Arama

Yasunari Kavabata

Güncelleme: 13 Ağustos 2012 Gösterim: 2.411 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Yasunari Kavabata (1899-1972)

Sponsorlu Bağlantılar
Yalnızlık temasını işleyen öykü ve romanlarıyla çağdaş, geneleneksel edebiyat kurallarını birleştiren Japon yazar Yasunari Kavabata, bir doktorun oğlu olarak 11 Haziran 1899'da Osaka'da dünyaya geldi. Çok zor bir çocukluk dönemi geçirdi. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Kavabata, büyükannesi ve büyükbabasının yanına yerleşti ancak kısa bir süre sonra onları yitirdi. Bu kez amcasının himayesine verildi. Yaşadığı denemiyleri ve ruh halini kağıda dökerek yalnızlığını bir parça olsun gidermeye çalıştı. 1915'te kendi güncesi niteliğini taşıyan 16 Yaşındaki Delikanlının Güncesi'ni yazdı. 1925'te yayınlanan bu yapıtında yazar, büyükbabasının ölümünü anlatır. 1920'de Tokyo'da okumaya başladığı İngiliz Edebiyatı bölümünden ayrılarak Japon Edebiyatı bölümüne kaydını yaptırdı. Okula devam ettiği yıllarda bir öğrenci gazetesi çıkardı ve günlük gazetelerde yayınlanmak üzere eleştiriler yazdı.

Kavabata, üniversiteden mezun olduğu 1924 yılından sonra yeni Duyumculuk akımına bağlı olan Bungei Jidai adlı derginin kuruluş aşamasına katıldı. Bu dergi etrafında toplanan genç yazarlar topluluğu, Avrupa'nın avangart sanat ve edebiyatına yakınlık duyarak naturalizmi reddediyorlardı. Buna karşılık duygu ve sezgileri konuların odak noktasına yerleştiren stili benimsemekten de geri durmuyorlardı. Kavabata ilk öykü kitabı olan Izu'nun Küçük Dansözü'nü güncesinden bir yıl sonra yayınladı. Öyküsünde üniversite öğrencisi bir gencin çıktığı yolculuk sırasında tanıdığı dansöz kızla olan ilişkisini ve ona karşı duyduğu aşkı anlattır. Ancak Kavabata kahramanlarını mutlu sona layık bulmayarak melankolik unsurların da etkisiyle gençleri birbirinden ayırır.

Yazar 1930'lu yılların başlarında A.'dan Gelen Kurenai Topluluğu adlı epizotlu romanında Tokyo'nun eğlence merkezlerini fon olarak seçer. Kahramanının insanlarla olan ilişkisine son verip, bundan böyle hayvan yetiştirmeyi tercih eden bir karakteri anlattığı Kuşlardan ve Hayvanlardan adlı öyküyü yayınlayan Kavabata, 1935'ten başlayarak 12 yıl boyunca tefrika halinde basılan Karlar Ülkesi adlı epizotlu romanını yayınladı. Kırsal kesimden gelen bir geyşa'nın kentte yaşayan ve çok yüksek manevi değerlere sahip olan bir burjuvaya duyduğu umutsuz aşkı anlatan bu yapıtta konu yüzeysel bir önem taşımaktadır ve Kavabata hayatın düş kadar uçucu olduğunu gözler önüne sererek kendi edebi stilini oluşturmuştur. Duygulara çok yüksek bir duyarlılık katarak herşeye hakim olan melankoliyi çok ince biçimde yansıtırken, Karlar Ülkesi'nde lirik doğa tasvirlerine de yer vermiştir. Yas ile ölümün her zaman kendini hissettirdiği güzelliğin geleneksel biçimde resim gibi anlatıldığı yapıtlarında estetik her zaman merkezi konumdadır.

Japon PEN Kulübü Başkanlığı'nı üstlenen ve bu görevi 17 yıl gibi uzun bir dönem sürdüren Yasunari Kavabata, Karlar Ülkesi'ni tamamladıktan dört yıl sonra insanların güzelliğin çekiciliğine aşırı biçimde kapıldıkları zaman başlarına gelebilecek alçalmayı ve suçu anlattığı Bir Beyaz Turna'yla bir kez daha okurlarıyla buluştu. Aynı temadan hareketle kadınların güzelliğine esir olan bir öğretmenin portresini çizdiği hikayesi Göl'ü kaleme alan yazar, bilinçakımı tekniğiyle ve sanrıların anlatılmasıyla kahramanlarının bilinçaltını gözler önüne seriyordu. Kavabata'nın başyapıtı olarak değerlendirilen ve yaşlı Shingo'nun iki çocuğunun evliliğinin kötü gitmesinden endişe ederek onlara yardım etmeye çalışmasını anlatan Yama no oto ise doğaya duyulan köklü duygularla yardımseverlik gibi eski Japon geleneklerinin önplana çıkarıldığı bir özellikler taşımaktadır.

Basit olduğu kadar geçekçi nitelikler taşıyan konularını düşler ve geriye bakışlarla birleştiren yazar, yapıtlarındaki tiplemelerin duygusal iç dünyalarını lirik doğa tasvirleriyle vurgulamaya çalıştı. Yaşı geçkin bir adamın geceyi güzel bir kadınla geçirmek amacıyla geneleve gitmesini konu ettiği Uyuyan Güzel adlı öyküsüyle yalnızlığı ve izolasyonu dile getirmeye çalıştı. Son öyküsü Tek kolda insanlararası ilişkilerin askari düzeye indirildiği bir dünya portresi çizen yazar 1968'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne sahip oldu. Yasunari Kavabata Nobel Ödülü'nden dört yıl sonra 16 Nisan 1972'de Zushi'de intihar ederek hayatına son verdi.

Eserleri
  • Roman: A.'dan Gelen Kurenai Topluluğu (Asakusa Kurenaidan, 1930), Karlar Ülkesi (1935-1947), Bir Beyaz Turna (Sembazuru, 1951), Yama no oto,
  • Öykü: Izu'nun Küçük Dansözü (Izo no odoriko, 1926), Kuşlardan ve Hayvanlardan (Kin ju, 1933), Göl (Mizuumi, 1954), Uyuyan Güzel (Nemureru bijo, 1961 ), Tek Kol (Kataude, 1964)
  • Günce: 16 Yaşındaki Delikanlının Güncesi (Jurokusai no nikki, 1925)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 22 Nisan 2009 20:12
Biyografi Konusu: Yasunari Kavabata nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Haziran 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yasunari Kavabata
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Yasunari Kavabata 1899'da Osaka'da doğdu. 1924'te Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'ni bitirdi. İlk romanı 'İzu Dansözü' ile üne kavuştu. Japonların geleneksel düşünce tarzını yansıtması ve konularını hikâyeleştirmekteki ustalığı ile dikkat çekici olan Kavabata, özellikle 1950'den sonra dünya çapında tanındı. Hayatı, insanın içinde sürüklendiği bir akım, bir rüzgâr diye niteleyen Kavabata 1972'de intihar ederek yaşamına son verdi.
1968'de 'Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.
Ad:  Kawabata_Yasunari.jpg
Gösterim: 256
Boyut:  25.2 KB
  • Doğum: 14 Haziran 1899, Osaka, Japonya
  • Ölüm: 16 Nisan, 1972, Kamagura, Kanagava, Japonya
  • Milliyet: Japon
  • Meslek: Roman yazarı, kısa hikâye yazarı
  • Önemli ödülleri: Nobel Edebiyat Ödülü 1968
Yasunari Kavabata (Japonca: 川端 康成; d. 14 Haziran 1899 – ö. 16 Nisan 1972), Japon yazar. Onun duygu yüklü düz yazı tarzı Japonya'ya ilk Nobel Edebiyat ödülünü getirmiştir. Önemli eserlerinden bazıları "İzu Dansözü" (1926) ve "Kardan Ülke" (1934)'dir.

