Arama

Lewis Carroll

Güncelleme: 20 Nisan 2011 Gösterim: 31.482 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lewis Carroll

Sponsorlu Bağlantılar
Asıl adı Charles Lutwidge Dodgson olan Lewis Carroll, 27 Ocak 1832'de İngiltere'nin kuzeyinde dünyaya geldi. 1861 yılında Oxford Koleji'nden dereceyle mezun oldu ve matematik alanında doçentlik unvanı aldı. 1862 yılında yazmaya başladığı çocuk öyküsü Alice Harikalar Ülkesinde'nin kahramanı, okul müdürünün ortanca kızı Alice'ti. Alice Harikalar Ülkesinde ve 1872'de bu öykünün devamı olarak yazdığı Aynanın İçinden kısa sürede klasikler arasına girdi. Kendi adıyla yazdığı pek çok şiirin yanında matematikle ilgili eserler de vermiştir. Yaş**ının büyük bölümünü İngiltere'nin kuzey sahillerinde geçirmiş, 1898 yılında da yine burada yaşama veda etmiştir. Eserlerinin çoğunu yazdığı Whitburn'de anısına bir heykel dikilmiştir.

Tüm Eserleri

Biyografi Konusu: Lewis Carroll nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
6 Şubat 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Lewis Carroll

Sponsorlu Bağlantılar
LewisCarrollSelfPhoto

Charles Lutwidge Dodgson (27 Ocak 1832 - 14 Ocak 1898) ya da daha çok tanındığı mahlasıyla Lewis Carroll, ünlü İngiliz yazar, matematikçi, mantıkçı, papaz ve fotoğrafçıdır.
Carroll'ın en ünlü eserleri; Alice's Adventures in Wonderland ("Alice Harikalar Diyarında") ve onun devamı olan Through the Looking-Glass ("Aynanın İçinden") adlı kitapları ve "The Hunting of the Snark" ve "Jabberwocky" adlı şiirleridir.
Kelime oyunları, mantık ve fantazideki başarısı küçük çocuklardan, edebi açıdan seçkin kişilere kadar birçok insanı eğlendirmiştir. Ancak bunun ötesinde, eserleri modern kültüre iyicene yerleşmiştir. Birçok sanatçıyı, direkt olarak etkilemiştir.
Kuzey Amerika, Japonya, İngiltere ve Yeni Zellanda başta olmak üzere, dünyanın birçok yanında, sadece Carroll'ın eserlerinin zevkle okunması ve daha da yaygınlaştırılmasına adanmış kuruluşlar vardır.
Carroll'ın hayatı hakkında birçok spekülasyon yaratılmıştır.Örneğin; elde sabit delil olmamasına rağmen küçük çocuklara karşı zaafı olduğu (ki bunu Lewis'in fotoğrafçılık merakı dahilinde çıplak, yarı çıplak çocuk resimleri çekmesinden, ve romandaki Alice başkarakterin çalıştığı okulun müdürünün aynı isimdeki ortanca kızı olmasına bağlayanlar vardır). Ayrıca Lewis'in o döneme ait afyon içerikli bir ağrı kesici olan Ludanum'un normalin üstünde dozda alındığı zaman yarattığı halusinojen etkiler sayesinde bu kadar fantastik ve yüksek hayal gücü içeren eserler verebildiği, hatta bu varsayımların 1960'lardan itibaren psychedelic rock yapan gruplardan Jefferson Airplane'in solisti Grace Slick'in yazıp seslendirdiği ve diğer bir grup olan The Great Society tarafından da seslendirilen White Rabbit parçasında da öne sürüldüğü görülmüştür.

