Arama

Hawaii (Hawaii Hakkında)

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 24.624 Cevap: 6
estudiantes - avatarı
estudiantes
Ziyaretçi
18 Ekim 2007       Mesaj #1
estudiantes - avatarı
Ziyaretçi
Hawaii

Sponsorlu Bağlantılar
ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Kuzey Büyük Okyanus'da, anakaradan 3.700 kilometre uzaklıkta, bir adalar grubudur.
M.Ö. 1000 sıralarında diğer polonezya adaları tarafından işgal edilmiştir. Yaklaşık 800 yıl boyunca çeşitli kabileler buraya yerleşmiş, huzur içinde kültürlerini ve dinlerini devam ettirmişlerdir. 1778 yılında İngiliz Deniz Kaptanı James Cook, Hawaii takımadasına yelken açmış ve ilk Avrupa-Hawaii ilişkisini yaratmıştır. Yine de tarihçiler bu adaya Avrupa'dan ilk gidenin bir İspanyol olduğunu tartışırlar. Avrupa ile ilişkiler sonucu bazı krallar tüm Hawaii adalarının kontrolünü almaya çalışmışlardır. Örneğin, ünlü Kamehameha Avrupalılarla ticaret yaparak onlardan barutlu silahlar elde etmiştir. Hawaii'de bilinmeyen barut teknolojisi sayesinde Kamehameha yavaş yavaş tüm adaları işgal edebilmiştir. Ona karşı çıkan bazı kabileler, oklarla ve mıraklarla kendi ülkelerini koruyamadıklarından, çareyi yüksek uçurumlardan atlamakta bulmuşlardır. İntihar, onlar için teslim olmaktan çok daha iyi idi.
Kamehameha'nın kazandığı topraklar ancak 1893'e kadar dayanabilmiştir. Son kral olan Liliuokalani, Hawaii Reform Partisi (Reform Party of the Hawaiian Kingdom) tarafından yıkılmıştır. Son diktatörlükten sonra bir cumhuriyet kurulmuş, ve dış ülkelere kapalı olan Hawaii ticareti, dünya ekonomisine katılarak üretimini ve ticaretini büyük ölçüde geliştirmiştir. Son olarak 1898'de Amerika himayesi altına girip, 1959'da bir referandumla Amerika Birleşik Devletleri'nin 50. ve sonuncu eyaleti olmuştur.

Coğrafya

Tüm Amerikan eyaletlerinden en güneydeki olan Hawaii, birçok açıdan diğer eyaletlere göre çok farklıdır. Tek ada eyaletidir. Volkanlardan çıkan lavdan dolayı alan olarak hep büyümektedir. Bugün bildiğimiz Hawaii, su altı volkanlarından çıkan lavların katılaşıp kayalara dönüşmesiyle oluşmuştur.
Bu takımada yaklaşık 18 küçük adacıklardan ibarettir. Fakat bunların sekizi ana adalar olarak tanımlanır. Bunlar Ni'ihau, Kaua'i, O'ahu, Moloka'i, Lāna'i, Kaho'olawe, Maui, ve Hawai'i adalarıdır. Hawai'i adası en büyüğü olduğu için ona daha çok Büyük Ada (Big Island) diye hitap ederler. Bu ismi takmalarının bir diğer nedeni ise bu adanın ismi takımadanın ismiyle aynı olmasıdır.
Bu adalar yüksek ve volkanik dağlarıyla ünlüdürler. İklimi ve volkanik toprağı bitki yetişimine çok elverişlidir. Lavların içindeki minerallerle oluşan toprak, dünyanın başka yerlerinde görülmemiş bitkilerin ve hayvanların oluşmasıni sağlamıştır.

