Arama

Hermann Hesse

Güncelleme: 21 Haziran 2012 Gösterim: 4.995 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hermann Hesse
1877’de Almanya’nın Calw Kasabası’nda doğdu. 1962 yılında İsviçre’nin Montagnola Kasabası’nda yaşamını yitirdi. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. Ardından Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları geldi. Birinci Dünya Savaşı’nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre’ye yerleşti. İkinci Dünya Savaşı’nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung’un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung’a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir. Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizmi akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 2 Temmuz 2009 09:14
Biyografi Konusu: Hermann Hesse nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Hermann Hesse
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
hesse1
Hermann Hesse (2 Temmuz, 1877 – 9 Ağustos, 1962) Alman yazar ve şairdir.
1877’de Almanya’nın Calw Kasabası’nda doğdu. 1962 yılında İsviçre’nin Montagnola Kasabası’nda yaşamını yitirdi. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. 1904'te serbest yazarlığa başladı. Ardından Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları geldi. I. Dünya Savaşı’nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre’ye yerleşti. 1923'te İsviçre vatandaşı oldu.
II. Dünya Savaşı’nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi.
Jung’un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung’a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir.
Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizm akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı. Eserlerinin büyük bölümü Türkçe'ye çevrildi.
1911'de Hindistan'a yaptığı yolculuk, doğu kültüründen etkilenmesine yol açtı. Eserlerinde kişinin özbenliğini bulmaya çalışmasını işledi. Aynı zamanda, doğunun gizemciliğini yüceltti. Hermann Hesse'nin en önemli eserlerinden birisi olan Bozkırkurdu, toplumun sığ değer yargılarına ve kişiliksiz, yüzeysel yaşamına uyum sağlayamayan bir insanı anlatmaktadır. Hesse bu romanı için, 1961 yılında;
"(...) okurlarımın çoğu Bozkırkurdu'nun öyküsünün insanı kemiren bir hastalıktan ve bunalımdan söz ettiğini ama tüm bunların ölüme ve yokolmaya değil, tersine iyileşmeye yönelik olduğunu anlarsa kendimi mutlu hissedeceğim."
demiştir.

Önemli Eserleri
  • 1904 - Peter Camenzind
  • 1910 - Gertrud
  • 1914 - Rosshalde
  • 1915 - Knulp
  • 1918 - Klingsor'un Son Yazı
  • 1919 - Demian
  • 1922 - Siddhartha
  • 1927 - Bozkırkurdu (Der Steppenwolf)
  • 1930 - Narziss ve Goldmund (Narziss und Goldmund)
  • 1943 - Boncuk Oyunu (Das Glasperlenspiel)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Temmuz 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Herman Hesse

Herman Hesse 1877’de Almanya’nın Calw kasabasında doğdu. İlk şiirini 25 yaşında yazdı. Bunu Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları izledi.

I. Dünya Savaşı’nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre’ye yerleşen, II. Dünya Savaşı’nda kitapları Naziler tarafından yakılan Hesse, bu ortamın, sorunlu aile yaşamının ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung’un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu, Hesse’nin ruhbilime ve Jung’a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi.

İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Sidarta adlı romanlarında özellikle belirgindir.


Das Glasperlenspiel adlı romanından sonra 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü de alan Hesse’nin Doğu Edebiyatı’na olan yatkınlığı ve bu konudaki bilgi ve etkinliği, özellikle 1960 yıllarında Amerika’da canlanan Budizm ve Zen Budizmi akımları sırasında en çok okunan yazarlar arasına girmesine neden oldu.
Hermann Hesse, 1962 yılında İsviçre’nin Montagnola kasabasında öldü.

Sidarta “ isimli eseri, son derece yalın bir dille anlatılmış, olağanüstü bir öykü. Yeni okudum ve etkilendiğim için konuya katkı yapmak istedim.

Sidarta, çeşitli sınavlardan geçtikten, türlü acılara katlanıp, türlü zevkler tattıktan sonra insan olmayı, insanları sevmeyi öğrenen bir insanın öyküsüdür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
21 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hermann Hesse

(1877 Calw - 1962 Montagnola/İsviçre), Alman yazarı. Babası misyoner, annesi Hindistan'da doğmuş bir misyoner kızıydı. Öğrencilik yılları başarısız ve sorunlu geçti. On beş yaşındayken, bulunduğu rahip okulundan kaçtı. Birkaç işe girip çıktıktan sonra Tübingen ve Basel'de kitapçılık yaptı. Kendi yaşantılarını sanat katına yücelttiği ilk romanı "Peter Camenzind" (1904) Hesse'ye yazar olarak yaşama olanağı sağladı. 1911'de Hindistan'a gitti. 1912'de ailesiyle Bern'e taşındı. Ruh hastası olan karısından ayrıldı. 1923 yılında İsviçre vatandaşlığına geçti. Kısa süren ikinci evliliğinden sonra yeniden evlendi. 1946 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Uzak Doğu, Hesse'nin yaşamında çocukluğundan başlayarak etkisini sürdürmüş bir dünyadır. Misyoner örgütünde çalışan babasının konukları ve evde anlatılan Hindistan izlenimleri bu etkinin başlangıcıdır. Hesse'nin gençlik yıllarına ait yapıtları büyük bir sanat yeteneğini müjdelemez.Bunlar şiirsel gerçekçilik geleneğinden yavaşça uzaklaşan yeni coşumcu melankolizmi yansıtan yapıtlardır ve çocukluk, gençlik anılarına yer verirler. Hesse'nin bütün yapıtlarının değişmeyen özelliği, otobiyografik oluşudur. Kendi deyişiyle, yapıtlarının her biri birer "ruh biyografisi"dir ve kendini gerçekleştirişin birer "basamağını" dile getirir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında geleneksel değerlere ve düzene olan güveni sarsılmış, yaşamı birbiriyle bağdaşmayan kutuplar hâlinde görmeye başlamıştır. Hesse'nin tüm yapıtlarında, inanç peşinde koşan bir şairin, içinde bulunduğu gelişim dönemine göre kendisi için bulduğu "çözüm"ler yer alır. Ölümünden sonra bir süre unutulur gibi olan Hesse, 1960'larda özellikle ABD ve İngiltere'de genç okuyucu kitleleri tarafından yeniden keşfedildi. Başlıca yapıtları: "Knulp" (1915), "Demian" (1919), "Siddharta" (1922), "Der Steppenwolf" (Step Kurdu, 1927), "Narziss und Goldmund" (1930), "Das Glasperlenspiel" (Boncuk Oyunu, 1943).

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Nisan 2011 / Jumong Sanat ww
12 Temmuz 2011 / Daisy-BT Bilim ww
22 Eylül 2015 / Safi Müzik ww
1 Temmuz 2015 / nötrino Siyaset ww