ölenlerin anısına bir mezar ve ölenlerden artakalan eşyaların sergilendiği bir müze vardır. Ayrıca radyasyondan etkilenen insanları tedavi etmek ve araştırmalar yapmak üzere özel bir hastane de kuruldu. Radyasyonun Japonya'daki etkileri, değişik biçimlerde günümüzde de sürmektedir. Nüfusu çevresiyle birlikte 2.831.000'dir (1993).

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
12 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Kasım 2016 / büşra orhan Cevaplanmış
12 Kasım 2016 / kendi Cevaplanmış
16 Mart 2010 / _KleopatrA_ Turizm