Arama

Rudyard Kipling

Güncelleme: 1 Aralık 2012 Gösterim: 10.054 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ağustos 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Rudyard Kipling
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Rudyard_Kipling.jpg
Gösterim: 752
Boyut:  9.1 KB
Joseph Rudyard Kipling
Joseph Rudyard Kipling (d. 30 Kasım 1865 Bombay, Hindistan – ö.17 Ocak 1936 Londra), İngiliz şair, roman ve hikaye yazarı.
Altı yaşına geldiği zaman, Hindistan’ın ikliminin İngiliz çocuklarının sağlığına iyi gelmeyeceğini düşünen anne ve babası onu İngiltere’de yaşayan bir ailenin yanına gönderdi.
Küçük Kipling'in bu ailenin yanında geçirdiği altı yıl, bedensel ve zihinsel baskılarla doluydu. Sonunda gerçek anne ve babası onu bu eziyetli yaşamdan kurtarıp, Devon'daki bir yatılı okula gönderdi.
İlk tahsilini İngiltere'de yaptıktan sonra Hindistan'a döndü. Lahor'da gazeteciliğe başlayıp, genç yaşta yazıları ile kendini kabul ettirdi. 1889'da İngiltere'ye dönüp Londra'ya yerleşti. İngiliz dilini ustalıkla kullanması, Hindistan'daki hayatı yazılarında konu alması, romantizmle, realizmi birleştirmeyi başarması ona 1907 yılındaki Nobel Edebiyat Ödülünü kazandırdı. İki kez şövalyelik ödülüne layık görüldüğü halde kabul etmedi.
Kipling çocuklar için birçok kitap yazdı. Tüm yazılarında hayata ve insanlara duyduğu bağlılık ve hayranlığı hissettirmeyi bildi. Yarattığı tiplemeler ve öyküler sayesinde, insan yaşamının en derin öğelerini bir portre gibi betimlemeyi başardı.
'Cengel Kitabı' ilk kez 1894 yılında yayımlandı. Bir yıl sonra da öykünün devamı geldi. Bu kitaplar Maugli'nin tiplemesini ve maceralarını günümüze değin en güzel şekilde taşıyan örnekler olarak kabul edilir.
Kitaplarındaki öğeler bu kadarla da bitmez. Hepsini sayılsa, tüm Walt Disney filmlerine yetecek kadar malzeme oluşturur. Fil Tomai, Ayı Balo, Kara Panter Bagera, Kaplan Sirhan ve Hint Faresi Riki-Tiki-Tavi unutulmaz tiplemelerinden birkaçıdır.
Etrafımızdaki insanların taşıdığı pek çok özelliği bu hayvan tiplemelerinde bulabiliriz. Ama hepsinin kendine özgü yanları olduğunu da gözardı edemeyiz. Bu kitaplardan alınacak en önemli ders ise şudur: Orman büyük, yavru ise küçüktür.
Yaşadığı devirde, doğunun eşsiz zenginliklerini tabiatın güzelliklerini ve hayvanlar alemini açık bir dille anlatmış, okuyucuyu büyük ustalıkla yazılarına bağlamıştır. Şiir ve romanlarının yanında zamanın en usta hikayecisi olarak tanınan Kipling, küçük hikaye sanatını çok iyi biliyordu. Hayatını yazı yazmakla geçiren İngiliz hikayecisi 1936 yılında Londra'da öldü.

Eserleri
  • Cengel Kitabı
  • Dilek Evi
  • Korkusuz Kaptanlar (Captains Courageous)
  • Kim, Küçük Çocuklar İçin Hikayeler, Hayatın Zorlukları (Life's Handicap)
  • Günlük İşler (The Day's Work)
  • Gezi Mektupları (Letters of Travel)
  • Orman Çocuğu
  • Öylesine Hikayeler
  • Sonlar ve Başlangıçlar (Limits and Renewals)
  • Sönen Işık

Biyografi Konusu: Rudyard Kipling nereli hayatı kimdir.
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
27 Ağustos 2008       Mesaj #2
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
Rudyard Kipling

Sponsorlu Bağlantılar
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rudyard KIPLING (1865-1936)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sir Philip Burne-Jones'un fırçasından Rudyard Kipling
Ad:  rudyard_kipling.jpg
Gösterim: 360
Boyut:  16.7 KB

İngiliz şair, öykü yazarı ve romancı Rudyard Kipling her yaştan okuyucuya seslenen yapıtlar vermiştir. Rudyard Kipling, Bombay'da doğdu. Sanat ve bilimle yakından ilgili olan babasının Kipling'in yaşamındaki etkisi büyüktür. Kipling altı yaşındayken ailesi onu İngiltere'de bir ailenin yanına bıraktı. 11 yaşına kadar kaldığı bu evde duyduğu tedirginlik ve korkuyu daha sonra "Baa Baa, Black Sheep" (1888; Mee Mee Kara Koyun) adlı öyküde dile getirdi. 17 yaşındayken Hindistan'a döndü ve gazetecili­ğe başladı. Çok geçmeden bazı şiir ve öyküle­ri yayımlandı, özellikle askerlere ilişkin öykü­leri büyük ilgi gördü. Just-So Stories'de (1902; "Öylesine Öyküler"), parsların nasıl olup da beneklendikleri ya da armadilloların dünyaya gelişleri türünden konuları işleyen sevimli öyküler yer alır. Stalky and Co. (1899; "Stalky ve Çetesi") adlı kitabında yatılı öğrenci olarak okuduğu okulda çocukların yüz yüze geldiği dayak, alay ve baskıyı dile getirdi. Rudyard Kipling'in İngiliz tarihini yalın ve canlı bir dille anlatan Puck of Pook's Hül (1906; "Pook Tepesi'nin Perisi"); ormanda yaşayan ve yabanıl hayvanlarla dostluk kuran Movvgli'nin serüvenlerini dile getiren Orman Çocuğu (Jungle Books; 1894-95) ve edebiyat klasikleri arasında sayılan Kim (1901) adlı kitapları vardır. Baş kişisi bir çocuk olan bu roman, Hindistan'daki yaşamı canlılıkla yan­sıtır. Düzyazıda çok başarılı olan Kipling'in öyküleri akıcı ve coşkuludur. Ne var ki, güçlü bir şiir diliyle yazdığı şiirleri düş gücünden yoksundur. Gene de "If" ("Eğer") adlı şiiri, İngiliz dilinin en duygulu ve sevilen şiirlerin­den biri sayılmaktadır.
Hindistan, Çin, Japonya ve ABD yolculuklarından sonra İngiltere'ye dönen Kipling, burada yazmayı sürdürdü. Kipling, ateşli bir yurtseverdi. Şiirlerinde, dünyada yaygın bir egemenlik kurmuş olan İngiliz İmparatorlu-ğu'na duyduğu hayranlığı dile getirdi. Kipling'i üne kavuşturan Barrack Room Ballads ("Kışla Baladları") adlı yapıtıdır. Kaba bir asker argosuyla yazılan bu canlı şiirler 1892'de yayımlandı. Kipling, aynı yıl ABD'li Caroline Balestier ile evlendi. Bir süre ABD'de, Vermont'ta yaşadıktan sonra İngiltere'ye dönerek Sussex'e yerleşti. Yazar çok hoşlan­dığı İngiliz kırsal yaşamını Rewards and Fairies (1910; "Ödüller ve Periler") adlı kita­bında anlattı.
Kipling'in yapıtlarının çoğunda sömürgeci­likten yana bir tutum göze çarpar. Aşırı bir İngiliz yurtseverliği ve yabancı düşmanlığı şiirlerinde belirgin öğelerdir. Beyazların üs­tünlüğü ve onların uygarlığın taşıyıcısı olduğu konusundaki ısrarı, Kipling'e gösterilen ilgi­nin giderek azalmasına yol açtı. 1907'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
1 Aralık 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Rudyard Kipling
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1865 Bombay - 1936 Londra)
İngiliz yazarı. Çocukluğu Hindistan'da geçti. İngiltere'de öğrenimini tamamladı. Lahor'da gazeteciliğe başladı. Öykülerinin çoğu Hindistan'daki yaşam üzerinedir. "Plain Tales from the Hills" (Tepelerin Basit Öyküleri, 1887), "The Jungle Book" (Cengel Kitabı, 1894) ve "Second Jungle Book" (İkinci Cengel Kitabı, 1895) Kipling'e haklı bir ün kazandırdı. "Captains Courageous" (Korkusuz Kaptan, 1897) ve "The Seven Seas" (Yedi Deniz, 1900) gibi yapıtlarında İngilizlerin dünyaya egemen olma tutkularını ve kahramanlığını dile getirdi. "Kim" (1901), "Just so Stories for Little Children" (Küçük Çocuklar İçin Öyküler, 1902) gibi çocuklar için yazdığı kitaplarla da tanındı. Kipling, 1907'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.
In science we trust.

Benzer Konular

22 Aralık 2009 / asla_asla_deme Edebiyat