Arama

Tarikatlar/Kültler/Mezhepler - Anglikanizm

Güncelleme: 12 Ekim 2014 Gösterim: 8.575 Cevap: 1
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
27 Ocak 2007       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Anglikanizm
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.
Anglikan kilisesini teoloji ve ibadet şekilleri (liturji) bakımdan bir Protestan mezhebi olarak görmektense, bağımsız otonom bir Batı Kilisesi olarak değerlendirmek daha doğrudur.
Diğer Reform sonrası kurulan kiliselerden farklı olarak, kendisini Apostolik; yani kökenini havarilere dayandıran olarak tanımlar ve ayinsel uygulamalarında Katolik mirası öne çıkarır.
Piskoposluk sistemini muhafaza etmiştir ve ruhani merkezi İngiltere'nin Kent bölgesinde bulunan Canterbury Başpiskoposluğu'dur ve sinod meclisi Londra'da bulunan Lambeth Sarayı'nda Birleşik Krallık hükümdarı başkanlığında toplanır.
Canterbury başpiskoposu'nun diğer Anglikan cemaatler üzerinde mutlak hakimiyeti bulunmamakla beraber, eşitler arasında birinci (Primus inter pares) sıfatıyla, Anglikan Kiliseler topluluğunun ruhani önderi konumundadır.
İngiltere'nin büyük bir kısmı Anglikan kilisesi mensupları olarak, Kanada'da bir azınlık ile Kuzey Amerika'daki bir kısım halk 'Episkopal Kilise' adı altında bu mezhebi benimsedi. Birleşik Krallık'ın monarşi soyu bu mezhebi benimsemiş ve mezhepten ayrılmamıştır.
Ayin sistemi ve inanç bildirgesinde Book of Common Prayer adlı kitabı izler ve dünyanın her neresine gidilirse gidilsin, Anglikan Birliği'ne bağlı olan her kilise, teolojik ve liturjik uygulamalarda bu kitabı esas alır.
Anglikan kelimesi Latince bir ibare olan Ecclesia Anglicana’dan gelir ve İngiliz Kilisesi anlamına gelir ve kökeni 1246 yılına kadar götürülebilir. Anglikanizm’e mensup olanlara Anglikan denir.
Anglikan geleneğindeki Protestan ve Katoliksel ibadet arasındaki ayrım, bazı Anglikan Kiliseleri’nin ve Anglikan Mezhebi üyelerinin tartışma konusudur.
Her Anglikan kilisesi kendi içinde özerktir. Anglikan Mezhebi bütün bu özerk kiliselerin İngiltere’deki ‘Canterbury Başpiskoposluğu’ çatısı altında bir araya gelmesiyle oluşur. Anglikan Mezhebi, Katolik Roma Kilisesi ve Doğu Ortodoks kilisesinden sonra dünyadaki en büyük üçüncü Hristiyan mezhebidir.


Son düzenleyen Mira; 12 Ekim 2014 23:02 Sebep: Mesaj içeriği değiştirildi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Anglikan Kilisesi
Sponsorlu Bağlantılar

İngiltere'de yasal dinsel kurum.

VIII. Henry'nin eşi Catherine'den boşanmasına engel olan papa VII. Clemens'in katı tutumu sonucunda ortaya çıktı ve kendi başına buyruk hâle geldi. Kalvenci ilkelerden oluşan 42 maddelik bir inanç belgesi ile bir ibadet tüzüğü oluşturuldu. Elizabeth tahta çıkınca, uyruklarını Anglikanlığı kabule hazır durumda buldu, çünkü bu din, Protestanlıkla Katoliklik arasında bir orta yol durumundaydı. Kraliçe, inanç belgesini yeni baştan yazdırdı (The Articles of Religion, 1563). Ona ılımlı bir Kalvencilik havası verdi. "Book of Common Prayer" adlı litürji yarı yarıya Katolik'tir. Kilise, kuruluş bakımından Orta Çağ geleneklerini sürdürdü ve Katolik hiyerarşi değişmedi.

Anglikan Kilisesi, İngiliz Kilisesi'nin yanı sıra Kanada Anglikan Kilisesi ile ABD ve bazı eski İngiliz sömürgelerindeki Episkopal Kilise'yi de kapsar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

25 Nisan 2011 / Mira Din/İlahiyat
27 Ocak 2007 / BARIŞ Din/İlahiyat
27 Ocak 2007 / BARIŞ Din/İlahiyat
7 Temmuz 2012 / buz perisi Din/İlahiyat