Arama

Körfezler - Saroz Körfezi

Güncelleme: 18 Ağustos 2012 Gösterim: 12.454 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Ocak 2010       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Saroz Körfezi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


250px Gallipoli peninsula from space

Saros'un uzaydan çekilmiş fotoğrafı


Ege Denizi’nin kuzey doğu kesiminde yer alan Saros Körfezi; güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeyde Trakya kıyıları arasına yaklaşık 60 km. kadar sokulan üçgen biçimli bir girintidir. Kuzey ve güneyde jeomorfolojik açıdan yalı yarlı ve düzenlenmiş kıyılarla çevrili olan körfezin giderek daralan doğu ucunda Kavak Deresi’nin (Antik Melas) yığdığı alüvyonlarla kaplı bataklık bir ova (Kadıköy-eski Evreşe ovası) yer alır. Araştırmalara göre Kuzey Anadolu fay hattının uzantısı olan iki kırık arasında çökmüş bir graben alanı sayılan körfez, bazı araştırmacılara göre de gerileme ve açılma sonucunda oluşmuştur.

Derinlik şartları asimetriktir. Trakya kıyılarında genişliği 10 km’yi bulan ve derinliği 90 metreyi geçmeyen bir şelf alanı uzanır. Bu alanın doğusunda yerleşilmemiş birkaç küçük ada (Eşek adaları) vardır. Gelibolu Yarımadası kıyıları önünde şelf yoktur ve aniden 500 metreyi aşan derinliklere geçilir. Düztabanlı bir oluk görünümündeki bu derin kesim, batıya doğru Gökçeada ve Semendirek Adası arasında derinliği 1000 metreyi aşarak uzanır.

Ege Denizi’nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de Saros kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır.Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biri olduğu ileri sürülür. Suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları nedeniyle tür bakımından zengin önemli bir balıkçılık alan olan Saros Körfezi’nin her iki kıyısında da yazlıklar ve turistik kuruluşlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi SAROS RESORT HOTEL & Beach Club Saros Resort Hotel & Beach Club kapatılmıştır 2008 yılında Enez Vakıfköy sahilinde (eski DSİ kampı) 115 oda ve 550 yatak kapasitesi ile hizmete girmiştir.

250px Gallipolimap2

Saros Korfezinin en buyuk yerlesim noktasi olan erikli tam bir sahil kasabasi olup moteller pansiyonlar ve kiralık evleriyle tum misafirlerine sicak yuvalar sunmaktadir dalis merkezi olarakta onemli yer tutan saros korfezi ozellikle ibrice limaniyla her donem dalis tutkunlarini ozgurce agarlar Saros sevdalisi olan tum konuklar dalişlarini bu bolgede gerceklestirmektedir . erikli sahili eğlence merkezi olarkta diğer yerleşimlere daha hareketli ve secenikli durumdadir. Guzel Nevin.

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Saroz Körfezi
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kuzeydoğu Ege Denizi'nde, Gelibolu Yarımadası ile Türkiye Trakyası'nın Meriç ağzına kadar uzanan kıyıları arasında kalan derin körfez. Balık bakımından zengindir.

Sanayiden uzak kalabilen "şanslı" sahillere sahip olan Saros, Edirne'den yaklaşık 150 km., İstanbul'dan yaklaşık 250 km. uzaklığıyla yaz aylarının gözde tatil beldelerinden biri olarak her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor...

getresimphp?id325

Coğrafi konum
Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şerididir. Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden biridir. Ve iddia şudur ki; Saroz Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen 3 denizden biridir.

Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi'ni, güney ve doğusundan Çanakkale ilinin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyini ise Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçeleri çevreler. Körfezin Gelibolu yarımadası tarafında olan güney bölgeleri yerleşime olanak vermez. Çoğunlukla yerleşim doğu ve kuzey bölgelerinde yer almaktadır.

getresimphp?id395

İlk çağlarda Xeros ve Melas olarak bilinen Saros körfezinin tüm kıyıları boyunca herhangi bir büyük yerleşim merkezi ve sanayileşmenin olmaması kadar su akıntılarının fazlaca olmasının Saros Körfezi'nin her zaman temiz kalmasını sağladığı bilinmektedir.

