Arama

Joseph Conrad

Güncelleme: 9 Mayıs 2011 Gösterim: 5.171 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
22 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Joseph Conrad (d. adı Jòzef Teodor Konrad Korzeniowski; d. 3 Aralık 1857 - ö. 3 Ağustos 1924), Polonya asıllı bir İngiliz yazardı. Ukrayna'da doğdu. Eserlerinin kimisi romantik olarak yaftalanmışsa da Conrad'ın romantizmi belli bir alaycılıkla ve insanın kendi kendini aldatma gücüne dair sağlam bir farkındalıkla dengelenmiştir. Birçok eleştirmence modernizmin öncülerinden kabul edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Conrad, Józef Teodor Konrad Korzeniowski adıyla Ukrayna'nın Berdychiv (eski adı Berdyczów) adlı şehrinde, son derece yurtsever bir Polonyalı asil ailede (Nałęcz hanedanı soyundan) doğdu.

Conrad'ın bir yazar (en çok milliyetçi tragedyalarıyla tanınır) ve Fransızca ile İngilizce çevirmeni olan babası, Çarlık Rusya'ya karşı 1863 isyanlarına destek veren eylemleri nedeniyle Varşova'da Rus yetkililerce tutuklanmış ve Sibirya'ya sürülmüştü. Annesi veremden 1865'de, babası da dört sene sonra Krakov'da vefat etti; böylece Conrad on bir yaşında öksüz kalmış oldu.

Ebeveynlerinin ölümünü takiben, Krakov'da yaşayan dayısı Tadeusz Bobrowski'nin himayesine verildi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 7 Mart 2009 01:30
Biyografi Konusu: Joseph Conrad nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Joseph CONRAD (1857-1924)
MsXLabs.org & Temel Britannica
conradphoto
Sponsorlu Bağlantılar
Joseph Conrad Polonya asıllı olmakla birlikte, yetkin İngilizcesiyle önde gelen İngiliz romancıları arasında yer alır. Çarlık Rusya'sının egemen­liğinde bulunan Polonya Ukrayna'sında dün­yaya geldi. Küçük yaşta anne ve babasını kay­betti. Dayısı tarafından yetiştirildi. Daha çok küçükken denizi tutkuyla seven Conrad bü­yüyünce denizci olmayı düşlerdi. 17 yaşına ge­lince, Marsilya'da bir Fransız gemisine bine­rek yıllarca sürecek bir deniz yolculuğuna çık­tı. 1878'de İngiltere'ye giderek İngiliz ticaret gemilerinde çalıştı. 1886'da İngiliz yurttaşı ol­duktan sonra kaptanlık belgesi aldı. Çoğun­lukla doğu denizlerine açılan gemilerde kap­tanlık yaptı. Bu yolculuklarda gördüğü yerler sonradan yazdığı birçok kitaba esin kaynağı oldu. 1894'te denizciliği bırakarak yazarlığa başladı.
1895'te yayımlanan ilk romanı Almayer's Folly ("Almayer'in Budalalığı") ile An Out­castof the Island (1896; "Adalar Sürgünü") do­ğuda geçer. Asıl ününü, Ölüm Seferi (The Nigger of the "Narcissus"; 1898), Lord Jim (Lord Jim; 1900) ve Typhoon (1902; "Tay­fun") adlı ilginç serüven romanlarıyla kazan­dı. Bir gemide, yaşamdan yalıtılmış insanların kişilik özelliklerinin ve sorunlarının daha açık ve yalın biçimde ortaya çıktığını düşünen Conrad, çoğunlukla roman ve öykülerinin ar­ka planında denizi kullandı. Yaşama yenik düşmüş insanları anlattı. En büyük romanı Nostromo'da (Nostromo; 1904) Güney Ame­rika'daki bir devrimi ele alırken, iyi niyetlerin bile insanları nasıl kötülüğe sürükleyebildiğini gösterir. Kongo'da tanık olduğu, Avrupa'nın Afrika'yı acımasızca sömürmesi karşısında duyduğu tepkiyi Karanlığın Yüreğinde (Heart of Darkness; 1902) dile getirdi. Bir kaptanın serüvenlerini anlatan The Secret Sharer (1912; "Gizli Ortakçı") ise en güzel öykülerindendir.
Geçimini yazarak sağlamak için Conrad bü­yük bir mücadele verdi ve ilk kez ancak 1913'te, Chance ("Fırsat") adlı romanı yayım­landığında tanındı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Joseph Conrad
adı Teodor Jozef Korzeniowski'dir. Sürgün edilen ailesiyle Rusya'ya gitti, bir süre sonra babasıyla birlikte Krakow'a kaçtı. 16 yaşında denizci oldu, 20 yaşında İngiliz uyruğuna girdi. Bu ülke gemilerinde çalışırken, yazarlığa başladı. 1895'te denizciliği bırakıp kendini tümüyle edebiyata verdi. Yapıtlarının çoğuna başından geçen olaylar kaynaklık etti. Flaubert ve Maupassant'ın nesnel tutumu ile Turgenyev, Stevenson ve Henry James'in psikolojik romanlarından etkilendi. Ayrıca, James'in, öyküyü olaylarla ilgisiz üçüncü bir kişiye anlattırma tekniğini de kullandı. Yapıtlarında olaylar ve kişilerarası ilişkiler, cesaret-korkaklık, güven-ihanet gibi karşıtlıklar arasında gelişir, bu karşıtlıklar arasında kahramanlarının çoğunun sonu trajiktir. En tanınmış yapıtı "Lord Jim" (1900), bu özelliklerine iyi bir örnektir. Jim, sürekli kahramanlık düşleriyle yaşayan bir denizcid
ir. Ama fırtınaya yakalanan gemisindeki yolcuları bırakıp kaçar. Bu olayın utancından, ancak yıllar sonra bir başka olayda gözünü kırpmadan canını vererek kurtulur. Conrad'ın kendisi tarafından başyapıtı olarak değerlendirilen uzun öyküsü "Heart of Darkness" (Karanlığın Yüreği, 1902) Kongo Irmağı'nın içlerine doğru yapılan bir yolculuğu, yine bu özellikleri kullanarak anlatır.
Başlıca yapıtları: Roman:
  • "Almayer's Folly" (Almayer'in Deliliği, 1895),
  • "The Nigger of The Narcissus" (Narcissuslu Zenci, 1898),
  • "Nostromo" (1904),
  • "The Secret Agent" (Gizli Ajan, 1907),
  • "Chance" (Fırsat, 1913),
  • "Victory" (Yengi, 1914),
  • "The Rescue" (Kurtuluş, 1920).
Öykü:
  • "Karain" (1889),
  • "Within the Tides" (Med ve Cezir Arasında, 1915)
Ayrıca otobiyografi ve denemeleri de vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Eylül 2016 / Safi Bilim ww
7 Temmuz 2007 / Misafir Spor ww
6 Temmuz 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
7 Aralık 2015 / KisukE UraharA Bilim ww
17 Aralık 2015 / Jumong Moda ww