Arama

Knut Hamsun

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 10.749 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Knut Hamsun
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Norveçli yazar Hamsun'ın asıl adı Knut Pedersen'dir. Yazarlıkta kullandığı Hamsun adını, babasının 1863'te yerleştiği Hamsund köyünden aldı. Çocukluğu ve gençliği kırsal bölgede geçti. Hemen hemen hiç resmi eğitim görmedi. Genç yaşta çeşitli işlerde çalışmaya bir yandan da yazmaya başladı. Üniversiteye gitmek için yeterli parayı bulamayınca, çalışmak üzere ABD'ye gitti. 1884'te beklediğini bulamamış olarak Norveç'e döndü. Ancak iki yıl sonra yeniden ABD'ye gitti, orada edebiyat üstüne konferanslar vermekten tramvay biletçiliğine kadar, çeşitli işlerle uğraştı. 1889'da Norveç'e dönüşünde Amerikan yaşamını eleştiren bir makale yayınladı. İlk romanı olan Açlık'ın büyük başarı kazanmasından sonra, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı.
Sponsorlu Bağlantılar
1920'de Nobel Ödülü'nü aldı. 1930'larda ülkesindeki faşist partiye katıldı. II. Dünya Savaşı'nda Norveç'in işgali sırasında Almanları destekledi. Savaştan sonra, bu nedenle tutuklandı, ancak ileri yaşı dolayısıyla yalnızca para cezasına çarptırıldı.
Gizemler adlı eseriyle, yeni edebiyatın nasıl olması gerektiğini örneklemeye çalışmıştır.
Açlık adlı romanında bireyin toplumla ilişkileri içinde nasıl doğallığını yitirdiğini irdelemiştir.
Dünya Nimeti adlı romanındaki Isak, kendi kendine yeten, doğadan başka efendi tanımayan bir köylüdür.
Hamsun'un yalın ve çocuksu üslubu incelikle örülmüş bir düzyazı şiirini andırır. Rus yazarlarının, özellikle de Dostoyevski'nin ruhsal yaklaşımı ile ABD edebiyatının etkilerini taşıyan bir kara gülmeceyi birleştirmiştir. Romanlarındaki neşeli hava, insanların çevresini saran boşluğu gizlemekten uzaktır. Eserlerine olan ilgi, ancak ölümünden bir süre sonra canlanmıştır.
Ad:  Knut_Hamsun.jpeg
Gösterim: 524
Boyut:  19.1 KB
Knut Hamsun 31 yaşında, 1890
4 Ağustos 1859 yılında daha sonradan Knut Hamsun adını alacak olan Knud Pedersen, Norveç`in kuzeyinde Gudbrandsdal sınırları içinde Lom kasabasında doğdu. Babası bir terzi olup karısını, kaynatasını, altı çocuğunu zar zor geçindiriyor, oturdukları evin sahibi olan rahibe de borçlu bulunuyordu.
Sekiz yaşında, çok sert bir adam olan dayısının isteği üzerine annesiyle babası onu bir rahibin eğitimine verdiler. Hayatın insafsızlığını daha sekiz yaşındayken dayısının çok sert disiplini ona öğretti. Dört beş yıl bu ağır şartlara dayandı. On dört yaşında, doğduğu kasabaya gidip orada bir tüccar yanında tezgahtarlık yaptı. Bir yıl sonrada Tranöy`de daha büyük bir tüccar yanında kalfalığa başladı. Hayatı böyle yaşamak için iş arayışlarıyla sürmüştür. Onsekizindeyken bir şiir yazayım dedi. "Esrarengiz Adam" adında küçük bir aşk romanı yazdı. Bu roman, gezginlik yıllarında tanıştığı bir kitapçı tarafından bastırıldı. Bir yıl sonra daha büyük epik bir eser kaleme aldı. "Bir Karşılaşma" adındaki kitabını da, Bodö`de bir kitapçı yayımladı.
Knud çok kitap okuması yüzünden gözlerini de bozmuştur. Ömrü boyunca kelebek gözlük kullanmıştır.
Bbir aşk hikayesi daha yazdı bu yıllarda. Björger adlı uzun hikayede on beş yaşının aşkı dile geliyordu. Yanında kalafalık ettiği tüccarın kızı Laura, bir telgrafçı ile evlenmişti çünkü. Knut bu yıllarda bir yazar olmak istediğini kesinlikle anlamıştı.