Saros Körfezi'nin kendi kendini temizleyen 3 denizden biri olduğu son yıllarda dillerde dolaşan iddialardan biridir. J.J. Cousteu’ya atfedilen bu iddianın gerçek yönü bilinemese de, gerçek olan, Saros Körfezi'nin Ege’nin temiz bir denize sahip sahillerinden biri olduğudur.
Saroz Körfezi’nin Edirne ili sınırları dahilindeki 75 kilometrelik kuzey kıyılarında sahille iç içe kurulmuş ve sürekli yaşanan bir yerleşim merkezi yoktur. Ancak kıyılara yakın bulanan köylerin adları ile anılan yazlık yerleşimler mevcuttur.

getresimphp?id397

Keşan ilçesi sınırları içinde kalan Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla yerleşimleri; Enez ilçesi sınırlarında kalan Karaincirli, Vakıf, Büyükevren, Sultaniçe, Gülçavuş ve Enez ilçesi sahil kısmında yazlık yerleşim bölgeleri mevcuttur.

Yazlık bölgeler
Bu yerleşimler içinde en büyükleri Enez sahili, Erikli sahili ve Yayla sahilidir. Turizm amaçlı yoğun bir tesisleşme olmamakla beraber, Enez sahilinde ve Erikli sahilinde oteller bulunmaktadır.

Tüm sahil boyu yerleşimlerinde küçük pansiyonlar ve sezonluk/haftasonu ev kiralamak keyifli bir tatil için diğer olasılıklardır. Çoğunlukla asgari eşyayı içinde bulunduran evlerde, temiz olmak kaydıyla, rahat etmek mümkündür.
Saros körfezinde hakim olan rüzgar kuzeydoğudan esen poyrazdır. Kuzey yakasında kalan yerleşimlerin arkasında gelen rüzgar sebebi ile genelde az dalgalı bir ortam bulunur. Sezon sonuna doğru lodos rüzgarı sebebi ile dalgalanma artsa da boyu en fazla 2 metre kadar olmamaktadır.

Balıkçılık ve avlanma

Ege Denizi'nin tuzluluk oranı en yüksek körfezlerinden biri olan Saroz Körfezi'nde, küçük akarsuların taşıdığı besin tuzları sayesinde zengin bir balık çeşitliliği görülmektedir.
Zengin balık çeşitliliği sayesinde amatör olta ve ağ balıkçıları keyifli anlar yaşarlar. Mevsimine göre çipura, lüfer, barbun, mercan, karagöz, levrek, kefal ve ahtapot gibi denizde yaşayan türler Saros körfezinde bol miktarda bulunur.

Bunun yanında Saros sakinleri her akşam üstü kayıkları ile uskumru ve istavrit için çapari oltaları ile avlanmaktan geri durmaz ve çoğunlukla akşamları balık keyfi yaşarlar.
Yasak avlanma sezonunda bile avlanmaktan geri durmayan profesyonel balıkçılar ve dinamit ile avlanan bazı yerel balıkçılar, körfezdeki doğal dengeyi olumsuz etkilemektedirler.

Sen sadece aynasin...
sitemkar kıss - avatarı
sitemkar kıss
Ziyaretçi
18 Ağustos 2012       Mesaj #3
sitemkar kıss - avatarı
Ziyaretçi
Saroz Körfezi
Sahilleri :
Erikli
Sarıs Körfezi’nin en popüler sahilleri arasındadır. Geniş ve temiz kumsalları ile konaklama imkanı sunan otelleri, pansiyonları ve yaz aylarında eksik olmayan eğlencesiyle Erikli, İstanbul ve Trakya’daki şehirlerden kolay ulaşım imkanına sahiptir.

Yayla
Yayla sahili de Saros Körfezi’nde tercih edilen bir tatil beldesidir. Yayla tam bir sahil kentidir. Çok çeşitli bitki örtüsü kıyıya kadar uzanır.

Canlı akvaryum
Dalış ve yelken tutkunlarının vazgeçemediği Saros, mercan oluşumları ile su altı fotoğrafçıların da gözde sahillerindendir. Binlerce canlı türünün ve mercanın bulunduğu Saros tam bir canlı akvaryum havasındadır. Dalış kulüpleri ve yelken, rüzgar sörfü gibi sporlarıyla her yıl binlerce kişiyi ağırlamasına rağmen doğallığından hiç bir şey kaybetmemektedir.

66xlab

eu4g3p

Benzer Konular

16 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
16 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular