Arama

Musahipzade Celal

Güncelleme: 3 Haziran 2009 Gösterim: 4.322 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Musahipzade Celal (1868–1959)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
musahipzadecelal
Konularını Osmanlı yaşamından alan oyunlarıyla tanınan Musahipzade Celal İstanbul'da doğ­du. Saray musahiplerinden bestekâr Şakir Ağa'nın (1779–1840) torunudur. İdadi (lise) öğrenimini bitirdikten sonra 1889'da Babıâli Tercüme Odası'nda çalışmaya başladı. Bir yandan da Hukuk Mektebi'ne gidiyordu. Tiyatroya bu yıllarda ilgi duydu. O sırada henüz yaygınlaşmakta olan modern tiyatro oyunlarını izlediği gibi geleneksel seyirlik oyunlardan olan ortaoyunu gösterilerine de amatör olarak katıldı. İlk oyun denemelerini de gene bu yıllarda yazdı.
1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla bütün sanat dalları gibi tiyatroda da büyük bir canlanma görüldü. Babıâli'deki görevinden ayrılan Musahipzade Celal 1909'da ilk oyunu Türk Kızim yayımladı. Onu 1912'de sergile­nen Köprülüler adlı tarihsel oyun izledi. 1913'te ilk müzikli yapıtı olan İstanbul Efendi­si sahnelendi. 1919–24 arasında yazdığı oyun­ların hepsi Osmanlı Operet Heyeti'nce (1923'ten sonra İstanbul Operet Heyeti adını aldı) oynandı. 1927'den sonraki oyunları ise Darülbedayi (sonra İstanbul Şehir Tiyatrosu oldu) tarafından sahnelendi. 1935'te Şehir Tiyatrosu kütüphane memurluğuna getirilen Musahipzade Celal bu görevi ölümüne kadar sürdürdü.
Musahipzade Celal oyunlarında genellikle geçmişi eleştirel bir bakışla sergiler. Konuları çoğunlukla 18. yüzyılda geçen bu oyunlarda Osmanlı devlet yönetimindeki bozulmayı, toplumdaki çürümeyi bir güldürü havası için­de yansıtmaya, canlandırmaya çalışır. Hemen her düzeydeki devlet görevlisinin içine düştü­ğü rüşvet, adam kayırma, çıkarcılık, ikiyüzlü­lük, dalkavukluk gibi olumsuz durumları, medreselerdeki bozulmayı, kutsal değerlerin kişisel çıkarlar için araç olarak kullanılmasını, esnaf geleneklerindeki yozlaşmayı, eve ka­panmış kadının bunalımlarını ustalıkla işlediği oyunları seyirci tarafından her zaman beğe­niyle izlenmiştir.
Köprülüler, Lale Devri, Demirbaş Şad gibi konusunu gerçek tarihsel olaylardan alanlar dışında başlıca oyunları Fermanlı Deli Hazret­leri, Macun Hokkası, Atlı Ases, Yedekçi, Aynaroz Kadısı, Balaban Ağa, Kaşıkçılar, Bir Kavuk Devrildi, Kafes Arkasında, Mum Sön­dü, Pazartesi-Perşembe'dir. Bu oyunlardan Aynaroz Kadısı (1938) ile Bir Kavuk Devrildi (1939) sinemeya da uyarlanmıştır. Musahipzade Celal'in Eski İstanbul Yaşayışı (1946) adlı bir de incelemesi vardır.

Biyografi Konusu: Musahipzade Celal nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

22 Mart 2008 / KisukE UraharA Felsefe tr
29 Haziran 2011 / Efulim Sanat tr
9 Eylül 2012 / Mira Siyaset tr
30 Mart 2010 / LaSalle Edebiyat tr
6 Haziran 2013 / Bachata X-Sözlük