Arama

Zembilli Ali Efendi

Güncelleme: 8 Haziran 2015 Gösterim: 2.714 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Nisan 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Zembilli Ali Efendi
Sponsorlu Bağlantılar

(? - 1526, İstanbul)
Osmanlı şeyhülislamı.

Sekizinci Osmanlı şeyhülislâmıdır. İsmi Ali olup, babasınınki Ahmed’dir. Tam adı, Alâeddîn el-Hanefî er-Rûmî’dir. Aslen Aksaraylıdır. Anadolu'da birçok medresede müderrislik yaptıktan sonra II. Bayezit zamanında şeyhülislam oldu. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni devirlerinde de bu görevi sürdürdü. Yavuz Sultan Selim gibi sert bir hükümdarı etkileyerek bazı davranışlarını yumuşatmayı becerdi. Yavuz Sultan Selim gibi sert bir padişahın yanlış kararları karşısında duran ve eleştirerek geri aldırma cesaretini gösteren önemli bir şeyhülislamdır. Nüfuzu ve ünü çok arttı.

Halkın dertlerini öğrenebilmek için evinin penceresinden bir zembil sarkıtır ve buna konan mektup ve dilekçeleri yine aynı yoldan cevaplandırırdı. Lâkabı buradan gelir.

İslâm hukuku üzerine yazmış olduğu "El Muhattarat" (Tehlikeler) adlı yapıtı önemlidir.

Ad:  43073.jpg
Gösterim: 248
Boyut:  10.9 KB
Zembilli Ali Efendi Türbesi Zeyrek yokuşundadır.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Biyografi Konusu: Zembilli Ali Efendi nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEMBİLLİ ALİ EFENDİ, asıl adı Ala- ettin Ali Cemali, türk şeyhülislam (Karaman ? - İstanbul 1525/1526). Öğrenimini Karamanlı Hamza'nın, İstanbul'da Molla Hüsrev'in ve Bursa'da Hüsamettin Efen- di’nin yanında tamamladı. Kapılandığı Muslihittin Efendi'nin kızı ile evlendi. Ba- yezit II döneminden başlayarak gerek derin bilgisi, gerekse adaletli davranışıyla geniş bir ün sağladı; imparatorluğun birçok yerinde müderrislik yaptıktan sonra şeyhülislam oldu (1503) ve ölümüne kadar bu görevi başarıyla yürüttü. Dengeli ve temkinli tutumuyla Yavuz Sultan Selim’in birçok haksız ve aşırı sert eylemini önledi, yüzlerce kişiyi ölümden kurtardı, birçoklarının azledikleri görevlerine dönmelerini sağladı. Kendisinden herhangi bir konu hakkında fetva isteyenlere kolaylık olsun diye evinin penceresinden bir "zembil” sarkıtır, zembili yukarı çekip fetvasını yazarak yine zembile koyar ve aşağı sar- kıtırdı. Bu nedenle “Zembilli” lakabıyla ün yaptı ve anıldı. Zeyrek'te yaptırdığı bir mektebin yakınlarındaki mezarlıkta gömülü olan Zembilli Ali Efendi'nin çeşitli risalelerinin yanı sıra fıkıh ile ilgili el-Mutahha- rat adlı bir yapıtı vardır. (-> Kayn.)

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

14 Nisan 2016 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
13 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
24 Nisan 2011 / Daisy-BT Edebiyat tr
23 Nisan 2011 / Daisy-BT Siyaset tr