İklim
Hawaii iklimi tipik bir tropikal iklimine benzemez. Okyanusla kaplı ve kıtalardan uzak olduğundan dolayı, sıcaklık yıl genelinde fazla değişiklik göstermez. Sıcaklık genellikle 27°C ve 16°C arasıdır. Kar fazla bulunmaz, fakat Büyük Ada'nın (Big Island'ın) Mauna Loa ve Mauna Kea dağlarının tepelerinde zaman zaman kar görülür. Hawaii'de yağışlar bol ve tahmin edilemezdir. Aynı günde bol yağışlı ve sonra güneşli bir hava görülebilir. Kaua'i adasındaki Waialeale dağı, dünyadaki en fazla yağış alan ikinci yerdir.
Her adada iki iklim bulunur. Yüksek dağlardan dolayı bulutlar adanın bir tarafında kalırken, öbür taraf fazla bulut almaz. Bu nedenle her adanın bulutlu yanı bol yağışlı ve yeşildir. Diğer taraf ise güneşli ve kuraktır. Örneğin Büyük Ada'nın (Big İsland'ın), Mauna Loa ve Mauna Kea dağları doğudan gelen bulutları bloke eder. Bundan dolayı doğudaki Hilo şehri bol yağış alırken, batıdaki Kona şehri bol güneş alır. Tüm oteller ve yüzme tesisleri güneşli Kona'dadır.

Önemli Şehirler
O'hau adasındaki Honolulu şehri Hawaii'nin başkenti ve en büyük şehiridir. Burada uzun binalar, apartmanlar, ve büyük otoyolları görülür. Bazıları bu sanayileşmeyi ve kentleşmeyi adanın doğallığını ve güzelliği suistimal ettiğini düşünür. Fakat diğer şehirlere bakıldığında doğa korunmuş ve ona özen gösterilmiştir. Bu şehirlerden en önemlilerinden bazıları Hilo, Kāne'ohe, Kailua, Pearl City, Waipahu, Kahului, Kailua-Kona, Kīhei, ve Līhu'e'dir.

Toplumsal İstatistikler
2005'den itibaren Hawaii'nin nüfusu 1.275.194 olarak tahmin ediliyor. O'ahu adası da en kalabalık adadır.

Resmi Dil
Hawaii eyaletinin iki resmi dili vardır. Çoğu Hawaii doğumlu insanlar Hawaii Creole İngilizcesini konuşurlar. Bu eski Hawaiice ile İngilizce'nin bir karışımı olup, genelde konuşulan dildir. Fakat ülkede İngilizce bilen turistler hiç zorluk yaşamazlar. Çünkü şehirlerdeki tüm yol işaretleri İngilizcedir ve çoğu insanlar İngilizceyi sorunsuz konuşabilirler.
Kaptan James Cook Hawaii adasını bulmadan önce Hawaiice'nin yazısı yoktu. Avrupalı misyonerler buraya Hıristiyanlığı yaymak için geldiklerinde Latin alfabesiyle kendi Hawaii yazılarını üretmişlerdir ve bu yazı tarzı bügün de devam etmektedir.
Bu yazı aynı Türkçe gibi okunur. Sadece kesme işaretinde bir duraksanır, sonra kelime devam ettirilir. Örneğin Kāne'ohe söylenirken kesme işaretinde kısa bir duraksama olur. Ya da Hawai'i de, son iki "i" arasında duraksanır.
Ayrıca tüm adalarda yerliler turistlere Hawaiice öğretmek isterler. Genelde öğretilen iki kelime aloha (merhaba) ve mahalo (teşekkürler)'dur. Bu kelimeler tüm restoranlarda, otellerde, havalimanında, ve hatta topluma açık tuvaletlerde bile görülebilir.

Kültür
Hawaii kültürü adanın sahillerinden, yeşil ormanlarından, büyük dalgalarından ortaya çıkmıştır. Herkeste bir yazlık havası, bir telaşsızlık vardır. Rahat oldukları kadar çok sıcak ve misafirperverdirler. Avrupa'nın ve diğer ülkelerin himayesi olmalarına rağmen kültürlerini koruyabilmişler, hatta kültürlerini yabancılara bile özendirmişlerdir. Fiziksel olarak aktif oldukları, stresten uzak durdukları için Amerikanın en uzun ömürlü insanlarıdır.
Deniz bir Hawaii yerlisinin en önemli parçasıdır. Spor olarak yüzme ve sörf dallarında birçok olimpiyat madalyaları almışlardır. Dünyanın en iyi sörfçüleri Hawaii denizinin kızgın dalgalarında yetişmişlerdir. Duke Kahanamoku isimli bir Hawaiili yüzme dalında Olimpiyat Madalyası kazanmış ve sörfü yaygınlaşmıştır. Böylece sörf onun sayesinde dünyaca yapılan bir spordur. Heykeli başkent Honolulu'dadır.
Bunların yanı sıra Hawaiililer adaların doğal güzelliğine karşı çok saygılıdırlar. Uzun otoyolların, yüksek binaların, ve fabrikaların kurulmalarına karşı olup doğayı kirletmemeye özen gösterirler.

Hi locator

Son düzenleyen KisukE UraharA; 9 Ocak 2008 17:18
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
9 Ocak 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Helikopterden görüntülenmiş Pāhoehoe Lavı,
Büyük Ada,
Havai - 21 Temmuz 2007
Sponsorlu Bağlantılar
800px PC481hoehoe Lava flow
Helikopterden görüntülenmiş Pāhoehoe Lavı,
Büyük Ada, Havai - 21 Temmuz 2007

Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
8 Nisan 2008       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hawaii
hawaii
Gerçekçi ol imkansızı iste...
eXcaLLaNT - avatarı
eXcaLLaNT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2008       Mesaj #4
eXcaLLaNT - avatarı
Ziyaretçi
597px Hawai27i
Son düzenleyen KisukE UraharA; 7 Mayıs 2008 20:30 Sebep: şekil
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
12 Haziran 2008       Mesaj #5
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
hawaii 1
Son düzenleyen KisukE UraharA; 12 Haziran 2008 19:34 Sebep: Sayfa yapısı
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
26 Ekim 2008       Mesaj #6
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ABD'nin 50. eyaletidir. Kuzey Amerika kıtasında yer almayan tek eyalet olan Havvaii'nin tümü adalardan oluşur. Av­rupa kökenli ABD'lilerin egemen olmadığı Hawaii'de bütün etnik gruplar birer azınlık durumundadır. Japonlar ise ikinci büyük et­nik grubu oluşturur. Adalarda yaklaşık 40 dil ya da lehçe konuşulur. İklimin sürekli ola­rak çok güzel olması nedeniyle Hawaii Yer­li dilinde "hava durumu" sözcükleri yok­tur.
Havvaii sekiz büyük ada ile 124 adacıktan oluşur. ABD'nin batı kıyısından yaklaşık olarak 3.862 km uzaklıktadır. Adalar zinciri­nin uzunluğu 2.575 km kadardır.

HAVVAII'YE İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 16.760 km2.
NÜFUS: 1.062.000 (1986).
DAĞLAR: VVaianae ve Koolau sıradağları. En yüksek doruklar, Havvaii'deki Mauna Kea, 4.202 metre; Havvaii'deki Mauna Loa, 4.169 metre; Maui'deki Haleakala, 3.056 metre; Havvaii'deki Hualalai, 2.521 metre.
AKARSULAR: Kauai'deki Wailua ve Hanalei; Havvaii'de­ki VVailuku ve VVailoa.

Hawaii Adaları milyonlarca yılda oluşmuş volkanik adalardır. Büyük Okyanus'un taba­nından 5.486 metreye kadar yükselen bir denizaltı dağ sırasının güney bölümüdür. Dünyadaki etkin ya da sönmüş yanardağların en büyükleri Hawaii'dedir. Bunlardan etkin bir yanardağ olan Mauna Loa Hawaii Ada-sı'nda yaşayanlar için ciddi bir tehlike oluştur­maktadır. Dünyanın en büyük sönmüş yanar­dağı Haleakala Maui'dedir ve kraterinin genişliği 85 knv'dir.

Doğal Yapı

Adalar zincirindeki başlıca sekiz ada şunlar­dır: Havvaii, Maui, Molokai, Lanai, Kahoolavve, Oahu, Kauai ve Niihau.
En büyük ada olan Havvaii adaların en güneyindedir. 10.458 knv'lik yüzölçümüyle eyalet . topraklarının yüzde 63'ünü kaplar. Adanın alanı, volkanik hareketlilik sonucu sürekli olarak genişlemektedir. Havvaii üç dağ kütlesinden oluşmuştur. Kilauea dünyadaki en büyük etkin yanardağdır. 4.202 metre ile bu üçlünün en yükseği olan Mauna Kea'da, doruğa yerleştirilmiş çok sayıda teleskopun yanı sıra bir gözlemevi bulunmaktadır. Havvaii' nin kıyıları engebelidir. Adada lav çölleri, vadiler ve küçük derin dereler vardır. Bol yağış ve nem nedeniyle, adanın güneydoğu bölümü sık bir bitki örtüsüyle kaplıdır. Güney­batısı ise kurak ve sıcaktır.
Adalar topluluğunun ikinci büyük adası olan Maui'ye Vadi Adası da denir. Yüzölçü­mü 1.888 knv'dir. Ada bir kıstakla birbirine bağlanan iki dağ kütlesinden oluşmuştur. Kumsallarda volkanik kaynaklı kara kuma rastlanır.
Molokai, Maui'nin kuzeybatısındaki en ya­kın komşusudur ve 675 km2'lik yüzölçümüyle beşinci büyük adadır. Adanın geri' kalan bölümünden 600 metre yükseklikteki kayalar­la ayrılan, cüzamlılar kolonisi olarak anılan Kalaupapa 1866'da Kral V. Kamehameha tarafından kurulmuştur. Cüzam kurbanları­nın bazıları hâlâ orada yaşar.
Ananas Adası da denilen Lanai tek bir dağ kütlesinden oluşmuştur. En yüksek doruğu Palawai Dağı'dır. Tüm ada Dole Ananas Şirketi'nin malıdır ve adada yaşayanların he­men hemen tümü bu şirkette çalışır. Lanai Adası'nda her yıl 120 milyon ananas toplanır.
Adaların en küçüğü olan Kahoolavve'de yerleşim yoktur; ABD donanmasının topçu eğitimi için kullanılır.
Oahu ya da Başkent Adası 1.574 km2'lik yüzölçümü ile üçüncü büyük adadır. Koolau ve VVaianae sıradağlarının derin vadilerle kesil­diği Oahu'da dünyaca ünlü birkaç sönmüş ya­nardağ vardır. Havvaii Adalan'nın içinde en ge­lişkin ve nüfusu en yoğun olan adadır. Bu geliş­menin nedeni Havvaii Adalan'ndaki limanlar­dan yalnızca Pearl Harbor ve Honolulu liman­larının derin su limanlan oluşudur.
Adanın takma adı Honolulu, başkent Honolulu'dan gelir. Havvaii'nin son kralı Kalakaua'nın 1822'de yaptırmış olduğu saray ken­tin merkezine yakındır. Başkentin nüfusu 805.266'dır. Hawaii turizminin odağı burada­ki Waikiki kumsalıdır.
Kauai Adası'nın okyanustan yükselen ilk ada olduğuna inanılır. Kauai'de verimli vadi­ler, derin yarıklar, mağaralar, sivri tepeler ve çağlayanlar vardır. Olağanüstü güzelliği nede­niyle bu adaya, Bahçe Adası da denir. Kauai' nin ortaya çıkışından bu yana geçen milyon­larca yılda lavlar, tarım için çok elverişli, zengin ve verimli bir toprağa dönüşmüştür. Kauai'de yıllık yağışın 15 metreyi geçtiği Waialeale Dağı yeryüzünün en çok yağış alan noktasıdır.
Niihau Adası olağanüstü tarihi nedeniyle Eski Zaman Adası olarak da anılır. 1863'te Kral IV. Kamehameha bu adayı İskoç Elizabeth Sinclair'e sattıktan sonra, onun soyun­dan gelen Robinson ailesi adanın yerel kültü­rünü titizlikle korumaya çalıştı. Yalnızca Yer­li Havvaiililer'in yaşadığı adada turistik etkin­liklere yer verilmediği gibi, ziyaretçilerin de adada bir günden fazla kalmalarına izin veril­mez. Hükümet görevlileri bile gün batarken adadan ayrılmak zorundadır. 1959'da ABD' nin eyaleti olmaya karşı oy veren tek ada Niihau'ydu. İngilizce'nin yanı sıra eski Havvaii dili de konuşulur.