Hayatı
Kavabata Osaka'da doğdu ve iki yaşında yetim kaldığından büyükbaba ve büyükannesi yanında büyüdü. Teyzesi tarafından büyütülen bir kızkardeşi vardı. Kavabata'nın büyükannesi, o yedi yaşındayken öldü ve büyükbabası da, o on beş yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Ebeveynlerinin ölümünden beri sadece bir kez kızkardeşini gördü. Tüm akrabalarını yitirdikten sonra annesinin ailesi yanına taşındı. On sekiz yaşından önce Tokyo'ya gitti ve Tokyo İmparatorluk Üniversitesi yönetimi altındaki liseye kaydını yaptırdı. 1920'de liseyi bitirip Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'nde okumaya başladı.
Gazeteci olarak çalışmaya başladığında yazmaya da devam ediyordu. II. Dünya Savaşı'nın ateşli askeri ortamına katılmayı reddetti. Savaş ortamının etkileri yazılarında görülmektedir.
Kavabata 1972'de gazla intihar etti. İntiharıyla ilgili pek çok gerekçe öne sürülmüştür. Bunlar arasında zayıf sağlığı, gayri meşru bir aşk hikâyesi veya arkadaşı Yukio Mişima'nın intiharının üzerindeki etkisi gibi pek çok teori bulunmaktadır. Mişima'dan farklı olarak Kavabata ardında not bırakmadığı için intiharının tam nedeni gizli kalmaya devam etti.
"Karlar Ülkesi" adlı kitabını 12 senede tamamladı. 1968'de "Bin Beyaz Turna" adlı kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.


Eserleri
  • The Dancing Girl of Izu (Izu no Odoriko 1926, İngilizce tercümeler 1997)
  • Snow Country (Yukiguni, 1935-1937, 1947)
  • The Master of Go (Meijin, 1951-4; İngilizce tercümesi 1972)
  • Thousand Cranes (Senbazuru, 1949-52)
  • The Sound of the Mountain ( Yama no Oto, 1949-54)
  • The Lake (novel, The Lake Mizuumi, 1954)
  • The House of Sleeping Beauties (1961)
  • The Old Capital (Koto, 1962; English translation 1987, 2006)
  • Palm-of-the-Hand Stories
  • Beauty and Sadness (novel)|Beauty and Sadness ( Utsukushisa to Kanashimi to, 1964)
Türkçede Yasunari Kavabata
  • Bin Beyaz Turna
  • Go Ustası
  • Kiyoto
  • Kiraz Çiçekleri
  • Karlar Ülkesi
  • Uykuda Sevilen Kızlar

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Yasunari Kavabata
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1899 Osaka - 1972 Kamakura)
Japon romancı. İki yaşında yetim ve öksüz kalınca, büyükbabasının yanında büyüdü. İngiliz ve Japon edebiyatı öğrenimi gördüğü Tokyo Üniversitesi'ni 1924'te bitirdi. İki sanat dergisi çıkardı. Eleştirmenlik yaptı. "Japon Sanat Akademisi" üyesi oldu. 1949-1965 yıllarında, Japon Pen Club başkanlığı yaptı. Önemli yapıtlarını 1945'ten sonra yayımladı. 1968'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. 1972'de intihar etti. Tüm yapıtlarına, yalnızlık ve ölüm temaları egemen oldu. Ona göre yaşam, insanı sürükleyen bir rüzgâr ve bir akıntıydı. Dadacılık, kübizm, dışavurumculuk gibi akımları Haiku edebiyatına uygulamaya çalıştı. Önemli yapıtları: "İzu no Odorika" (İzu Dansözü, 1926), "Niji" (Gökkuşağı, 1934), "Jürokusai no Nikki" (On Altı Yaşında Bir Çocuğun Günlüğü, 1948), "Sembazuru" (Bin Beyaz Turna, 1951), "Yama no Oto" Kışta Bir Kiraz Ağacı, 1954), "Nemureru Bijo" (Uyuyan Kız, 1961), "Koto" (Kyoto, 1961).
In science we trust.