Aile geçmişi

Dodgson'ın ailesi, birkaç İrlandalı bağların yanısıra genellikle kuzey İngiltereliydi. Muhafazakar ve oldukça dindar olan ailenin birçok üyesi, orduda ya da kilisede görev almıştır. Charles Dodgson adındaki büyük-dedesi, kilise rütbelerinde yükselerek, papaz oldu. Başka bir Charles olan dedesi ise, daha iki tane çocuğu yeni doğmuşken, 1803'te orduda, görev sırasında şehit olmuştur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Eylül 2010       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Lewis CARROLL (1832–1898)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Alis Harika­lar Diyarında adlı ünlü kitabın yazarı Lewis Carrol'un gerçek adı Charles Lutvvidge Dodg-son'du. Kitaplarında Lewis Carroll takma adı­nı kullandı. Babası İngiltere'deki Cheshire'de din görevlisi olan Charles 11 çocuklu bir aile­nin en büyük oğluydu. Oxford Üniversitesi'n-deki Christ Church'de matematik öğrenimi gördü. 1855'te aynı kurumda matematik öğ­retmenliğine başladı. Hiç evlenmeyen Dodg-son yaşamının büyük bir bölümünü Christ Church'deki odasında matematik öğreterek, matematik kitapları yazarak sessiz bir çalış­mayla geçirdi. Dodgson aynı zamanda başa­rılı bir portre fotoğrafçısıydı.
Çocukluğundan beri yazı yazmaktan hoşla­nan Charles Dodgson'un komik şiirleri 1856'da Londra dergilerinde yayımlandı. Bundan dokuz yıl sonra, onu tüm dünyada üne kavuşturacak olan Alis Harikalar Diya­rında (Alice's Adventures in Wonderland; 1865) adlı yapıtını tamamladı. Çocukları çok severdi. Küçük arkadaşları arasında Christ Church'ün başrahibi Dr. Liddell'in üç kızı da bulunuyordu. 4 Temmuz 1862'de, Lorina, Alice ve Edith adlarındaki bu üç küçük kız Dodgson'la Oxford yakınlarında bir ırmakta kayıkla gezerken, Dodgson onlara Alice adın­da bir kızın serüvenlerini anlatmaya başladı. Eve döndüklerinde, o zamanlar 10 yaşında olan Alice Liddell, Dodgson'dan Alice'in se­rüvenlerini kendisi için yazmasını istedi. Da­ha sonra bu dileği, Dodgson'un güzel elyazısı ile yazılmış ve resimlerle bezenmiş bir Noel armağanı olarak gerçekleşti. O zamanki adı Alice's Adventures Underground ("Alis'in Yeraltındaki Serüvenleri") idi.


Ad:  alice.PNG
Gösterim: 1130
Boyut:  283.0 KB
Alis Harika­lar Diyarında

John Tenniel'in resimlediği Alis Harikalar Diyarında, beyaz bir tavşanı izleyerek bir de­likten dünyanın derinliklerine doğru dalan Alice'in başına gelenleri anlatır. Alice yeral­tında Vankara Kedisi, Mart Tavşanı, Çılgın Şapkacı ve Uykucu Fare gibi birçok ilginç ya­ratıkla karşılaşır. İskambil kâğıdından kral, vale ve "Kafasını uçurun" çığlıklarıyla gezen kraliçe, Alice'in harikalar ülkesinde karşılaş­tığı tuhaf insanlar arasındadır.
Bu kitabın getirdiği başarıdan yüreklenen Dodgson, 1871'de gene baş kişisi Alice olan Tılsımlı Ayna (Through the Looking-Glass and What Alice Found There) adlı bir kitap daha yazdı.
1883'te yayımlanan The Hunting of the Snark ("Snark'ın Avı") adlı yapıtındaki saç­malıklara çocuklardan çok büyükler güldü. Sylvie and Brııno (1889; "Sylvie ile Bruno"), hiçbir zaman Alice'in ününe erişemediyse de, içerdiği düşsel olaylar çocuklar için neşe kay­nağı oldu.
Dodgson öldüğünde, Alice İngiltere'nin en sevilen çocuk kitabı olmuştu. Kitap bugün de dünyada çocukların ve büyüklerin en çok okuduğu kitaplar arasındadır ve birkaç kez de sinemaya uyarlanmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
20 Nisan 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Lewis CARROLL

(1832 Daresburg-1899 Guilford), İngiliz yazar ve matematikçi. Asıl adı Charles Lutwidge Dodgson'dır. Oxford Üniversitesi'nde profesörlük yaptı (1855-1881), "The Formulae of Plane Trigonometry" (Düzlem Trigonometri Formülleri, 1861), "Euclid and His Modern Rivals" (Euklides ve Modern Rakipleri, 1879) gibi matematikle ilgili yapıtlarının yanında, "Lewis Carroll" adıyla yazdığı, hayalgücüne, nükte ve fanteziye dayalı çocuk romanlarıyla ün yaptı.
Bu yapıtların başlıcaları
  • "Alice's Adventures in Wonderland" (Alis Harikalar Ülkesinde, 1865),
  • "Through the Looking-Glass" (Ayna Arasından, 1871),
  • "A Tangled Tale" (Karışık Bir Öykü, 1885)
  • "Sylvie and Brunan"dir (1889-1893). ALİS HARİKALAR ÜLKESİNDE

Benzer Konular

27 Aralık 2011 / asla_asla_deme Edebiyat
25 Ağustos 2016 / Jumong Ünlülerin Fotoğrafları
17 Aralık 2015 / Jumong Moda ww
25 Kasım 2015 / Jumong Sinema ww
6 Mart 2013 / wolfmann Taslak Konular