Arama

Wystan Hugh Auden

Güncelleme: 1 Haziran 2011 Gösterim: 2.370 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
16 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
(1907-1973)
İngiliz edebiyatının önde gelen şairleri arasında bulunan Wystan Hung Auden, 21 Şubat'taYork şehrinde doğdu ve dünyaca ünlü eğitim kurumları arasında yer alan Oxford'ta eğitim gördü. Bir süre öğretmenlik yaptıysa da 1935'ten itibaren serbest yazar olmaya karar verdi. İspanyol özgürlük savaşı sırasında sağlık görevlisi olarak cepheye gitti ve Cumhuriyetçiler safında yer aldı. 1939 yılında ABD'ye yerleşti. Kaliforniya'da Christopher W. B. Isherwood ve Aldous Leonard Huxley ile birlikte Uzakdoğu dini ve metafiziğini incelemek üzere gizemli bir dernek kurdu. 1945 yılında Birleşik Devletler vatandaşlığına geçerek çeşitli üniversitelerde edebiyat öğretmenliği; 1956'dan itibaren beş yıl boyunca Oxford Üniversitesi'nde şiir sanatı profesörlüğü yaptı.
Sponsorlu Bağlantılar

Dünyayı saran ekonomik bunalım ve gitgide güçlenen faşizm karşısında tavır almak gerektiğinden yola çıkarak sol görüşe yönelen Auden, toplumcul anlayışla hareket ederek bunalımın atlatılabileceğine inanan şairler grubunun içinde yer aldı. Bu grupta St. Spender, C.D. Lewis ve L. MacNeice de bulunuyordu. Auden, "Şiirler", "Konuşmacılar", "Bak Yabancı" adlı şiirlerini bu dönemde yazmıştır. Hatta İspanya'da bulunduğu sıralarda kaleme aldığı "İspanya" adlı sarsıcı şiiri bütünüyle faşizmle mücadeleye ayrılmıştır.

Wystan Hung Auden sadece şiire değil tiyatroya da meraklıydı. Gerek "Ölüm Dansı" adıyla yazdığı, gerekse Isherwood'la birlikte kaleme aldığı oyunlarda toplumsal-eleştirel ve yergisel bir üslup benimsemiştir. Oyunlarında modern bir teknik kullanmış, koşukla günlük dili kaynaştırma çabası içine girmiş ancak her nedense oyunları Auden'in beklediği başarıyı elde edememiştir. "Derinin Altındaki Köpek", "F 6'nın İnişi" ve "Sınırda" gibi oyunlarda ise yazar metafizik ve psikanalist öğeleri harmanlayarak kapitalist dünyadaki anlamsızlığı ve boşluğu anlatmaya çalışmıştır. Ancak o ve onun gibi düşünen edebiyatçılar 1930'lu yılların sonlarında ilerici bir tutum sergilemeye başlamışlardır. Eserleri arasında opera metinleri de bulunan yazar 'Sihirli Flüt' ile Goethe'nin 'İtalya Yolculuğu' adlı kitaplarını İngilizce'ye çevirmiştir.

Gerek 'Tedirginlik Çağı' başlığını taşılan şiiriyle gerekse oyunlarıyla varlığın boşluğunu ve varoluş tedirginliğini dile getirmesi nedeniyle 'Tedirginlik Şairi' olarak edebiyat tarihine geçen Wystan Hung Auden, Viyana'da yaşamını yitirmiştir.

Eserleri
Şiirler: Bir Başka Zaman (Another Time,1940), Çifte Adam (The Double Man 1941), Yeni Yıl Mektubu (New Year Letter 1941), Şimdilik (For the Time Being 1944), Achilleus'un Kalkanı (The Shield of Achillis 1955), Clio'ya Saygı (Homage to Clio, 1960), Ev Üstüne (About the House, 1965), Duvarsız Kent (City Without Walls, 1969)
Deneme: Azgın Sel (The Enchafed Flood 1955), Yapmak, Bilmek ve Yargılamak (Making, Knowing and Juding 1956), Boyacının Eli (The Dyer's Hand, 1963)
Son düzenleyen KisukE UraharA; 24 Nisan 2009 20:01
Biyografi Konusu: Wystan Hugh Auden nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Aralık 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Wystan Hugh AUDEN (1907 - 73)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

20. yüzyılın İngilizce yazan şairlerinin önde gelenlerinden biri olan Wystan Hugh Auden, İngiltere'nin York kentinde doğdu. Oxford'da, Christ Church'de eğitim gördü. Bir yıl kadar Almanya'da kaldı. 1930'larda, aralarında Stephen Spender, C. Day Lewis ve Louis MacNeice'in bulunduğu şairler grubuna katılarak onları önemli ölçüde etkiledi. Bu grubun şairlerinin yalın bir dil kullanarak yazdıkları şiirlerinde, insanların yaşamına, çalışmalarına ve makinelere değiniliyordu. Sosyalizm ve insanların kardeşliği düşüncelerine yürekten bağlı olan Auden ve arkadaşları, günün toplumsal sorunlarına ve siyasal durumuna ilişkin pek çok yazı yazdılar. Auden, Karl Marx'ın yazılarıyla ve psikanalizle çok ilgilendi. 1930'larda "Poems" (1930; Şiirler), "The Dance of Death" (1933; Ölüm Dansı) ve "Look, Stranger" (1936; Dinle, Yabancı) adlı kitaplarını yayımladı.
İspanya'da iç savaş çıkınca, Auden bir gezici hastane birliğinde görev alarak savaşa gitti ve deneyimlerini, yazdığı güzel şiirlerinde dile getirdi. Daha sonra Çin'e giderek, Çin-Japon Savaşı sırasında savaş muhabirliği yaparken, bir yandan da bu savaşa ilişkin şiirler yazdı. 1939'da ABD'ye yerleşen Auden, 1946'da ABD yurttaşı oldu. Öğretmenlik yapmak amacıyla sık sık İngiltere'ye gitti ve yaşamının son yıllarını burada geçirdi.
Auden din, psikoloji ve insanın varoluş sorunları gibi konularla da ilgilendi. Birçok şiirinde mizah öğesinin ağırlık taşımasının yanı sıra şiirleri bazen acı ve alaya bir yaklaşımı yansıtsa da, çoğu zaman neşe saçar.
Auden, şiirin yanı sıra gezi kitapları, oyunlar ve bazı yazarlarla ilgili eleştiriler de yazmıştır. Oyunlarının içinde en iyisi Christopher Ishenvood'la birlikte yazdığı "The Ascent of Fö"dır (1936; Fö'nın Yükselişi). Auden ayrıca, Benjamin Britten ve Igor Stravinski gibi bestecilerle de birlikte çalışmıştır. Stravinski'nin bir operasına yazmış olduğu libretto (sözler), bu türdeki çalışmalarından biridir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Wystan Hugh Auden

Doğum: 1907, York
Ölüm: 1973, Viyana
İngiliz şairi.

Öğrenimini Oxford'da yaptı. Orada "Pylon Poets" adını taşıyan burjuva aydınlar grubunun başı oldu. Yunan edebiyatı, eski İngiliz şiiri ve İzlanda efsaneleriyle (Saga) yakından ilgilendi. 1928-1929 yıllarını Berlin'de geçirdi. Daha sonra İngiltere'de öğretmenlik yaptı. 1935 yılında Thomas Mann'ın kızı Erika Mann ile evlenerek bir süre Almanya'da yaşadı. 1937'de Cumhuriyetçilerin yanında İspanya İç Savaşı'na katıldı. Faşizme karşı savaşa çağıran "Spain" (İspanya) adlı uzun şiirini burada yazdı. 1938'de Çin-Japon Savaşı sırasında Çin'e giden Auden, edindiği izlenimleri, İsherwood ile birlikte yayımladığı "Journey to a War" (Bir Savaşa Yolculuk) adlı gezi kitabında dile getirdi. 1939'da Amerika'ya göç ederek Amerikan yurttaşlığına geçti. Bu andan başlayarak komünist ideolojiden koptuğu görüldü. Toplumcu eğilimlerini büsbütün bırakmamakla birlikte, dinsel konuların yanı sıra, alaycı ve kuşkucu bir yaklaşım giderek ağır basmaya başladı. 1948'de Pulitzer Ödülü'nü aldı. Auden, köktenci bir yenilik yanlısı olarak Anglosakson şiirini derinden etkiledi.

Başlıca yapıtları:
  • "Poems" (Şiirler, 1930),
  • "The Orators" (Konuşmacılar, 1932),
  • "The Dance of Death" (Ölüm Dansı, 1933),
  • "Another Time" (Bir Başka Zaman, 1940),
  • "The Age of Anxiety" (Korku Çağı, 1947),
  • "The Shield of Achilles" (Akhilleus'un Kalkanı, 1955),
  • "Collected Shorter Poems 1930-1944" (Toplu Kısa Şiirler, 1930-1944, 1955),
  • "Collected Longer Poems" (Toplu Uzun Şiirler, 1968).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

14 Ekim 2016 / KisukE UraharA Sinema ww
29 Ekim 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
4 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
29 Ekim 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
25 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww