Arama

William Wordsworth

Güncelleme: 1 Temmuz 2011 Gösterim: 5.646 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
William Wordsworth (1770 - 1850)
William Wordsworth, Romantik dönemin önde gelen şairlerindendir. Samuel Taylor Coleridge ile birlikte yayımladıkları Lyrical Ballads ile İngiliz edebiyatında Romantik dönemin başlangıcına imza attı.
William Wordsworth
Sponsorlu Bağlantılar

İngiliz şair William Wordsworth (d. Cockermouth, Cumberland 1770 - ö. Rydal Mount, Westmorland 1850), Cambridge'te okudu, sonra Fransa'ya gitti ve Fransız devrimcilerinin düşüncesini benimsedi. Para sıkıntısından İngiltere'ye dönmek zorunda kaldı.
İlk şiir kitaplarını (The Evening Walk [Akşam Yürüyüşü]; Descriptive Sketches) 1793'te yayımladı. 1797'de, Alfoxden'de (Somerset) arkadaşı Coleridge'in yanına yerleşti. İki şair birlikte The Lyrical Ballads (Lirik Baladlar, 1798) adlı bir şiir kitabı yayımladılar.
Romantizmin gerçek bildirisi olan bu eserde Wordsworth, Tintern Abbey (Tintern Manastırı) v.b. şiirleriyle tabiat sevgisini dile getirir. Almanya'ya yaptığı bir geziden sonra Göller bölgesine, sonra 1813'te Rydal Mount'a yerleşen Wordsworth, ancak ölümünden sonra yayımlanan ve bir çeşit otobiyografi olan uzun bir şiir yazdı: The Prelude. Sonra çeşitli şiir kitapları yayımladı:
  • Poems Dedicated to National İndependance and Liberty (Milli Bağımsızlığa ve Hürriyete Adanmış Şiirler, 1802-1816)
  • The Excursion (Gezi, 1814)
  • Peter Bell (1819)
  • Memorials of a Tour on the Continent (Bir Avrupa Gezisinden Hatıralar, 1822)
1843'te Southey'nin ölümü üzerine saray şairi oldu. XVIII. yy. şairlerinin manzumeciliğini hor gören Wordsworth, şiirde konuşma dilinin somut ve renkli kelimelerini kullanmak istedi. Rousseau'nun etkisi altında, tabiat sevgisini dile getirdi ve tabiatta ebedi güzellikle iyiliğin görünmeyen varlığını sezdirmeğe çalıştı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: William Wordsworth nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi

Hayallerin en önemli güç olduğuna inanan ve doğayı ilham kaynağı kabul eden şairdir. Wordsworth'a göre şiir duyguların akışıdır. İnsan hayatını da üç bölümde inceler:
Sponsorlu Bağlantılar

1- Çocukluk: Her şeyin mükemmel olduğu dönem
2- Ergenlik: Sahip olduğumuz en değerli şeyleri unuttuğumuz dönem
3- Yaşlılık: Bir kriz dönemidir. Görüş yetimizde daralma olur. Bu dönemi geçiren bir şairin doğaya yönelimi artar. Görme yetisi doğayla bütünleşir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 1 Temmuz 2011 16:33 Sebep: kırık link silindi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
William Wordsworth (1770 Cockermouth/Cumberland-1850 Grasmere / Westmorland)

İngiliz şair. Öğrenimini Hawkshead ve Cambridge'te yaptı.

1791-1792 arasında gittiği Fransa'da Cumhuriyetçilerin fikirlerinden etkilendiyse de, İngiltere'ye dönmek zorunda kaldı ve bu dönemden sonra giderek artan bir umutsuzluğa kapıldı; gelenekçi bir çizgiyi savundu. 1795'te kız kardeşiyle birlikte Dorset'e yerleşti, burada Samuel Taylor Coleridge ile tanıştı. Birlikte çalışarak "Lyrical Ballads" (Lirik Baladlar, 1798) adlı yapıtı ortaya koydular.

Wordsworth, 1799'da çocukluğunun geçtiği yer olan Lake District'e döndü ve yaşamının geri kalan kısmını orada geçirdi. 1802'de Mary Hutchinson ile evlendi. 1805 yılında, otobiyografik bir nitelik taşıyan "The Prelude" (Prelüd) adlı başyapıtını bitirdi. Şiir, ölümünden sonra yayımlandı (1850).

1843'te saray şairliğine getirildi. "Lirik Baladlar"a yazdığı önsözde şiir kuramını açıkladı. Bu önsöz, coşumcu şairlerin manifestosu hâline geldi. İngiliz coşumculuğunun en önemli şairlerinden biri olan Wordsworth, kendisini "doğaya tapan" bir kişi olarak betimledi. İngiltere'nin kuzeyindeki Lake District bölgesi, şiirlerinin çoğuna esin kaynağı oldu.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
27 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
5 Mart 2018 / Baturalp Bilim ww