Arama

Rafael Alberti

Güncelleme: 18 Temmuz 2015 Gösterim: 8.904 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
(1902-1999)
Zengin bir bağcının oğlu olarak dünyaya gelen dünyaya gelen Rafael Alberti, geçirdiği ağır bir rahatsızlık yüzünden öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Tüm zamanını şiir yazmaya ayıran Alberti, daha ilk şiir kitabıyla Garcia Lorca'nın yanı sıra yeni halk şiirinde büyük bir yetenek olduğunu kanıtladı. Jimenez'in dürtüsüyle, İspanyol Barok şiirinin, özellikle de Gongora'nın imge ve biçim dünyasını gerçeküstü öğelerle bir araya getiren şairin, gerçeküstücü özellikler taşıyan erken yapıtlarının doruk noktasını insanın kendi gücünü ve özlemlerini görsel bir biçimde yansıtan Melekler Üstüne adlı kitabı oluşturur.
Sponsorlu Bağlantılar

1930'lardan sonra şiirini giderek siyasi düşüncelerinin bir aracı olarak kullanan Rafael Alberti, Estramadura Köylüleri adlı eserinde bunu açık biçimde ortaya koymuştur. Daha sonra Fransa, İtalya, Almanya ve Sovyetler Birliği'ne gezilere çıktı. 1932'de Berlin Üniversitesi'nde Çağdaş İspanyol Halk Şiirleri üzerine bir konuşma yaparak çağın edebi hareketlerine ilişkin görüşlerini ortaya koymuştur. 1936'da Garcia Lorca ve Jose Bergamin'le birlikte faşizme karşı aydınlar birliğini kurarak faşizme karşı yeni kaleme alınmış birçok halk romanslarının yayınlandığı El Mono Azul adlı söz konusu birliğin yayın organı olan dergiyi çıkarmıştır. İspanyol Özgürlük Savaşı yıllarında Cumhuriyetçilerin yanında yer alan yazar, bir süre Las guerillas teatrales adlı gezici sahnenin yönetiminde görev almıştır. Tiyatro ile çeşitli etkinliklere katılırken bir yandan da devrimci romanslar yazmayı sürdürmüştür. Altolaguirre'le birlikte İspanyol faşizmine karşı halk anonim romanslarını toplayan Rafael Alberti, 1939'da Fransa'ya bir yıl sonra da Arjantin'e yerleşmiştir.

İspanya dışındaki ülkelerde yaşadığı dönemde yazdığı şiirleir Karanfil ve Kılıç Arasında adlı kitapta toplamıştır. Bu kitapta nesnel anlatım biçimlerine yöneldiği kadar, yapıtlarının çizgisini bir adım daha öteye taşıyarak uzaktaki yurduna ilişkin sevecen anıları ele alır. Dünya barış hareketinin en ünlü simalarından biri olan İspanyolların ünlü kalemi Rafael Alberti, Ekim 1999'da yaşamını yitirmiştir.

Eserleri
Şiir: Su ve Toprak (El Marinero en tierra, 1925), Aşık (La Amante, 1925), Erken Sabah Vakti (El alba del alheli, 1927), Kireç ve Türkü (Cal y canto, 1927), Melekler Üstüne (Sobre los angeles, 1927), Estramadura Köylüleri (Campesinos de Estramadura, 1933), Avrupa Üzerinde Dolaşan Hayalet (Un fantasna recorre Europe, 1933), Sokaktaki Şair (El poeta en la calle, 1936), Madrid'in Savunucusu Hans Beimler (Hans Beimler, defensor de Madrid), İspanya Savaşı Romansı (Romancero General de la guerra de Espana, 1937), Karanfil ile Kılıç Arasında (Entre el clavel y la espada, 1941), Sel (Pleamar, 1944), Yaşanmış Bir Yaşamın Geriye Dönüşü (Retornes de lo vivo lejano, 1952), Her Saat Açık (Abierto a todas horas, 1964)

Oyunlar: El adefesio (1944), Prado Müzesi'nde Savaş Gecesi (Noche de guerra en el Museo del Prado, 1956)
Anı: Yitik Koru (La arboleda pardida, 1959)
Son düzenleyen KisukE UraharA; 23 Nisan 2009 19:23
Biyografi Konusu: Rafael Alberti nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  450px-Alberti002.jpg
Gösterim: 178
Boyut:  43.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Rafael Alberti

Doğumu: 1902, Puerto de Santa Maria/C‡diz
Ölümü: 1999, Madrid/İspanya
İspanyol şairi.

Doğduğu kentteki Cizvit okulunda eğitim gördükten sonra 1917'de Madrid'e gitti. Kübist ressam olarak çalışmaya başladı, sergilere katıldı. Garcia Lorca, Bunuel ve Dali ile arkadaşlık kurdu. İlk şiir kitabı "Marinero en Tierra" (Denizde ve Karada) ile Ulusal Edebiyat Ödülü'nü kazandı (1925).

İlk şiirlerinde Garcia Lorca ile birlikte "neopopularismo" (yeni-halkçılık) akımı içerisinde yer aldı. Gongora gibi klasik, A. Machado ve J. R. Jimenez gibi modern şairlerden etkilendi. 1929'da yayımlanan "Cal y Canto"da (Kireç ve Şarkı) İspanyol barok şiirinin, özellikle Gongora'nın imge ve biçimlerini gerçeküstücülüğün ögeleriyle birleştirir. Aynı yıl çıkan "Sobre los Angeles" (Melekler Üzerine, 1929), gerçeküstücü şiirin doruk noktalarındandır ve Alberti'nin politik olmayan şiiri içinde başyapıt niteliği taşır. "Cal y Canto" ile (1929) başlayan bunalım şiirinin burada daha da keskinleştiği görülür. Yetkin bir biçim ve soyutlama ile, acılarıyla baş başa kalan insanoğlunun yalnızlığını, korku ve tehdit altında geçirdiği süreçleri yansıtır.

1931 yılında İspanya Komünist Partisi'ne giren şairin sanatı "Consignas" adlı yapıtıyla siyasal nitelik kazandı. 1936'da Garcia Lorca ile Antifaşist Aydınlar Birliği'ni kuran Alberti, İspanya İç Savaşı sırasında cumhuriyetçi ordunun saflarında yer aldı; gezici bir tiyatro grubu olan "Las Guerillas Teatrales"i yönetti ve halk arasında çok yaygınlık kazanan, şarkı olarak söylenen devrimci şiirler kaleme aldı.

İç savaştan sonra 1939'da Fransa'ya, oradan da Amerika'ya giden şair 1940'tan sonra Arjantin ve Uruguay'da yaşadı. 1957'de Roma'ya yerleşti. Sürgündeki yapıtlarında insancıl ve nesnel bir anlatım ağır basar. Roma'ya yerleştikten sonra ressamlığı ve şairliği bir arada yürüttü, 1976'da İspanya'ya döndü. 1977'de Cadiz'den komünist partisi adayı olarak milletvekili seçildi. Bir süre sonra bu görevinden ayrıldı. Şairin şiirlerinden yapılan bir derleme "Sürgünden Şiirler" (1978) adıyla Türkçede yayımlandı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
18 Temmuz 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALBERTİ (Rafael), İspanyol yazar ve ressam (Puerto de Santa Maria 1902). Göngora’ya ve XV. yy. cancionero'larına hayran olan Alberti, ilk eserlerinden başlayarak resim çalışmalarından kaynaklanan (ilk sergisi 1920) ince biçim anlayışıyla halktan aldığı esini bir araya getirdi (el Alba del alhelı. 1927; Cal y canto, 1929). Ama 1929’da yayımlanan, gerçeküstücülüğün etkisindeki yapıtlarında (Sobre los angelos ve Sermones y moradas) derin bir iç bunalıma düştüğü sezilir. Bu bunalım, sanatını “halkın hizmetine” sunan ve İspanyol komünist partisi'ne üye olan şairin siyasal bir görüşü benimsemesine yol açtı. Bununla birlikte Alberti, El hombre deshabitada (1931) adlı yapıtında, modern dünyada insanın yabancılaşmasını kınarken, Fermıh Galan'da karşımıza kahraman olarak II. Cumhuriyetin ilk şehitini çıkardı. Alberti bundan sonra mücadeleye öncelik veren yapıtlar yazdı, iç savaş sırasında Antifaşist aydınlar birliği’nin eylemlerine katıldı ve "koşulları yansıtan" oyunların yanı sıra (Radio-Sevilla, 1938), sınıfından kopmuş genç bir burjuva olarak kendi yaşamından esinlenerek yazdığı bir dram (De un momento a otro) ile aynı dram üzerinde otobiyografik bir anlatı (la Arboleda perdida, 1942). kaleme aldı. 1939'da Paris’e, ardından Arjantin'e sürgüne gitti. Şiirleri kimi zaman feodal ve mistik Ispanya’yı anımsatan dokunaklı bir lirizme büründü (Entre el clavel y la espa- da, 1941; Pleamar, 1944; Ora maritima,
1953). Ama dramatik anlatıma ağırlık veren yapıtlarında (El trebol Honda, 1944; te Gallarda, 1945; Noche de guerra en el museo del Prado, 1956), insanın özgürlüğünü yabancılaştıran her şeye başkaldırması gerektiğini savundu (Coplas de Juan Panadero, 1959). Çin’e bir yolculuk yaptı (Sonrıe, China, 1958; karısı Mana Teresa Leon’un düzyazılarının da şiir aralarında yer aldığı şiirsel anlatılar), daha sonra Roma’ya yerleşti ve bundan böyle ressamlığı (1965'te Roma’da V. Raseg- na figüratif sanat eserleri yarışmasında, gravür dalında birincilik ödülü aldı; 1969'da "Abece’nin lirizmi" adlı bir sergi açtı) ve şairliği bir arada yürüttü.
1976'da ispanya'ya döndü. 1977'de komünist partisinin adayı olarak Cadiz’den milletvekili seçilen Alberti, bir süre sonra, kendini sanatına adamak için bu görevinden ayrıldı.
MsXLabs & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

18 Temmuz 2015 / KisukE UraharA Sanat ww
22 Ekim 2015 / Jumong Müzik ww
13 Ekim 2015 / Jumong Bilim ww
19 Temmuz 2015 / Jumong Edebiyat ww