Kitap halinde çıkan Açlık romanı şöhretinin ilk basamağı oldu. Romanın tamamının yaşanmış olması okuyucuyu derinden etkiler. Ona Nobel ödülünü kazandıran "Göçebe" adlı kitabını ise 50 yaşlarında tamamlamıştır. Üç bölümlük büyük romana yazarın verdiği genel isimdir. İlk kitap sonbahar yıldızları altında 1906`da, hüzünlü havalar 1909`da son mutluluk 1912`de adlı öyküler Göçebe'de toplanmıştır ve yazarın ağzından anlatılmıştır. Bu defa kitabında evliliğin zor temasını işlemeye yönelir.
Yazar, 25 yaşında doktorlar tarafından "bir kaç aylık ömrün kalmış" tanısı konulmuş olmasına rağmen 19 Şubat 1952
`de 93 yaşında öldü. Bu iyileşmeyi kimse anlayamamıştı fakat daha sonra Knut`un güçlü, iyimser irade gücüyle iyileşebildiği söylenmiştir.

Başlıca yapıtları
  • Açlık
  • Pan
  • Victoria
  • Rosa
  • Gizemler
  • Hilâlin Altında
  • Segelfoss Kenti
  • Toprağın Bereketi
  • Otların Bürüdüğü Patikalarda
  • Sonbahar Yıldızları Altında
  • Dünya Nimeti

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Knut Hamsun nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Nisan 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Knut HAMSUN (1859 - 1952)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Knut Hamsun, (1859 Lom/Gud-brandsdal-1952 Grimstadt), Norveçli yazar. Asıl adı Knut Peterson'dur. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşta çalışmaya başladı, ancak okuma yazmayı öğrenecek kadar öğrenim yaptı. On yıl çeşitli yerlerde çalıştı, bu arada bol bol kitap okudu. Yazı yazmaya 19 yaşında başladı. 1882'de Kuzey Amerika'ya gitti. Orada yaşamını tarım işçisi, çırak ve bir vaizin yardımcısı olarak çalışıp kazandı. 1884'te ciğerlerinden hastalanarak Norveç'e döndü. 1886 yılında yeniden Amerika'ya giderek iki yıl kaldı. Angloamerikan kültürünü "ruhsuz ve teknikleşmiş" olarak nitelendirdi. Yaşadığı hayat ona yoksulların nasıl yaşadığını, sevincini, kederini çok iyi öğretmişti. 1888 yılında yazdığı "Sult" (Açlık) adlı romanı Danimarka'da bir gazetede yayımlandı ve kısa sürede Hamsun ünlü yazarlar arasına katıldı. Otobiyografik nitelikteki bu romanında, açlık çeken bir öğrencinin davranışlarını sergilemekte gösterdiği ustalık, romanın başarı kazanmasında başlıca etken oldu. 1898 yılında Finlandiya, Rusya, İran ve Türkiye'ye geziler yaptı. 1920'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Norveç Alman işgali altındayken Nasyonal Sosyalistlerin düşüncelerini yanlış yorumlayarak Almanlar lehine konuşunca, saygınlığını yitirdi. 1945'te vatana ihanetten yargılanmak istendiyse de, yaşı ilerlemiş olduğu için yalnızca çok yüksek bir para cezasına çarptırıldı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Haziran 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Knut Hamsun
1859 yılında doğdu. Norveçli, yoksul bir ailenin çocuğu idi. Bu sebeple iyi bir eğitim alamadı. Edebiyata tutku denilebilecek bir şekilde bağlı olması, onun genç yaşta yazdığı şiirlerini ve romanını yayımlamasına neden oldu. Bu eserlerden hiç bir maddi gelir elde edemedi. Kendisinin geçimini sağlayacak bir işi olmadığından, iki kez Amerika'ya gitti. Danimarka'da çıkan bir dergide, '' Açlık '' adlı eseri dizi olarak yayınlanınca, büyük ilgi çekti. 1920 yılında Nobel Edebiyat Ödülü' nü kazanması bile, onu sevindirmedi. Zira Hamsun; yalnızlığı seviyor, ödüllerden ve kutlamalardan nefret ediyordu. Bütün yaşamı boyunca, kendi kendiyle başbaşa kalmak ve ruhunu dinlemek istediğinden dolayı, günlük işlerden kaçındı. 1952 yılında öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.