Arama

Gerard de Nerval

Güncelleme: 15 Ekim 2013 Gösterim: 4.282 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
19 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Gerard de Nerval

Sponsorlu Bağlantılar
443px GC3A9rard de Nerval
Gerard de Nerval, (d. 22 Mayıs 1808 – ö. 26 Ocak 1855). Gérard Labrunie 'nin yazılarında kullandığı ismidir. Romantizmin en güçlü temsilcisi olan Fransız; şair, yazar ve gezgindir. Birçok defa Türkiye'ye de uğramış, İstanbul'un en çok mezarlıklarını beğenmiştir. Dünya edebiyat tarihinin en önemli şairlerinden ve yazarlarından biridir.

Hayatı

Paris'te doğan Nerval iki yaşındayken, annesi Silesia'da vefat eder. Babası, Napolyon'un ordusunda askeri doktordur. Amcası, Antoine Boucher'in yanında; Valois bölgesinin kırsal kesimi olan Mortefontaine'de yaşar. Babasının 1814 yılında savaştan dönmesi üzerine tekrar Paris'e gönderilir. Bir çok defa, Valois tarlalarına geri dönen Nerval, Valois şarkıları ve efsanelerini bu dönemde yaratır.
Çevirmenlik hevesi, Goethe'in Faust (1828) eseriyle başlar ve bu O'nu ünlü eder. Goethe'nin de takdirlerini alan Nerval, 1840'lı yıllarda da Heinrich Heine'nin şiirlerini Fransızca olarak sunar.
Üniversite'ye gittiği 1820'li yıllarda Theophile Gautier ve Alexander Dumas ile dost olur. Nerval'in şiirleri Romantik Deizm içerir; bu dönemde hayranları arasında Victor Hugo da bulunmaktadır.
Dönemin Mason dünyasının önemli şahıslarından olan Nerval, uyuşturucu madde bağımlısı olmuş; 1841 yılı itibariyle birkaç kez akıl hastanesinde yatmıştır. Görevi vesilesi ile birçok ülke gezen Nerval, hiçbir şehirde yerleşik bir hayat sürememiştir. O'nun Paris'de 1820'li yıllarda, Lüksemburg ve Hollanda'da da 1830'lu ve 1840'lı yıllarda yaşadığı aşkları şiirlerine de yansımıştır.
1855 yılında, 47 yaşındayken Paris'te bir parkta ilk aşık olduğu kadını ailesi ile piknik yaparken görür. Çocuklarıyla mutlu olan babanın yaşamını kıskanarak tekrar bir bunalım içerisine girer. (Başka bir görüşe göre de; ilk aşkını, kocası ile beraber balkonda çocuklarıyla yemek yerken gördüğüdür.) Öldüğü gün, "Sıcak bir kış günü" tasviriyle dünya tarihine geçer.
Teyzesine "bu akşam beni bekleme, çünkü gece kara (siyah) ve ak (beyaz) olacak..." mısralarını içeren bir şiir yazan Nerval kendini bir sokak lambasına asar. (Başka bir görüş de, kendini evinin pencere demirlerinden asarak intihar ettiğidir.) O'nu görmeye gelen şairler, asılmış bedeni karşısında saygı duruşuna geçerler.

Paris'teki Pere Lachaise mezarlığına gömülen Nerval, aşkı için intihar eden ender romantizm dönemi şairlerindendir. Umberto Eco tarafından İtalyanca'ya çevirilmiş olan eserleri İtalyan edebiyatını yönlendirirken; Nerval ayrıca modern sürrealizmin en büyük ilham kaynaklarından biridir.

Başlıca Eserleri
  • 1851 - Voyage en Orient (Doğuya Seyahat) (Kahire ve Beyrut'a yaptığı geziler doğrultusunda yazılmıştır)
  • 1852 - Les Nuits d'Octobre (Ekim geceleri)
  • 1853 - Sylvie (Romantik edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir)
  • 1854 - Les Filles du Feu (Ateşin Kızları) (Küçük hikayelerden oluşmaktadır)
  • 1855 - Aurelia (Romantik edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir)
  • 1856 - Promenades et Souvenirs (Gezintiler ve hatıralar)

Bazı Şiirleri

Fantazya
Bir hava bilirim, dünyalara degişmem:
Bütün Rossini, Mozart, Weber sizin olsun.
Çok eski bir hava, agır, hazin, muhteşem;
Yalnız ben duyarım onda ne varsa füsun!

Ne zaman o havayı dinleyecek olsam
Ruhum gençleşiverir birden iki asır.
On üçüncü Louis devridir, vakit akşam!
Batan günle sararmış bir yamaç uzanır.

Camları kızıla çalan renklerle yanar,
Kiremitten bir şato, köşeleri taştan.
Etrafı çepeçevre baglar, bahçeler, parklar;
Bir dere akıyor çiçekler arasından
Kömür gözlü bir kumral en üst pencerede;
Eskidir geçmiş zaman esvapları eski.
Görmüşlügüm var bu kadını, ama nerede?
Hatırlıyorum, başka bir hayatta belki!

El Desdichado
Ben Zifiri Karanlık,- ben ki dul, -Çaresizim,
Şatosuna el konmuş, ben, Aquitaine prensi
Tek yıldızım da öldü, -şimdi yaldızlı sazım
Taşıyor Melankolinin Kara güneşini.

Mezarındaki güzel, sana geçiyor nazım
Ver bana Pausilippe'i, İtalyan denizini
Nerde Gülle Asmanın kucaklaştığı üzüm
Ver bana yüreğimin hoşlandığı çiçeği

Amour muyum, Phoebus mü ?... Lusignan ya Biron mu?
Öpmüştü Kraliçem, hala kırmızı alnım;
Syrene'in mağrasında tatlı düşlere daldım...

Utkuyla gelip geçtim iki kez Acheron'u
Dile getirdim tek tek çalıp Orphée'nin lirini
Perinin, Ermiş Kızın hazin iniltilerini.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Gerard de Nerval nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Gerard de Nerval
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
(1808 Paris-1855 Paris), Fransız yazar ve şair.
Fransız edebiyatındaki ilk simgeci ve gerçeküstücülerden biridir. İki yaşındayken annesi ölünce, bakımını amcası üstlendi. Valois'da Montefontain'de büyüyen Nerval için, çocukluk yıllarının etkisi büyük oldu. 1820'de Paris'e babasının yanına gitti. Collège de Charlemagne'a girdi; orada şair Théophile Gautier ile tanıştı. Sanatçıların, ressamların, coşumcuların ve bohemlerin devam ettiği kahvelere gidip gelmeye başladı. Alman edebiyatıyla ilgilenmesi de bu döneme rastlar. Goethe'nin "Faust" adlı yapıtını Fransızcaya çevirdi; E. Hoffman'dan etkilenerek yazdığı ve "La Main de Gloire" (Zaferin Eli, 1832) adı altında topladığı öykülerini yayımladı. 1836'da aktris Jenny Colon'a umutsuz bir aşkla bağlandı. İki yıl sonra bir başkasıyla evlenen Jenny, 1842 yılında öldü. Bundan sonra Jenny, Nerval için bir düş kişisi hâline geldi. Nerval aynı yıl (1842) Mısır, Suriye, Lübnan ve Doğu Akdeniz'i gezdi. Bu gezilerinin izlenimlerini, mitolojik ve dinî ögeleri ve simgeleri de içeren yapıtı "Voyage en Orient"da (Doğu'ya Yolculuk, 1843-1851) ortaya koydu. En verimli çağında, ağır ruhsal bozukluklar geçiren Nerval, en az sekiz kez akıl hastanesine yatırıldı. Jenny Colon ile Meryem'i özdeş sayıyordu. 1855'te, Paris'te Vieille Lanterne sokağında bir sokak fenerinin direğine asılmış olarak bulundu.
Nerval, düşleri, gündelik yaşamla doğaüstü olaylar dünyası arasında bir iletişim yolu olarak yorumladı. Yazıları, kendi deneyimlerinin ve düşlerinin, ruh sağlığını tehdit eden fantezilerinin yansıması ve incelenmesiydi. Başlıca yapıtları: "Aurélia" (1853-1854), "Des Filles du Feu" (Ateş'in Kızları, 1854), "Les Chimères" (Kuruntular, 1854).

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

10 Aralık 2015 / virtuecat Felsefe ww
27 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Sinema ww
17 Ağustos 2015 / king nothing Taslak Konular
8 Ağustos 2015 / Safi Sanat ww