Ekonomi

Havvaii'nin başlıca gelir kaynağı turizmdir. Bunu askeri kuruluşların sağladığı gelir, tarım ve sanayi izler. Besin, petrol, taşıt araçları gibi gereksinimler için Havvaii ABD'ye ba­ğımlıdır. Başka ülkelere ve ABD'ye sattığı malların başlıcalan şeker, taze ve konserve ananas, giysi, çiçek ve konserve balıktır.
1901 'de ilk otel yapıldı ve Havvaii'de turizm yavaş yavaş gelişmeye başladı. Ama, turizm­deki asıl gelişme II. Dünya Savaşı sonrasın­da, özellikle de havayolu bağlantısının kurul­duğu 1960'tan sonra görüldü. 1960-80 arasın­da Havvaii'nin nüfusu yüzde 50 arttı ve yapı­laşma patlaması günümüze kadar sürdü.

Tarih

İlk Havvaiililer'in yaklaşık İS 400'de Polinez-ya'dan geldikleri sanılmaktadır. 1778'de Kauai Adası'na gelen İngiliz kâşifi Cook, takımada­ya Sandvvich Adaları adını vermişti. O zaman adaların her biri ayrı bir şefin yönetimindey­di. 1810'da Kral I. Kamehameha tümünü yönetimi altında birleştirdi.
İlk misyonerler 1820'de ABD'den geldiler. Çok geçmeden Avrupa'dan da başka misyo­nerler geldi. Balina avcı gemileri bu adalarda kışlamaya başladı. Tüccarlar, kâşifler ve serü­ven meraklıları Havvaii'yi uğrak yeri yaptı.
1820'lerin başlarında, adaların ekonomisini günümüze kadar ellerinde tutacak olan aileler buraya yerleşmeye başladı. Şeker ve ananas plantasyonları adaların ekonomisine egemen oldu. Havvaii topraklarının yüzde 50'si hâlâ bu ailelerin soyundan gelenlerin elindedir.
Havvaii 1858'de ABD'ye katılmak için baş­vurdu; ne var ki reddedildi. 1893'te, Kraliçe Liliuokalani anayasayı ortadan kaldırmak is­tedi. Bu tutumu monarşinin yıkıldığı bir devrime yol açtı. 1894'te cumhuriyet kuruldu. 1898'de ABD ile bir birleşme anlaşmasına varıldı. 190()'de Havvaii bir bölge olarak ABD'ye katıldı. ABD 1959'da Havvaii'yi 50. eyaleti olarak kabul etti.

Msxlabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
11 Haziran 2012       Mesaj #7
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
ABD'yi oluşturan 50 eyaletten biri. Eski adı, Sandwich Adaları'dır. Pasifik Okyanusu'nun kuzey kesiminde, yarısı yerleşilmiş 20 kadar volkanik adadan oluşan bir adalar grubudur. Tüm alanı 16.500 km2, merkezi Honolulu'dur. Başlıca adaları, Hawaii, Oahu, Maui, Kauai, Molakai, Lanai'dir. Büyük adaların en güneyde olanı Hawaii, volkanik dağlarla kaplıdır. Mauna Loa, volkan topografyasında tipik koni şekli ile tanınmış bir örnektir ve son olarak 1914'te püskürmüştür. Ada aynı zamanda, sık sık depremlere sahne olur. Başlıca kent, doğu kıyısında Hilo'dur. Eyaletin merkezi Honolulu, Oahu adasındadır. II. Dünya Savaşı sırasında Japonların baskınına uğrayan Pearl Harbour da bu adadadır. Polinezya yerlileri ve melezlerin sayısı bugün azalmıştır. Nüfusun 1.212.000 (1993). Nüfusun asıl kalabalık bölümünü yabancılar (Japonlar, Filipinliler vb.) oluşturur. Ekonomi, tarım ve turizme dayanır. Adaları, yılda 1 milyon kadar turist ziyaret etmektedir. Başlıca ürünler, şekerkamışı, ananas ve diğer meyvelerle yüksek kaliteli kahvedir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

3 Ocak 2011 / KisukE UraharA Turizm
12 Eylül 2008 / fadedliver Taslak Konular