Arama

Odisseus Elitis

Güncelleme: 28 Eylül 2011 Gösterim: 2.444 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
9 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Odisseus Elitis (doğumu 1911)

Sponsorlu Bağlantılar
Çağdaş Yunan şiirinin Yorgo Seferis ve Yannis Ritsos ile birlikte önde gelen şairlerindendir. Asıl adı Odisseus Alepudelis'tir. Girit Adası'ndaki Kandiye kentinde doğdu. Ailesi Atina'ya yerleştiğinde Elitis üç yaşındaydı. Ayrıldığı Girit'i ve öteki Yunan adalarını çok seviyor, ada yaşamına ve adalarda yaşayanların yarat­tığı kültüre özel bir ilgi duyuyordu. Öğrenci­lik döneminde tatillerini adalarda geçirirdi. Daha sonra şiirlerine Akdeniz kültürünün izleri yansıdı.

Atina'da hukuk öğrenimi sırasında şiire fazlasıyla ilgi duyan Elitis, ilk şiirlerini 1935'te yayımlamaya başladı. Sabun fabrikaları sahibi olmakla ünlü babasının herkesçe bilinen soy­adı yerine, ilk şiirlerinden başla arak "Elitis" soyadını kullandı. Yorgo Seferis, Dimitrios Antoniu ve Nikos Gatsos gibi dönemin ünlü şairleriyle birlikte Yunan şiirinin yenilenme­sinde, atılım yapmasında önemli bir rol oyna­dı. Bu döneminde Fransız Gerçeküstücüler' inden, özellikle de Paul Eluard'dan etkilen­miş olan Elitis, 1940'ta "Yönelişler" adlı ilk şiir kitabını yayımladı. Elitis bu kitabında ulusal kültürünün de öğelerini kullanarak zengin bir çağrışım gücü olan imgeleriyle özgün bir biçimi birleştirmeyi başardı. Şiirler­de Akdeniz'in göz alıcı parlak güneşine, maviliğine, yaşama tazelik katan rüzgârına duyduğu sevgiyi coşkulu bir dille anlatıyordu.
Elitis'in II. Dünya Savaşı'yla birlikte Yuna­nistan'a saldıran İtalya diktatörü Mussolini' nin askerlerine karşı 1941'de savaşa katılması, yaşamındaki dönüm noktalarından biri oldu.
Teğmen rütbesiyle katıldığı bu savaşta gö­rüp yaşadıklarını daha sonra kaleme aldığı "Arnavutluk Cephesinde Ölen Teğmene Ağıt" (1945) adlı uzun şiiriyle destanlaştırdı. Mussolini faşizmine karşı ulusal bir dayanış­mayı konu edinen bu şiir, geniş bir okur kitlesince beğenildi ve Elitis'in yaygın bir üne kavuşmasını sağladı. 1959'da yayımladığı Ak-sion Esti ("Layıktır O") adındaki şiir kitabıyla edebiyat dünyasını ve okurlarını etkileyen Elitis, bir yıl sonra aynı kitabıyla Ulusal Yunan Şiir Ödülü'nü kazandı. Aksion Esti nin daha sonra ünlü Yunanlı besteci Mikis Theodorakis tarafından bestelenmesi yapıtın kitlelere ulaşmasını ve Elitis'in ününün daha da artmasını sağladı.
1979'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Elitis'in şiirleri, bireyin sorunlarından yola çıkarak ülke ve dünya insanına seslenmeyi amaç edinir. Şiirlerinde lirik söyleyişi Gerçek-üstücü anlayışın olanak sağladığı çağrışım zenginliğiyle birleştiren Elitis'in Yunan şiiri­nin bugünkü düzeyine ulaşmasında önemli bir yeri vardır. Elitis'in yapıtlarından derlenerek Türkçe'ye çevrilen şiirleri Üç Kitaptan Şiirler (1980) ve Çılgın Nar Ağacı (1983) adlarıyla yayımlanmıştır.

Msxlabs & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Odisseus Elitis nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
3 Ağustos 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Odisseus Elitis

Doğum: 1911 İraklion/Kandiya/Girit
Ölüm :1996 Atina

Yunanlı şair. Midilli'den Girit'e göç eden bir ailenin çocuğu olan Elitis'in asıl adı Odisseas Alequdelis'tir. Yükseköğrenimini Atina Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 1940'ta faşist İtalya'nın birliklerine karşı Arnavutluk cephesinde teğmen rütbesiyle savaştı. 1948-1952 yılları arasında Paris'te kaldı ve Fransız şiirini yakından tanıma olanağını buldu. Daha 1935 yılında ilk şiirleri yabancı dillere çevrilen Elitis, Seferis ve Kavafis gibi uluslararası üne kavuşmuş bir şairdir. "Prosanatolismi" (Yönelimler, 1936) adlı ilk şiir kitabı, modern Yunan şiiri için bir dönüm noktası oldu. Belirgin olarak gerçeküstücülüğün izlerini taşıyan bu yapıtında Elitis, Akdeniz ve Ege'nin ortamını sanatının çıkış noktası yaptı. "Helios o Protos" (Birinci Güneş, 1943) adlı üçüncü şiir kitabıyla içinde yaşadığı dünyayı kendisi için esin kaynağı yapmayı sürdürdü. "Asma İroiko ke Penthimo ya ton Hameno Antipolohago tis Alvanias" (Arnavutluk Cephesinde Yitip Giden Teğmen İçin Kahramanlık Şarkısı ve Ağıt, 1945) adlı yapıtını savaş yaşantılarının etkisiyle kaleme aldı. Savaşın dramını dile getirdiği bu kitabında, gerçeküstücü ve simgeci ögelerle halk edebiyatı ögelerini birleştirdi. Uzun bir susuştan sonra yayımladığı "Aksion Esti" (1959) adlı uzun şiirindeyse evrenin ve insanın yaratılışını, Kutsal Kitap'tan yola çıkarak, fakat çağdaş Yunan ülkesi bağlamı içinde anlattı. Bu şiirden Theodorakis'in yaptığı beste, Elitis'in halk arasında da yaygın bir üne kavuşmasını sağladı. 1979 Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Öteki başlıca yapıtları:
  • "To Monogramma" (Monogram, 1972),
  • "Maria Nefeli" (1981).

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
28 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Odisseus Elitis

1979 Nobel Edebiyat ödülünü almadan önce Odisseus Elitis adı Yunanistan dışında ancak sınırlı çevrelerde biliniyordu. Oysa kendi ülkesinde Elitis, Yannis Ritsos'la birlikte çağdaş Yunan şiirinin yaşayan en büyük ustalarından biri sayılır. İlk şiirlerini 1935'te yayınlamıştır. Gerçek adı Odisseus Alepudelis olan şair, babasının tanınmış bir sabun fabrikatörü olması yüzünden yazarlık hayatına başlarken Elitis adını almıştır. Şair şiirlerinde Yunan doğasından ve Ege'den esinlenmiş, bu coşkusunu şiire dönüştürecek en iyi tekniği de gerçeküstücülük ve simgecilik sonrası Fransız şiirlerinin etkisinde bulmuştur. Şiir kitapları şunlardır: Yönelişler (1940), Birinci Güneş (1943), Arnavutluk Cephesinde Ölen teğmene Ağıt (1945), Gökyüzü İçin Altı Artı Bir Pişmanlık (1960), Işık Ağacı ve On Dördüncü Güzellik (1971), Konstantinos Paleologos'un ölümü ve Dirilişi (1971), Egemen Güneş (1971), Monogram (1972), Eros'un Ro'ları (1972), Villa Nataca (1973), Üvey Kardeşler (1974), Maria Nefeli (1978) ve Çılgın Nar Ağacı'dır.


YEDİ DİZELİK YEDİ GECE ŞİİRİ

I

Art arda düşler geldi
Yaseminin doğum gününe
Art arda geceler
kuğuların ak uykusuzluğunda

Çiğ yapraklarda doğar
Uçsuz bucaksız gökte nasıl doğarsa
Yıldız parıltısı gibi arı duygu.



II

Uyumlu, yıldızlı geceler sessizliği getirdi
Ardından bir ezgi sardı havayı
Sevgilisi
Büyücüsü yabancı seslerin

Silik bir gölge kaldı geride
Ve onun çatlak güveni
Ve geçmeyen baş dönmesi -- orada



III

Bütün serviler gece yarısını gösteriyor
Bütün parmaklar
Sessizliği

Düşlerin açık penceresi dışında
Bir giz
Açıklanıyor yavaş yavaş
Ve renk gibi yıldızlara yöneliyor!



IV

Çırılçıplak bir omuz
Gerçek gibi
Bedelini ödüyor
Özlemimin
Gizli orak biçimli ayın altında
Tek başına parladığı
Gecenin kıyısında.



V

Anılar sardı korunmasız geceyi
Mavi
Kırmızı
Sarı

Açık kolları düşlerle dolu
Dingin saçları rüzgârla
Gözleri sessizlikle



VI

Anlaşılmaz gece, sınırsız acı
Yorulmayan kirpikler
Bir hıçkırık bulamadan yanıyor sızı
Dengeye kavuşmadan çöküyor yıkım

Ölümün kapısındaki pusu
Yazgının eteğine işlenmiş karışık desenlerde
Yok olup giden düşünce gibi.



VII

Ayın tacı gecenin alnında
Gölgeler gözün yüzeyini
Paylaşırken

Ve keskin kulağın ölçtüğü acı
İster istemez çöküyor
Hüzünlü yat borusunun battal ettiği
Düşüncelere.

Odisseus Elitis