Arama

Yusuf Akçura

Güncelleme: 16 Nisan 2011 Gösterim: 3.252 Cevap: 1
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
21 Kasım 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
HAYATI
1879 yılında doğan Yusuf Akçura, 1803 yılında İstanbul'a gelmiştir. Onbeş yıl İstanbul'da kalmıştır. 1896 yılında Erkan-ı Harbiye'ye giren Akçura, Jön Türk faaliyetlerine katıldığı için tutuklanmış ve okuldan bir süre uzaklaştırılmış, Trablusgarp'a gönderilmiştir. Arkadaşı Ferit Tek'le birlikte kaçarak Paris'e gitmiş, orada Ecoie Libre deş Sciences Politiques'te eğitimini sürdürmüştür.
Sponsorlu Bağlantılar
1903 yılında Rusya'ya dönmüş ve ünlü "Üç Tarz-ı Siyaset" makalesini yazmış ve 1904'te yayınlamıştır. 1905 Rus Devrimi'nden sonra "Kazan Muhabiri" adıyla bir gazete çıkarmış ve Alimcan Barudi'nin yönetimindeki Türk Okulu'nda tarih dersleri vermiştir.
"Rusya Müslümanları İttifakı" isimli siyasal partinin kurucuları arasında yer almıştır. 1908 yılında İstanbul'a gelmiştir. Harbiye ve Mülkiye'de hocalık yapmış, Kurtuluş Savaşı'na katılmış, İstanbul ve Kars milletvekilliği yapmış, Hukuk Fakültesi'nde ders vermiş, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmış ve 11 Mart 1935'te ölmüştür.
Yusuf Akçura'nın en önemli makalesi "Üç Tarz-ı Siyasettir. Bu makalesinde Pan Türkçülüğü Önerir.
Rusya'dan gelen Türkistanlı, Kazakistanlı, Azerbaycanlı, Kırımlı Türk ya da Tatar göçmenler kendilerini Pan Slavizm'in kurbanı olarak gördüklerinden ve yüreklerinde bir özlem taşıdıklarından, kuramsal olarak en ateşli Türkçü (Turancı) olmuşlardır.
Akın akın Türkiye'ye geldiler
Kafkas, Tatar, Türkmen ve Kırımlı pek çok Türk, Sovyetlerin baskısından kurtulmak ve siyasal faaliyetlerini yürütmek için Türkiye'ye göç etmişlerdir. Bunlardan Cafer Seydahmet, Türkistanlı Osman Hoca ve Mustafa Çokay, İdil-Ural Tatarlarından Ayaz İshakî, Kuzey Kafkaslı Sait Şamil, Azerbaycanlı Mehmet Emin dir.
Biyografi Konusu: Yusuf Akçura nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Yusuf Akçura
Sponsorlu Bağlantılar

(1876 Simbrisk, Rusya - 1935, İstanbul)
Tarihçi.

Yükseköğrenimini İstanbul Harbiye Mektebi'nde tamamladı. Harp Akademisi'nde okurken sürgün edildi. Trablusgarp'tan kaçarak Paris'e yerleşti, orada siyasal bilgiler öğrenimi yaptı. II. Meşrutiyet'in ilânına dek Rusya'da öğretmenlik ve gazetecilikle yaşamını sürdürdü. İstanbul'a dönünce siyasal tarih öğretmeni olarak Harp Akademisi'nde, Darülfünun'da görevlendirildi. Türk Ocağı'nın ilk kuruluşunda (1911), ikinci reis olarak görev aldı. Türk Yurdu dergisini yayımlayarak, Türkçülük akımını destekledi. Mütakerede, Adnan Adıvar, Mehmet Emin Yurdakul ile birlikte Millî Türk Fırkası'nın kurucuları arasına katıldı. Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya geçti, İstanbul'dan milletvekili seçildi (1923). Daha sonra Ankara Hukuk Mektebi'nde tarih hocalığı, Türk Tarih Kurumu başkanlığı, İstanbul Üniversitesi'nde tarih profesörlüğü görevlerinde bulundu. Kars milletvekiliyken öldü.

"Üç Tarz-ı Siyaset", "Muasır Avrupa'da Siyasi ve İçtimai Fikirler ve Fikrî Cereyanlar", "Şark Meselesi", "Siyaset ve İktisat", "Tarih-i Siyasî Dersleri" adlı kitapları vardır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


Benzer Konular

2 Temmuz 2015 / KisukE UraharA Siyaset tr
4 Temmuz 2015 / KENCISii Bilim tr
17 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Edebiyat tr
4 Eylül 2015 / Safi Sanat tr
13 Ağustos 2015 / Hera Müzik tr