Arama

Eshilos

Güncelleme: 15 Nisan 2011 Gösterim: 3.270 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Aralık 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eshilos, Antik Yunan oyun yazarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
225pxaischylosbste55682ru5

Hayatı

İ.Ö 5. yüzyılda tragedyanın asıl şeklini aldığı yazar Aiskhylos'tur. (İ. Ö. 525-424 ) Eleusis'te doğmuştur. Bu tarih, Peisistratos'un parlak egemenliğinin onun ölümüyle son bulmasından üç yıl sonraya geliyor. Onun dönemi büyük politik kişiliklerin dönemi olmuştur. Isthenes, Miltiades, Themistokles, Kimon, Ephialtes, Perikles gibi. Tümden kişisel olan nitelikleri açısından Aiskhylos Eleusis site devletindeki eski bir soylu aileden gelmedir. Dönemim şairleri Pindaros, Simonides, Khoirilos, Sofokles ile ilişki içindeydi. Aiskhylos salt bir yazar değildi, dönemin etkin düşünürlerindendi.

Tragedya yazmaya yaklaşık İ.Ö 500'lerde , yani gençliğinde başlamıştır. 2.yüzyılda coğrafyacı Pausanias'a göre bir gece tanrı Dionysos rüyasına girip, ona yeni oluşmakta olan tragedya sanatına yönelmesini söyler. Aiskhylos rüyasından uyanınca bir tragedya yazmaya başlar. Maraton, Salamis, Pers savaşlarına katılmıştır. Tragedya yarışmalarına gençliğinde katılmaya başlamıştır. İlk ödülünü 485'te kazanmıştır. Eserlerinde koroya önem vermiş, oyunlarını mitolojiden almıştır. Tanrıların ve kahramanların en önemli ve en etkileyici taraflarını seçmiştir.

Aiskhylos, konuları bakımından birbiri ile ilgili üç oyunu birleştirmiş (trilogia=üçleme), sonuna bir satyr oyunu eklemiştir. Doksan kadar oyun yazmış olmasına rağmen elmizde sadece yedi tanesi ulaşmıştır. İ.Ö.458 de Orestia adlı trilogiasıyla (Agamemnon, Adak taşıyıcıları, Eumenides) son zaferini kazanmıştır. Trilogianın konusu Orestes in babasının katilinden ve annesinden aldığı öçtür. Yarışmalarda elli iki kez ödül kazandığı sanılıyor. 472 de sahnelediği Persler adlı oyunu diğerlerinden tarihi, konu olarak işleme bakımından farklıdır. Bu oyunda yazar, Atinalıların yiğitliklerini, Perlerin ağzından övüp Perslerin yenilgisini tanrılara bağlar. Elimize geçen yedi oyunundan ilk yazılanı Yalvarıcılar'da elli kişilik koro ve bir kahraman vardır. Aiskhylos bu oyunda tek bir oyuncu kullanırken Persler, Tebai'ye Karşı Yediler ve Zincire Vurulmuş Prometheus adlı oyunlarıyla tragedyaya ikinci oyuncuyu getirmiştir ve böylece karşılıklı konuşmaların oranı artmıştır.

Oidipus'un oğullarının çatışmasını anlatan Tebai'ye Karşı Yediler ile İ.Ö 467'de birincilik kazanmıştır. Zincire vurulmuş Prometheus'ta koro şarkılarının azalmasıyla oyunu konuşmalar ilerletmiştir. Konusu Promethes'un ateşi çalıp insanlara öğretmesi nedenyile Zeus tarafından cezalandırılmasıdır.

Aiskhylos oyunun sunulması ile ilgili de maske, elbise ve yüksek ayakkabılar gibi yeniliklerde getirmiştir. Dili güç anlaşılan, ağdalı bir dildi. Toplımdaki dini ve ahlaki konuları işlemiştir. Karakterlerin derinine pek inmemiş, kahramanların kin, intikam, gurur gibi duygularını başarıyla aktarmıştır.

Aiskhylos kendi doğduğu yer olan Eleusis'te temellerini bulmuş Demeter tapımı Eleusian gizemlerine yönlendirilen yunanlılardan birisiydi. İsmindende anlaşılacağı gibi tapımın üyeleri bir anlamda mistik, ulaşılması güç bilgiler edinmek zorundaydı. Bu tapımın üyeleri aksi taktirde ölüm cezası alacakları koşulda tapım dışındakilerre gizemlerle ilgili hiçbir şey anlatmama, tapımın üyelerinin kendilerinden olmayana gizemler konusunda hiçbir şeyi açığa vurmama amacıyla aksi taktirde ölümle cezalandıracakları gerçeği dolayısıyla, gizemlerle ilgili detaylar çok azdır. Bununla birlikte, Aristoteles'e göre Aiskhylos'un oyunlarından birine gizli bölümlerle ilgili ipuçlarını gizliden aktardığı iddia edilir. Bazı kaynaklara göre haltan kızmış biri sahnede performans sırasında Aiskhylos'u öldürmeye çalışmış fakat Aiskhylos kaçmıştır. Kendisi aleyhine açılan dava için hakim önündeyken Aiskhylos bu yaptığının hoş görülmesini dilemiştir. Fakat onun serbest bırakılması ise sırf Pers Savaşlarında verdiği çabalardan ötürüdür.

Oyunları

* Persler
* Tebai'ye Karşı Yediler
* Oresteia
* Agamemnon
* Adak Sunucuları
* Yakarıcılar
* Eumenidler
* Zincire Vurulmuş Prometheus


Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Eshilos nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Aiskhylos / Aishilos
Sponsorlu Bağlantılar

(Eshilos okunur)
(İ.Ö. 524 Eleusis - 456/455 Gela / Sicilya)
Yunanlı trajedi şairi.

Toprak sahibi soylu bir ailenin çocuğudur. Pers Savaşları'na katıldı ve Atina'nın Helen uygarlığının merkezi olarak yükselişine tanık oldu. "Perse" (Persler) adlı oyunuyla Atina'da ödül kazandı (472). Siraküza kralı Hieron'un çağrısı üzerine oyunlarını sahnelemek amacıyla Sicilya'ya gitti. "Thebai Üçlemesi" (467) ve "Orestes" ile yeni ödüller kazandı. Sonra ikinci kez Sicilya'ya gitti ve orada öldü.

Bir Bizans kaynağına göre, doksan trajedi yazmış ve tiyatro yarışmalarında yirmi sekiz birincilik almıştır. Ancak yedi trajedisi elimize eksiksiz olarak geçmiştir. Yunan tiyatrosunun babası diye bilinen Aiskhylos, yapıtları dünya edebiyatına mal olmuş ilk oyun yazarıdır. Ona gelinceye değin çok dar bir fiziksel ve sanatsal çerçevesi olan sahne sanatına birçok yenilikler getirmiştir. Koro üyelerinin sayısını azaltarak sahne üzerindeki eylemi odak noktası yapmış, yine karşılıklı konuşmaya ve sahne üzerindeki eylemine olanak tanımak için oyuncu sayısını birden ikiye, sonra üçe çıkarmış, kostüm ve dekoru geliştirmiştir. Birçok oyununda Homeros'un yapıtlarını kaynak almıştır. Süssüz ama değişken bir dille yazdığı trajedilerinde, mitolojik geleneği, çağının toplum ve ahlâk sorunlarını tartışma aracı olarak kullanmıştır. Günümüze kalan en eski Yunan trajedisi olan "Persler", alışılagelmiş mitolojik konular yerine güncel bir tarihsel olayı, Pers Kralı Kserkses'in Salamis Savaşı'nda küstahlığı yüzünden tanrılarca cezalandırılmasını işler ve Atina'yı yüceltir. "Thebai Üçlemesi"nin günümüze kalan tek bölümü olan "Epta epi Thebas" (Thebai'ye Karşı Yediler), tanrıların bir ailenin üç kuşağını etkileyen ve kardeşin kardeşi öldürmesiyle sonuçlanan lânetini konu alır. Yine bir başka üçlemenin elimize geçen tek oyunu "İketides"te (Yakaran Kızlar) başoyuncu, korodur. Kendileriyle evlenmek isteyen kuzenlerinden kaçan Danaos'un elli kızı, Argos kralına sığınmak isterler. Kral Pelasgos, kızları kurtarmak ya da ülkesini bir savaşa sokmak gibi bir ikilemle karşı karşıya kalır. Sonunda Danaos'un kızlarına sığınma hakkı tanır. Bir dörtleme olan "Orestes"in yalnızca üç bölümü bulunmuştur. Bu dev yapıt, Kral Agamemnon'un, karısı Kletemnistra eliyle öldürülüşünü, oğulun babasının öcünü alışını ve Tanrıça Athena'nın yardımıyla cezadan kurtuluşunu konu alır. "Prometheas Desmotis" (Zincire Vurulmuş Prometheus), insanoğluna ateşi veren Prometheus'un Zeus tarafından cezalandırılması konusunu işler. Dilin, koronun ve motiflerin kullanımında temel bir özgünlük gösteren bu trajedinin, yazarın tüm öbür yapıtları arasında özel bir yeri vardır. Tanrılara başkaldıran, kendine ve insanlığa yardım eden Prometheus'un kişiliği, sonraki çağlarda birçok sanatçıya esin kaynağı olmuştur.

Yapıtları:

  • "Perse" (Persler, 472),
  • "Epta epi Thebas" (Thebai'ye Karşı Yediler, 467),
  • "İketides" (Yakaran Kızlar, 463),
  • "Orestia Trilogia" (Orestes Üçlemesi, 458:
  • "Agamemnon",
  • "Khoephori" "Eumenides"),
  • "Prometheas Desmotis" (Zincire Vurulmuş Prometheus).
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.