Arama

Robert Crichton

Güncelleme: 1 Mayıs 2009 Gösterim: 1.741 Cevap: 0
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Robert Crichton

Sponsorlu Bağlantılar
Robert Crichton,(d. 29 Ocak 1925 – ö. 23 Mart, 1993) ABD'li roman yazarı. Robert Crichton 2. Dünya Savaşı'na piyade olarak katılmış ve 1944 yılında Avrupa'da Bulge çarpışmalarında yaralanmıştı. ABD'ye dönmeden önce Paris'in varoşlarından birinde kısa bir süre dondurma fabrikası işletti. Ona göre bu dönem kendisinin hayata tekrar uyum sağlaması için bir şans olmuştu ve kendi deyimiyle adeta bir dekompresyon odası görevi yapmıştı.
Ülkesine dönüğünde savaş gazileri için çıkartılmış bir kanundan (GI Bill) yararlanarak Harvard Üniversitesi'ne kaydoldu, ünlü 1950 mezunlarının arasında o da vardı. Babası Kyle Crichton Collier's dergisinde yazar ve editördü ve aralarında Marx Biraderler'in de olduğu birçok ünlünün biyografilerinin ve ayrıca çok sayıda romanın yazarıydı, aynı zamanda da The New Masses (Yeni kitleler) adında Marksist bir dergide de Robert Forsythe takma adıyla köşe yazıları yazıyordu. Senaryo da yazan babası McCarthy döneminde kara listeye alınmıştı.
Robert Crichton'ın ilk kitabı The Great Impostor (Büyük Sahtekâr) 1959 tarihinde çıktı. Gerçek bir olaya dayanan bu biyografi, uyanık bir dolandırıcının kendisini önce bir denizci, sonra bir rahip, sonra da hapishane müdürü hatta bir cerrah olarak tanıtıp bir Kanada askeri gemisinde işe başlaması ve bütün bu işleri başarıyla sürdürmesinin öyküsünü anlatıyordu. Kitap hemen çok satan kitaplar listesine girdi ve 1961 yılında Robert Mulligan tarafından sinemaya aktarıldı. Filmin başrolünde Tony Curtis vardı ve film de romanı gibi gişede başarılı oldu.
1961'de ikinci kitabını yazdı. "The Rascal and the Road" adındaki bu kitap bir otobiyografiydi. 1966 yılında da ilk romanı olan "The Secret of Santa Vittoria"'yı yazdı. 2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İtalya'da şaraplarıyla ünlü Santa Vittorio kasabasının ahalisinin, ürettikleri 1 milyon şişe kaliteli şarabı, geri çekilmekte olan Alman askerlerinden saklamalarının öyküsünün anlatıldığı bu roman tam 50 hafta boyunca New York Times'ın en çok satan kitaplar listesinde yer aldı. Roman Türkiye'de de Kasabanın Sırrı adıyla E Yayınları tarafından Alev Güven'in çevirisiyle yayımlandı. Robert Crichton'ın çok satan bu romanı da 1969 yılında Stanley Kramer tarafından aynı adla sinemaya uyarlandı. Anthony Quinn başta olmak üzere birçok ünlü oyuncunun rol aldığı film Türkiye'de yine romanın Türkçe adıyla, yani Kasabanın Sırrı adıyla gösterime girdi.
Crichton'ın ikinci ve son romanı "The Camerons" 1972'de yayımlandı. Bu da çok satanlar listesine girdi. Bu romanında İskoçya asıllı olan ve kömür madenciliği ile uğraşan büyük dedelerinin hayatlarını anlatıyordu. Bu kitap da 1974 yılında Türkiye'de yine E Yayınları'ndan Ocak adıyla çıktı. Crichton romanın devamını da yazmayı düşündü ama bunu gerçekleştiremedi.

Kitapları
  • The Great Impostor (Büyük Sahtekâr) (1959). Biyografik. (Sinemaya aktarıldı)
  • The Rascal and the Road (1961). Otobiyografik.
  • The Secret of Santa Vittoria (Kasabanın Sırrı) (1966). İlk romanı. (Sinemaya aktarıldı)
  • The Camerons (Ocak) (1972). İkinci ve son romanı.

Biyografi Konusu: Robert Crichton nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

22 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
15 Ekim 2015 / HipHopRocK Bilim ww
27 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
12 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
8 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww