Arama

Alphonse Daudet

Güncelleme: 20 Mayıs 2016 Gösterim: 17.315 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Fransız Yazar (1840-1897). Alphonse Daudet, Nimes'de bir tüccar ailenin çocuğuydu. Oldukça avare bir gençlik döneminden sonra ailenin iflâsı üzerine on beş yaşında öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Paris'te kendi halinde bir gazeteci olan ağabeyi Ernest'in yanına gitti. Ertesi yıl (1858), yayımladığı bir şiir derlemesi. Sevdalı Kadınlar, onu edebiyat çevrelerine tanıttı. Asıl başarıya, güneydeki gençliğinin ve başkente gelişinin hikâyesi olan Küçük Şey (1868) ve özellikle Provence yöresini sade bir dille canlandıran eğlendirici masallar derlemesi olan Değirmenimden Mektuplar (1869) ile kavuştu.

Sponsorlu Bağlantılar
Taraskon'lu Tartarin, Tartarin Alpler'de, Taraskon Savunması ve Taraskon Limanı ile, Daudet muziplik ve canlılık dolu bir küçük taşra dünyası oluşturmuştur. Böylelikle, karikatüre yakın gülünç bir güney folklorunun doğmasına katkıda bulunmuş oldu.



Son düzenleyen nötrino; 20 Mayıs 2016 10:38 Sebep: KIRIK GÖRSEL / YAZIM YANLIŞI!
Biyografi Konusu: Alphonse Daudet nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alphonse DAUDET (1840-1897)

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  alphonsedaude.jpg
Gösterim: 411
Boyut:  46.4 KB

Fransız öykü ve roman yazarı Alphonse Daudet yapıtlarıyla büyüklerin olduğu kadar çocukla­rın da ilgisini çekmiştir. Güney Fransa'nın Nimes kentinde doğan Daudet'nin çocukluğu sıkıntılar içinde geçti. Sıkıntıları cılız bedenin­den, alıngan yaradılışından ve ailesinin içinde bulunduğu geçim sıkıntısından kaynaklanı­yordu. Gençliğini öğretmenlik, gazetecilik ve tiyatro yazarlığı yaparak geçirdi. Paris'e yer­leştikten sonra bir şiir kitabı yayımlayan Daudet, asıl ününü Değirmenimden Mektup­lar (1866; les Lettres de mon moulin) adlı öykü kitabıyla kazandı. Bu öykülerinde do­ğup büyüdüğü yerlerin doğal güzelliklerini, pırıl pırıl güneşli havasını, insanlarını şiirsel bir dille anlatmıştı. Ardından, gençlik anıla­rından yararlanarak bir dizi öykü ve roman yazmaya koyuldu. Bir Çocuğun Hayatı (1868; Le Petit Chose), Taraşkonlu Tartarin (1872; Les aventures prodigieuses de Tartarin de Ta-rascon), Pazartesi Hikâyeleri (1873; Contes du lundi), Fromont jeune et Risler aîne (1874; "Genç Fromont ile Büyük Kardeş Risler"), Jack (1876), Sapho (1884) gibi başlıca yapıtla­rıyla geniş bir okur kitlesi kazandı.
Oyunlar da yazan Daudet'nin en sevilen oyunu Şehirli Kız (1872; L'Arlesienne) beste­ci Georges Bizet tarafından bestelenmiş, ope­ra olarak da sahnelenmişti.
Alphonse Daudet'nin yapıtları duygulu bir insanın yaşadığı ve düşlediği şeyleri konu alır. Daudet kitaplarını yaşamının belgeleri ola­rak tasarlamıştı. İnce duygulara, düş gücüne, yaşamının acılı ve zor yanlarına iyimser bak­maya, içtenliğe ve yaşama sevincine önem
vermiş, bunları dile getirmek istemişti. Uzun süre Paris'te yaşamasına karşın, doğduğu yörenin toplumsal yaşantısı ve coğrafyası bü­tün yapıtlarına egemendir. Yaşamının son dönemini, ortaya çıkan hastalığının acılarını dindirmek çabaları içinde geçirdi. Güney Fransa'nın pırıl pırıl güneşini, doğasını düşleyip yazarak sıkıntısından kurtulmaya çalışı­yordu. Ama hastalığı aman vermedi ve 1897'de Paris'te öldü.
Alphonse Daudet Doğalcılık (Natüralizm) Akımı'na bağlı olmakla birlikte değişik bir bakış açısı olan yapıtlarında insanların duygu­larına seslenir. Çevresini, kahramanlarını canlı betimlemelerle anlatma­sı, kahramanlarının duygu ve düşüncelerini ustalıkla yansıtması onu Fransız romancıları­nın en büyüklerinden biri yapmıştır. Taraskonlu Tartarin, Jack gibi unutulmaz tipler yaratan Daudet'nin Jack adlı romanından yapılan televizyon filmi dizi film olarak ülke­mizde de gösterildi. Alphonse Daudet'nin yapıtları 1890'dan bu yana Türkçe'ye de çevrilmiş ve çok sevilerek okunmuştur.


