Arama

Deniz (Su) Akıntıları

Güncelleme: 29 Ekim 2010 Gösterim: 32.916 Cevap: 2
arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
22 Haziran 2008       Mesaj #1
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
AKINTILAR
Deniz yüzeyindeki suların, bulundukları yerlerden daha uzak alanlara taşınması ile akıntılar oluşmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Akıntılara neden olan belli başlı nedenler şunlardır:


1. Sürekli Rüzgarlar
Alize, Batı ve Kutup rüzgarları yıl boyunca estikleri yönlerde okyanus sularının taşınmasına neden olmaktadır. Okyanus akıntıları ilk doğdukları bölgenin sıcaklık durumuna göre sıcak veya soğuk akıntı olarak adlandırılmaktadır.


1.1. Sıcak Su akıntıları: Alçak enlemlerden yüksek enlemlere doğru olan akıntılar etkili oldukları kıyılarda sıcaklığın artmasına neden olmaktadır. Örnek ; Golf Stream , Kuroşiva , Brezilya , Mozambik akıntıları.

1.2. Soğuk Su akıntıları:
Yüksek enlemlerden alçak enlemlere doğru olan akıntılar etkili oldukları kıyılarda sıcaklığın düşmesine neden olmaktadır. Örnek ; Labrador , Kanarya , Kaliforniya , Oyaşivo , Peru , Benguala , Atlantik akıntıları


2. Gelgit
Gelgit hareketinin etkisi alçalıp yükselen sular akıntılara neden olmaktadır.Batı Avrupa'da Hollanda ve Almanya'da görülmektedir.


3. Yoğunluk Farkı
Sıcaklıkları ve tuzluluk oranları farklı olan iki denizin birleştiği boğazlarda görülen akıntılardır. Sıcak ve tuzluluk oranı yüksek olan denizden diğer tarafa doğru alt akıntı , tersi yönde ise üst akıntı görülmektedir. Türkiye'de Akdeniz'den Ege - Marmara ve Karadenize doğru bu şekilde bir alt akıntı görülmektedir


4. Seviye Farkı
Boğazlarla birbirine bağlanan denizler arasında beslenme kaynaklarının farklılığı nedeniyle iki deniz arasında bir seviye farkı vardır. Seviyesi fazla olan denizden az olan denize doğru bir üst akıntı görülmektedir. Türkiye'de Karadeniz'den diğer denizlere doğru bir üst akıntı vardır.


5. Dalgalar
Kıyıya doğru gelerek kıyıda çatlayan dalgalar kıyıda suların dibe doğru dalmasına ya da kıyı boyunca akıntıya geçmesine neden olur. Kıyıların şekillenmesinde kıyı akıntılarının etkisi oldukça fazladır.

Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
6 Temmuz 2008       Mesaj #2
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
SU veya DENİZ AKINTILARI

Deniz ve okyanus yüzeylerinde sürekli rüzgarlar tarafından itilmesi, seviye, yoğunluk ve sıcaklık farkları ile Gel-Git olaylarının etkisi sonucu su kütlelerinin hareket etmesine Akıntı denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Deniz ve Okyanuslardaki suların kütle halinde yer değiştirmesi ile oluşurlar. Oluşum nedenleri şunlardır:
· Yoğunluk (tuzluluk farkı)
· Seviye farkı
· Sürekli rüzgarlar
Yoğunluk ve seviye farkından oluşan akıntılar: Denizlerin beslenme ve buharlaşma özelliklerinin farklı olması tuzluluk (yoğunluk) ve seviyelerinin de farklı olmasına neden olur. Böylece tuzlulukları ve seviyeleri farklı olan denizleri birleştiren boğazlarda ve çevresindeki denizlerde görülürler. Çanakkale boğazları ile Marmara denizi, Akdeniz ve Atlas Okyanusunu birleştiren Cebelitarık boğazında olduğu gibi. Diğer komşu denizlere göre Karadeniz'de yağışların fazla olması Tuna gibi bol su taşıyan ırmakların dökülmesi buharlaşmanın az olması ve enlem gibi faktörler nedeniyle tuzluluk oranı az su seviyesi daha yüksektir. Bu nedenle Karadeniz'in az tuzlu suları üstten Ege'ye doğru Ege'nin tuzlu suları ise alttan Karadeniz'e doğru akıntılar oluşturur.
Sürekli rüzgarlardan oluşan okyanus akıntıları: Her iki yarım kürede sürekli rüzgarların okyanusların yüzey sularını itmesi ile oluşurlar. Okyanus akıntılarını Ekvatoral kuşakta esen Alize rüzgarları başlatır. Dünyanın ekseni etrafında dönmesinden dolayı kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparak devam ederler ve halkalar oluştururlar. Ekvatordan kutuplara doğru hareket edenler sıcak su akıntılarını, kutuplardan ekvatora doğru hareket edenler soğuk su akıntılarını oluştururlar. Okyanuslardaki büyük akıntı sistemleri temelde sürekli esen alizelerin etkisi ile oluşmaktadır. Fakat kıta kenarlarında (kıyıların) ve burunlarda akıntıların kollara ayrılması ve sürüklenmesinde etkili oldukları görülmektedir.


Dalga ve Akıntıların Oluşturduğu Aşındırma ve Biriktirme Şekilleri
a) Falez (Yalıyar): Kıyıya dik inen yamaçlarda dalgaların yamacı aşındırmasıyla oyuk ve mağaralar oluşur. Bazen bu oyuk büyüyerek yamacın üst kısmı çöker. Bu oluşuma Falez denir. Ülkemizde en çok Karadeniz (Özellikle D.Karadeniz) daha sonra ise Akdeniz Kıyılarında (Teke ve Taşeli Y.Ad.) görülür.
b) Kıyı Seti (Kordonu, Oku): Dalga ve akıntıların sürükledikleri malzemeyi sığ olan delta ve koy kenarlarında biriktirmesiyle oluşan denizin içine bir ok gibi uzanan birikim şeklidir. Kıyılarımızda bolca görülür.
c) Lagün (Kıyı Set Gölü): Koy ağızlarında oluşan kıyı oklarının zamanla koyu kapatmasıyla oluşan denizden kopmuş göllerdir. Deniz Kulağı da denir. B. ve K. Çekmece, Terkos (Durusu) gölleri birer Lagündür.
d) Tombolo: Kara yakınlarındaki bir adanın kıyı oku ile anakaraya bağlanarak yarımada haline gelmesiyle oluşur. G. Marmara'daki Kapıdağ Yarımadası böyledir.

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Ekim 2010       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Akıntılar
1. Dalga akıntısı
2. Gel-git akıntısı
3. Yoğunluk (tuzluluk) ve seviye farkı akıntısı: Denizlerin boğazlarla birbirine bağlandığı yerlerde görülür. Örneğin yurdumuzda Karadeniz'den Akdeniz'e doğru üst akıntı Akdeniz'den de Karadeniz'e doğru alt akıntı olması gibi.
4. Okyanus akıntıları, muson rüzgarları ve sürekli rüzgarların etkisiyle okyanuslarda meydana gelen hareketlerdir. okyanus akıntılarının karşılaşma alanlarında balıkçılık çok gelişmiştir. Sebebi; balıklar için önemli besin kaynağı olan planktonların çok fazla olmasıdır. Ayrıca sis olayı da azla olur.

Her iki yarım kürede sürekli rüzgarların okyanusların yüzey sularını itmesi ile oluşurlar. Okyanus akıntılarını ekvatoral kuşakta esen alize rüzgarları başlatır. Dünyanın ekseni etrafında dönmesinden dolayı kuzey yarımkürede sağa güney yarım kürede sola saparak devam ederler ve halkalar oluştururlar. Ekvatordan kutuplara doğru hareket edenler sıcak su akıntılarını kutuplardan ekvatora doğru hareket edenler soğuk su akıntılarını oluştururlar. Okyanuslardaki büyük akıntı sistemleri temelde sürekli esen alizelerin etkisi ile oluşmaktadır. Fakat kıta kenarlarında (kıyıların) ve burunlarda akıntıların kollara ayrılması ve sürüklenmesinde etkili oldukları görülmektedir.

Başlıca kıyı tipleri

1-Fiyort Tipi Kıyılar
Buzullarla işlenmiş alanlardan buzul vadilerinin sular altında kalması sonucunda fiyortlar oluşmuştur. bu kıyı tipine iskandinavya kıyılarında rastlanılır.

2-Skyer Kıyıları
Buzulların cilalayıp çizdikleri hörgüç şekilli tepeciklerin veya moren yığınlarının bulunduğu yerlerde kıyı binlerce adacıktan meydana gelen karmakarışık bir şekil almıştır. Bu tip kıyılara skyer kıyıları adı verilir.

3-Dalmaçya Kıyıları
Denizin kıyıya paralel dağlar arasındaki vadilere sokulduğu alanlarda dalmaçya tipi kıyılar oluşmuştur. Bu kıyı tipine dalmaçya kıyılarında ve ülkemizde kaş kıyılarında rastlanır.

4-Ria Kıyıları
Bunlar okyanus sularının yükselmesi yada karaların alçalması yüzünden vadilerin aşağı kesimlerini
sularının basması ile oluşmuş kıyılardır. İstanbul boğazı ve Haliç, güneybatı Anadolu ve kuzey batı İspanya'da bu tip kıyılar görülmektedir. İstanbul boğazı eski bir akarsu vadisidir, daha sonra deniz yükselmesi ve suların basması sonucunda boğaz durumunu almıştır. Haliç de bunun bir koludur. Çanakkale boğazı da benzer bir kıyı oluşumu göstermiştir.

5-Limanlı Kıyılar
Bu tip kıyılar alçak tepelik alanlardaki geniş vadilerin sular altında kalması ve bunların önünün kıyı setleri ile kapatılması sonucu oluşmuştur. Büyük ve küçük çekmece örnek olarak gösterilebilir.

6-Enine Kıyılar
Yükselen denizin kıyıya dik dağlar arasındaki vadilere ve ovalara sokulduğu yerlerde çok girintili ve çıkıntılı kıyılar meydana gelmiştir. Bunlara enine kıyılar adı verilir. örnek ege kıyıları

7-Boyuna Kıyılar
Dağların denize paralel olarak uzandığı yerlerde boyuna kıyılar görülür. bunlarda girinti-çıkıntı son derece azdır. Örnek akdeniz ve karadeniz kıyıları

8-Watt Tipi Kıyılar
Gel-git olayının etkili olduğu yerlerde deniz suyunun yükselmesi sırasında su altında kalansular çekildikten sonra yüze çıkan kıyılardır.

9-Mercan (Resif) Kıyıları
Sıcak denizlerde yaşayan mercanların kireçli kalıntılarının üst üste birikmesi ile şekillenen kıyılardır.

10-Haliçli (Estuar) Kıyılar
Gel-git olayının etkili olduğu yerlerde akarsu önlerinin sürekli açık tutulması sonucunda oluşan kıyılardır.batı avrupa kıyılarında yaygındır.


gibraltar new small

Dalgalar ve Akıntılar
Deniz yüzeylerinde rüzgarın etkisiyle oluşan salınım hareketlerine dalga denir. Ayrıca deniz tabanlarındaki heyelan
ve volkanik faaliyetler de dalgalara neden olabilirler (tsunami dalgaları).

Deniz ve okyanus yüzeylerinde sürekli rüzgarlar tarafından itilmesi seviye yoğunluk ve sıcaklık farkları ile gel-git olaylarının etkisi sonucu su kütlelerinin hareket etmesine akıntı denir.

Derinliğin fazla olduğu yerlerdeki dalgalar kıyıya yaklaştıkça derinlik azaldığı için dibe sürtünür ve kıyıya güçlü bir basınç yaparak çatlar. bu olaya dalga çatlatması (kırılması) denir. Dalgaların kıyıyı aşındırması 3 şekilde olur:

1. Su kütlelerinin kıyıya çarparak yaptığı basınç
2. Dalgaların içindeki kum tanelerinin etkisi
3. Suyun kıyıda yaptığı kimyasal aşındırmanın etkisi

Dalga ve akıntıların oluşturduğu aşındırma ve biriktirme şekilleri

a) Falez (Yalıyar)
kıyıya dik inen yamaçlarda dalgaların yamacı aşındırmasıyla oyuk ve mağaralar oluşur. bazen bu oyuk büyüyerek yamacın üst kısmı çöker. bu oluşuma falez denir. ülkemizde en çok karadeniz (özellikle d.karadeniz) daha sonra ise akdeniz kıyılarında (teke ve taşeli y.ad.) görülür.

b) Kıyı Seti (Kordonu Oku)
dalga ve akıntıların ürüklediklri malzemeyi sığ olan delta ve koy kenarlarında biriktirmesiyle oluşan denizin içine bir ok gibi uzanan birikim şeklidir. kıyılarımızda bolca görülür.

c) Lagün (Kıyı Set Gölü)
koy ağızlarında oluşan kıyı oklarının zamanla koyu kapatmasıyla oluşan denizden kopmuş göllerdir. deniz kulağı da denir. b. ve k. çekmece terkos (durusu) gölleri birer lagündür.

d) Tombolo
kara yakınlarındaki bir adanın kıyı oku ile anakaraya bağlanarak yarımada haline gelmesiyle oluşur. g.marmaradaki kapıdağ yarımadası böyledir.

Falez Lagün Kıyı Oku
kıyı şekillenmesinde etkili olan faktörler
1 - iç kuvvetler 4 - akarsular
2 - dalgalar 5 - buzullar
3 - gel-git 6 - organik etkiler

convbelt

Sıcak su Akıntıları

Deniz Sularının Hareketi
Rüzgar gelgit ve akıntılar deniz suyunda hareketlere yol açar.rüzgarlar ve fırtınalar denizde yalnızca dalgaların oluşmasına yol açmakla kalmaz aynı zamanda denizin 100 m derinliğine kadar inebilen etkileriyle akıntılara da neden olabilir. Muson ya da alize gibi sürekli esen rüzgarlar dünyanın dönmesine de bağlı olarak kuzey yarıküre'de sağa güney yarıküre'de de sola doğru yol alan akıntılar oluştururlar. Suyun tuzluluk oranı ile sıcaklığına bağlı olarak deniz suyu yoğunluğunda ortaya çıkan farklılıklar da akıntılara neden olabilir. Bunun sonucunda Humboldt gibi soğuk ve gulf stream gibi sıcak su akıntıları ortaya çıkar ve bunlar çevrelerindeki iklim koşullarını da etkiler. Akıntılar nedeniyle bir yerden boşalan suyun yerine ya yüzeyden ya da denizin altından karşı akıntıyla yeni su kütleleri gelir ve böylece deniz suyunda sürekli bir hareket görülür.

Deniz suyu hareketlerine yol açan bir başka etken de gelgittir. Gelgit ay ile güneş'in deniz suyu üstündeki çekim gücünden kaynaklanır. Dünya'nın dönmesi ile ortaya çıkan merkezkaç gücü de onlara katılır. Dünya'nın Ay'a dönük yüzündeki sular kabarırken öteki yerdekiler alçalır. Ay dünya çevresinde dolaştıkça kabarma bölgesi de yer değiştirir. Ay dünya'nın herhangi bir yerine göre tam çevrimini 24 saat 50 dakikada tamamladığından yarım günlük gelgit periyodunun süresi 125 saattir. aynı biçimde güneş de 24 saatlik günlük gelgitlere neden olur.

Güneş'in kütlesel çekim kuvvetinin ay'ınkinin yüzde 46'sı kadar olduğu saptanmıştır. Dünya, ay ve güneş üçlüsünün konumlarına göre gelgit kabarmaları ya da alçalmaları ortaya çıkar. Bu gökcisimlerinin üçü de aynı doğru üstündeyse ay ve güneş'in çekim kuvvetleri birbirine eklenir. Ama bir dik açı oluşturacak biçimde dururlarsa ay ile güneş'in çekim kuvvetleri birbirlerini zayıflatır. Gelgit olaylarının etkileri karaların konumuna göre değişir. Örneğin kıyılarda özellikle de ırmak ağızlarında haliçler oluşabilir ya da sular yükseldiği sırada fırtına çıkmasıyla su baskınları ortaya çıkabilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

31 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
2 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
23 Nisan 2011 / Jumong Deniz Bilimleri
18 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular