Arama

Ahmet Remzi Akyürek

Güncelleme: 23 Haziran 2015 Gösterim: 1.859 Cevap: 1
[WoL]bL - avatarı
[WoL]bL
VIP -Dream is Destiny-
30 Ağustos 2012       Mesaj #1
[WoL]bL - avatarı
VIP -Dream is Destiny-
Ahmet Remzi Akyürek
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

“Ahmet Remzi Dede”, “Ahmet Remzi Akyürek” (d. 1872, Kayseri – ö. 20 Kasım 1944, Kayseri), Türk mutasavvıf , şair.
Son dönem Osmanlı Mevlevilerinden olan Ahmet Remzi Dede, cumhuriyet devrinde tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar Kütahya, Kastamonu,Halep ve Üsküdar Mevlevihanelerinde postnişinlik yaptı. Arap, Fars ve Türk edebiyatı konusunda derin bilgisi bulunan ve devrinde Türkçe’yi en iyi bilenler arasında sayılan bir kişidir.

Yaşamı
1872 yılında Kayseri Mevlevihanesi’nde dünyaya geldi. Babası, elli yıl kadar Kayseri Mevlevîhânesi'nde şeyhlik yapan Seyyid Süleyman Atâullah Efendi’dir. Kendisine, babasından önce Kayseri Mevlevîhanesi şeyhi olarak görev yapan dedesi Seyyid Ahmed Remzi el-Mevlevî’nin adı verildi.
Sıbyan mektebini ve Rüştiye'yi Kayseri’de bitirdikten sonra babasından ve şehirdeki bazı âlimlerden özel dersler aldı. 1892 yılında İstanbul’a gidip memuriyete başladı. Ertesi yıl Kayseri’ye döndü ve Kayseri İdadisi’nde öğretmenlik yaptı. Eğitimcilik hayatı 15 yıl devam etti. Bu arada İstanbul’da iken Yenikapı Melevihanesi’nde beraber çileye girdikleri Tahirü'l-Mevlevî ile bu dönemde mektuplaştı ve mektupları “Çilehane Mektupları” adıyla yayımlandı. Esma Hanım ile evlenen Ahmet Remzi Dede’nin bu evlilikten üç kızı dünyaya geldi
II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Konya’ya gitti ve çelebizadelere Mesnevi dersi verdi. Konya’da bir yıl kaldıktan sonra Kütahya Erguniye Mevlevihanesi’nde görevlendirildi. 9 ay sonra Kastamonu Mevlevihanesi’nde şeyh olarak görevlendirildi; Kısa bir süre sonra teftiş için Halep’e gönderildi. Yolculuğu sırasında uğradığı Mevlevihanelerin durumunu ve sıkıntılarını Konya Mevlana Dergahı’na rapor etti. Bu görevden sonra Kastamonu’ya döndü.
1914 yılında Halep Mevlevihanesi şeyhi olarak atandı. I. Dünya Savaşı sırasında kurulan Mevlevi taburuna katıldı. Kayseri Mevlevihanesi şeyhi olan kardeşi Hüsameddin Efendi ile birlikte taburda görev yaptı. Bu arada bir diğer kardeşleri Huldî Efendi, Çanakkale Savaşı’nda hayatını yitirdi. Ahmet Remzi Dede’ye gönüllü Mevlevi Taburu'ndaki üstün gayretleri dolayısıyla Harp Madalyası beratı ve nişanı verildi.
Şam’dan dönüşünde Halep işgal edilmiş olduğu için İstanbul’a gitti. Üsküdar Mevlevihanesi şeyhinin Karaman Mevlevihanesi’ne nakli üzerine onun yerine Üsküdar Mevlevihanesi şeyhi oldu. Kendisine yapılan mebusluk teklifini ise reddetti.
30 Kasım 1925’te tarikatların lağvedildmesi üzerine şeyhliği sona erince Üsküdar Selimağa Kütüphanesi memurluğuna getirildi ve mevlevihanede ikametine izin verildi. Bu görevi sırasında ilgisini çeken Arapça ve Farsça eserleri Türkçe’ye tercüme etti. Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’inde Cuma hutbeleri vermeye devam eden Ahmet Remzi Dede, şiirle de uğraştı. 17 basılmış, 5 basılmamış eseri bulunur. Şiirleri 'Bergüzâr" adlı bir eserde toplanmıştır.
12 yıl kütüphanecilik yaptıktan sonra 1937’de istifa edip Ankara’daki kızlarının yanına gitti. Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in isteği üzerine Ankara Eski Eserler Kütüphanesi’nde müşavirlik yaptı. 1944 yılında Kayseri’de hayatını kaybetti. Mezarı Kayseri’de Seyyid Burhaneddin Türbesi'ndedir.


Biyografi Konusu: Ahmet Remzi Akyürek nereli hayatı kimdir.
She's remembered everything and now i am dead..
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
AKYÜREK (Ahmet Remzi), Türk şair ve yazar (Kayseri 1872 - İstanbul 1944). Kayseri mevlevihanesi şeyhi Süleyman Ata- ullah’ın oğluydu. Kayseri idadisi’nde ahlak ve din dersi okuttu; mevlevihanede farsça öğretti, Gülistan, Bostan, Mesnevi gibi farsça yapıtları konu edinen dersler verdi. Konya, Kütahya, Halep mevleviha- nelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Birinci Dünya savaşı'nda Filistin cephesi' ne giden mevlevi taburuna katıldı. Eme- vi camisi'nde üç yıl mesnevi dersi verdi. 1919'da Üsküdar mevlevihanesi’ne şeyh oldu.Meclis i meşayih’te üyelik, Medreset’ül-irşat’ta tasavvuf müderrisliği yaptı. Tekkelerin kapatılmasından sonra Üsküdar Selimağa kitaplığı'™ yönetti. Yapıtlarından Tuhtet-üs-saımin Sultan Velet' in oruç hakkındaki kasidesinin açıklama sidir. Ayıne-f Seyyit Sırdan, Mırat-ı Zeynel- abidin, Tarihçe-i aktab, tasavvuf ve tarikat adamlarıyla ilgili yaşamöykülerini derler. Gülzar-ı aşk farsçadan, Rehnüma -yı marifet arapçadan çevrilme tasavvuf içerikli kitaplardır. Farsça öğretmek için bir dilbilgisi kitabıyla manzum bir farsça sözlüğü vardır. Şiirleri Bergüzar adlı kitabı ndadır.

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀

Benzer Konular

16 Eylül 2010 / ener Tiyatro tr
20 Mayıs 2012 / Jumong Tiyatro tr
11 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr
20 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Siyaset tr
16 Mayıs 2016 / perlina Müzik tr