Arama

Robert Burns

Güncelleme: 17 Eylül 2008 Gösterim: 4.994 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Robert BURNS (1759–1796)

Sponsorlu Bağlantılar
İskoçyalı bir şair olan Robert Burns İngilizce'nin İskoç lehçesiyle yazdığı duygusal şiirleri, şarkıları ve yergileriyle ün kazandı.
Robert Burns yoksul bir çiftçinin oğlu olarak Ayrshire'de doğdu. Özel öğrenim gördü; Fransızca, biraz da Latince öğrendi. Gençlik yıllarında babasının çiftliğinde çalıştı. Babasının, yıllarca emek harcayarak çalışma­sına karşın, 1784'te her şeyini yitirmiş bir durumda ölmesi Robert'i derinden etkiledi. Yaşadığı dönemde insanlığa aykırı birçok şeye göz yuman dinsel ve siyasal inançları alaya alarak, yergici bir dille şiirler yazdı.
Burns, babasının ölümünden sonra kardeş­lerine bakmak zorunda kaldı. 1786'da Jean Armour adında bir kıza âşık oldu. Kızın babası evlenmelerine izin vermeyince, Jamai­ka'ya gitmeye karar verdi. Yolculuk giderleri­ni karşılamak için ilk kitabı, Poems, Chiefly in the Scottish Dialecfi (1786; "Çoğu İskoç Lehçesiyle Yazılmış Şiirler") yayımladı. Kitap kısa süre içinde büyük bir başarı kazandı. Okurları Burns'ü Edinburgh'a çağırdılar. Şiir­leri çeşitli kesimlerden okurlarca beğenildi, İskoçyalı şair ve eleştirmenlerin övgüsünü kazandı. Kıt kanaat geçinebilen çiftlik yamak­ları bile Burns'ün kitabını almaktan geri kalmıyordu. Ne var ki şair başarısına karşın yoksulluktan kurtulamadı.
Burns şiirlerinde yakından tanıdığı, sıra­dan ve yoksul insanların duygularını dile getirir. Ayrshire lehçesi, eski İskoç dili ve İngilizce karışımı bir dil kullanarak yazdığı şiirlerinde, insanın doğallığı ve köylülüğün soyluluğu türünden konuları büyük bir usta­lıkla işler.
Başarısı kanıtlandıktan iki yıl sonra Jean Armour'la evlenen Burns bir çiftliğe yerleşti. Çektiği para sıkıntısı ve sağlığının bozulması onu çalışmaktan yıldırmadı. Eski İskoç şarkı­larını derlemeye büyük önem verdi ve eski halk geleneğine bağlı kalarak yeni şarkılar yazdı.
Eşitlikçi görüşlere yakınlık duyan şair, Fransız Devrimi'ni coşkuyla karşıladı. Bu konudaki düşünce ve sözlerinden dolayı var­lıklı çevrelerin gözünden düştü. O dönemde, bir halk öyküsüne dayanarak yazdığı "Tam o' Shanter" adlı şiiri, bir mizah başyapıtı olarak değerlendirilir. Ününü daha çok, yazdığı şar­kı sözleriyle kazanan Burns gençliğinden beri çektiği kalp hastalığından 37 yaşında Dumfries'de öldü.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Robert Burns nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

15 Kasım 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
15 Haziran 2009 / careless_WhispeR Müzik ww
30 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Hayali Karakterler
20 Haziran 2009 / careless_WhispeR Spor ww