Arama

Necâtî Bey

Güncelleme: 16 Ekim 2013 Gösterim: 9.804 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Necâtî

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Necâtî Bey (????-1509) Türk divan edebiyatı şairi.

Hayatı hakkında az bir bilgi bulunan Necati Bey'in doğum tarihi bilinmemektedir. Genel kanıya göre gerçek ismi "İsa"dır. Fakat bazı kaynaklarda gerçek ismi "Nuh" olarak geçmektedir. Doğum yerinin Kastamonu olduğu düşünülmektedir. Diğer birçok divan edebiyatçısından farklı olarak özel bir eğitim görmemiş, kendi kendisini geliştirmiştir. Kısa zamanda eserleriyle halkın ilgisini ve beğenisi kazanmış, üne kavuşmuş ve dönemin ünlü isimleri tarafından övülmüştür. Üne kavuştuktan sonra Şehzade Abdullah'ın divan katipliğini yapmış, bir süre de sarayda çeşitli görevlerde çalışmıştır. 1509 yılında öldüğü düşünülse de bu tarih kesin değildir.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yy sonları - 16. yy başı) en önemli isimlerindendir. O zamana kadar Türk divan şiirini fazlasıyla etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş, bunu da şiirine yansıtmıştır. Kullandığı yalın dil ile halka ve yaşama yakın bir tabiat sergilemiş, fazla süslü bir üsluptan kaçınmıştır.Ayrıca divan edebiyatında ata sözlerini kullanarak millileşme akımını başlatmiştır

Eserlerinden Örnek

Sultan Bâyezîd için yazılmış kasîdeden:

Dil oldı şem' bezmüne pervâne şem'üne
Maksûdı yanmadur nice olursa tâ seher
Şevk-i izârun ile delürmişdür âfitâb
Uryân olup tekin mi düşer tağlara seher
Benzer ki urdı deste-i sünbüllerüne dest
K'esdi savurdı hırmen-i gülde sabâ seher
Biyografi Konusu: Necâtî Bey nereli hayatı kimdir.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
29 Ağustos 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Necati Bey
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
(?, Edirne-1509 İstanbul), divan şairi.
Asıl adı isa'dır. Lâtifi Tezkiresi'nde verilen bilgiye göre, köle olarak büyüdü; Kastamonu'ya yerleşerek hattatlık yaptı. Fatih Sultan Mehmet'in ve Karaman valiliği sırasında II. Bayezit'in şehzadesi Abdullah'ın ve Manisa valiliği yıllarında Şehzade Mahmut'un divan kâtiplikleri görevinde bulundu. İran şiirinin etkisinden sıyrılarak "Osmanlı ülkesinde şiirin yaşayış maddesi" (Âşık Çelebi) hâline gelen Necati, gazellerinde öz ve biçim yönlerinden çağının en önemli girişimlerini başarıyla uyguladı. Divan teknik ve estetiği içinde güzel ve içli buluşlarıyla Fuzuli tarafından bile beğenilerek, mazmunları kullanıldı; gazellerine nazireler yazıldı (Abdülbaki Gölpınarlı). Prof. Ali Nihat Tarlan tarafından bastırılan Divan'ı vardır (Necati Beg Divanı, 1963).
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Gece Hüznü - avatarı
Gece Hüznü
Ziyaretçi
16 Ekim 2013       Mesaj #3
Gece Hüznü - avatarı
Ziyaretçi
Necati Bey

Edirne'de doğdu. Asıl adı İsa'dır. iyi bir öğrenim gördü. Şiirleri ve hat çalışmalarıyla tanındı. Divan kâtipliğine atanarak İstanbul'a geldi. Saray'ın takdirini kazandı. Yüzyılının büyük şairlerindendir. Şiirlerinde Türkçe kavramların, atasözleri ve halk deyimlerinin geniş yer tutması, şiirinin temel özelliği sayılmaktadır. 1509 yılında öldü.

ESERİ
Bir Dîvân'ı vardır.

Meslek: hattat
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2017 17:45

Benzer Konular

8 Haziran 2012 / Mystic@L Edebiyat tr
3 Ocak 2017 / craizy Cevaplanmış
17 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr
6 Eylül 2015 / Safi Spor tr
8 Haziran 2015 / Safi Edebiyat tr