Arama

Körfezler - Bengal Körfezi (Bay of Bengal)

Güncelleme: 22 Ekim 2009 Gösterim: 5.366 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bengal Körfezi

Sponsorlu Bağlantılar
180px Bay of Bengal map

Bengal Körfezi


180px Fishing boat on Bay of Bengal


Bengal Körfezi'nde bir balıkçı botu


Bengal Körfezi, Hint Okyanusu'nun kuzeydoğudaki bir uzantısıdır. Şekil olarak bir üçgen'e benzer. Hindistan'da birçok nehir doğudan batıya doğru akar ve sularını Bengal Körfezi'ne boşaltır.

Vikipedi

Bengal Körfezi


Bengal Körfezi Asya kıtasının güneyinde Hindistan ile Birmanya arasında büyük bir körfez. Hint Okyanusunun, kuzeydoğuya Akdeniz büyüklüğünde uzanan bir koludur. Batısında Hindistan ve Seylan, kuzeyinde Hindistan ve Bangladeş, kuzeydoğusunda Birmanya yer alır. 2.172.000 km2lik yüzölçüme sahiptir. Körfezin ortalama derinliği 800 metreden fazladır. En derin yeri güney ucunda olup 4500 metredir.

Asya'nın güneyine inen pekçok nehir buraya dökülür. Kuzeyde Ganj ve Brahmaputra, doğuda Irrawadi, batıda Manahandi, Kistna ve Kaveri körfeze ulaştıklarında büyük birer delta meydana getirirler.

Batı tarafta tabii bir liman yoktur. Hindistan Matras ve Vizahapatnam'da sun'i limanlar yapılmıştır. Körfezin diğer önemli limanları ise, Seylan'da , Trinkomalı, Burmada, Kalihuta, Chittagong'dur. Doğuda ise Akbay, Mulmein, Rongum gibi çok iyi limanlar vardır.

Körfezdeki adalar; Andaman, Nikobar, Mergui takım adalarıdır. Bunların hepsi körfezin güney doğusunda bulunurlar. Bu adaların pekçoğu volkanik olduğundan zaman zaman patlamalar olur.

Körfezin yüzeyindeki akıntılar muson rüzgarlarından devamlı etkilenir. Musonlar kışın kuzeydoğudan, yazın güneybatıdan eserler. Bengal Körfezinde sık sık şiddetli kasırgalara meydana gelir. Tsunami dalgaları da bazan etkili olur.



Benzer Konular

1 Kasım 2009 / BiRuMuT Deniz Bilimleri
20 Haziran 2009 / KisukE UraharA Taslak Konular
1 Kasım 2009 / BiRuMuT Taslak Konular
11 Mart 2009 / KisukE UraharA Taslak Konular