MsXLabs.org & Temel Britannica

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alphonse Daudet

Doğum: 1840, Nimes
Ölüm: 1897, Paris
Fransız yazarı.

Sonradan yoksul düşmüş bir fabrika sahibinin oğludur. Güney Fransa'da mutlu bir çocukluk geçirdi. Yazar olabilmek amacıyla Paris'e gitti (1857). Gazetelerde çıkan öyküleriyle tanındı. Figaro gazetesinin sahibi olan Morny Dükü'nün özel sekreteri oldu (1860) ve yazarlığını geliştirmek konusunda ondan büyük destek gördü. Morny'nin ölümü üzerine serbest yazarlığa başladı (1865). Her ikisi de daha sonra yazarlığı meslek olarak seçen iki oğlu oldu. "Les Lettres de mon Moulin" (Değirmenimden Mektuplar, 1868) adlı yapıtıyla ün kazandı.

Zamanının en başarılı yazarlarından olan Daudet'nin yapıtları, konuları bakımından Provence ve Paris'te geçenler olmak üzere ikiye ayrılır. Provence, onun doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği yöredir. Sevimli ve ince bir alay, gerçekçi bir teknik ve canlı bir üslup, yapıtlarının özgün yanını oluşturur. Daudet, ortamı ve yerel renkleri yansıtırken doğaya bağlılığıyla gerçekçidir, ancak insani sıcaklığı ve kahramanlarına gösterdiği duygusal ilgi, onu çağdaş doğalcı yazarlardan ayırır. İlk romanı olan "Le Petit Chose" (Küçük Şey, 1868) lise anılarına dayanır ve dokunaklı bir dille yatılı okul yaşantısını ve bir ailenin zor günlerini anlatır. "Değirmenimden Mektuplar", Provence'ı yerel renkliliği içersinde sergileyen, hoş ve hafif bir üslupla yazılmış öykülerden oluşur. Yazarın bu yapıtının yanı sıra en ünlü ve günümüzde de en çok okunan yapıtlarından biri "Tartarin de Tarascon"dur (Tarasconlu Tartarin, 1872). Bu romanın başkahramanı, Tarascon kasabasının ünlü bir kişisi Tartarin, anlattığı şaşırtıcı ve hayali öykülere inandırıcılık kazandırmak için gerçek serüvenlere atılmak zorunda kalan sevimli bir palavracıdır. Kırk öyküden oluşan "Contes du Lundi"nin (Pazartesi Öyküleri, 1873) büyük bir bölümü, Daudet'nin katıldığı Fransız-Alman Savaşı sırasındaki izlenimlerine dayanan, insanı zayıf ve güçlü yönleriyle sergileyen trajikomik öykülerdir. Paris'te geçen romanları, Zola ve Flaubert gibi yazarların etkisini gösteren, bir ölçüde doğalcı yapıtlardır. Bu dönemin en iyi ürünlerinden biri, genç bir erkekle tutkulu bir kadının ilişkisini konu alan ve geniş psikolojik çözümlemelere yer veren "Sapho" (1884) adlı romanıdır.

Öbür başlıca yapıtları:
  • "L'Arlésienne" (Arlésli Kız),
  • "Jack" (1876),
  • "Le Nabab" (Zengin, 1877),
  • "L'İmmortel" (Ölümsüz Adam, 1888),
  • "Souvenir d'un Homme de Lettres" (Bir Edebiyatçının Anıları, 1888),
  • "Notes sur Ma Vie" (Yaşamım Üzerine Notlar, 1899),
  • "Premier Voyage, Premier Mensonge" (İlk Yolculuk, İlk Yalan, 1900).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

24 Haziran 2008 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
1 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Sanat ww
10 Şubat 2012 / _Yağmur_ Edebiyat