Arama

Emin Bülent Serdaroğlu

Güncelleme: 9 Nisan 2010 Gösterim: 5.151 Cevap: 0
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
9 Nisan 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Emin Bülent Serdaroğlu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Emin Bülent Serdaroğlu (d. 1886 - ö. 28 Kasım 1942), Dedesi Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa, babası Ömer Muzaffer Bey'dir. Annesi ise, Müşir Cemil Paşa'nın kızıdır. Çocuk yaşta annesini kaybetti.

Mekteb-i Sultani'de (Galatasaray Lisesi) okudu ve futbola orada başladı. 1905 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Galatasaray Futbol Takımının ilk Türk kaptanıdır. Galatasaray Spor Kulübü'nün 2 numaralı kurucu üyesidir. Fenerbahçe'yle 17 Ocak 1909'da yapılan ilk maçta iki golü de o attı. Aynı zamanda şairdir. Şair olarak Fecr-i Ati Topluluğu kurucularından biriydi. Kin ve Hisarlara Karşı adlı millî temalı şiirleri önemlidir.


Victor Hugo'nun 'Mavi Gözlü Yunan Çocuğu' adlı eserine karşı yazdığı 'Kin' adlı şiiri ile o dönemde çok geniş yankılar uyandırmıştır. Kin ve Hisarlara Karşı eserleriyle Milli Edebiyat'ın habercisi olmuştur.

Ahmet Haşim, onun şiiri için "Türk şiirinin üstünden bir kuyruklu yıldız gibi geçti. Ondan ağzımızda tamamlanmamış bir lezzet kaldı" demiştir. İETT'te memur olarak görev yapmıştır.

1910'da yazdığı "Kin" adlı şiirini Gazi Mustafa Kemal Atatürk çok severdi. Hatta Çanakkale'de düşmana karşı savaşırken en zor zamanlarda o şiirin "Garbın cebin-i zalimi (Batı'nın çirkin zalimi) affetmedim seni" dizesini bağıra bağıra ezberinden okurdu. Emin Bülent Serdaroğlu 1932 yılında Kin adlı şiirini davetli olduğu Dolmabahçe Sarayı'nda bir akşam yemeğinde [Atatürk]]'ün huzurunda kendi ağzından seslendirdi.

Balkan Savaşı'na kendi atıyla katılan, Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde çarpışan Emin Bülent Serdaroğlu'nun ölümünden önceki son sözleri, "Lüleburgaz, Lüleburgaz. Harp ediyoruz" olmuştu. 1942'de vefat etti.

Biyografi Konusu: Emin Bülent Serdaroğlu nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

27 Ağustos 2008 / GÜLGECELER Müzik tr
26 Aralık 2015 / Bluesorrow Siyaset ww
5 Haziran 2012 / Jumong Tiyatro tr
12 Ocak 2010 / _KleopatrA_ Tiyatro tr
25 Eylül 2008 / Kral_Aslan Asker tr